Eğitim Sitesi

Alışılmış Bağdaştırma Nedir? Alışılmış Bağdaştırma Hakkında Kısaca Bilgi

Alışılmış Bağdaştırma Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Alışılmış Bağdaştırma:

Dilde yaygın olan ve kullanımında yadırganmayan bağdaştırma.

 

Edebiyat Terimi Olarak Alışılmış Bağdaştırma:

Bir söz grubundaki kelimelerin mantıksal olarak doğrudan ilgi kurabilecek veya doğal dilde alışılmış şekilde bir araya gelmesidir.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Yapım Ekleri: Kelime kök ve gövdelerine getirilerek yeni kavramların yansıtılmasını, kavramlara karşılık yeni kavramlar yapılmasını sağlayan ek. +lık/+luk: odunluk, dizlik; +çı/+çu: yarışçı, izci vb.

    Sert Ünsüz: "f, s, t, k, ç, ş, h, p" ünsüzleri.

    Birleşik Kelime: Yeni bir kavramı karşılamak için iki veya daha çok kelimenin Türkçenin söz kalıplarına uygun belirli yollarla bir araya getirilmesi ile kurulmuş söz birliği: açıkgöz, yer elması, emretmek vb.

    Ton: 1. Okurken ya da konuşurken sesin duyguları belirtecek biçimde çıkmasına ton denir. Tonlama kulak eğitimine bağlıdır. 2. Sesli okurken, konuşurken ya da şarkı söylerken sesimizi zaman zaman alçaltır, yükseltiriz. Yerine göre sesimiz incelir, kalınlaşır; sert ya da yumuşak çıkar. Bu yolla sese bir duygu değeri katarız. Buna tonlama denir. 3. Anlatıma düşünce, duygu, coşku, yumuşaklık, sertlik vb. özellikler kazandırmak amacıyla sesin alçalıp yükseltilmesine ve sese duyguların niteliğine uygun bir anlam kazandırılmasına tonlama diyoruz.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü