Eğitim Sitesi

Algoritma Nedir? Algoritma Hakkında Kısaca Bilgi

Algoritma Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Algoritma:

Bir amacı gerçekleştirmek amacıyla ortaya çıkmış, tanımlı mantıksal veya matematiksel kural setleri.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Algoritma:

Belirli bir kurala bağlı bulunan her türlü hesap işlemi.

 

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Terimi Olarak Algoritma:

İnternet sitelerinin, arama motoru sonuçlarında nasıl sıralanacağını belirleyen matematiksel bir formüldür. Google, algoritmasını paylaşmaktan yana olmadığından uzman kişilerce deneyimlere dayandırılarak yorumlanır. Bu da SERP (bk.) yükselmesinin ve SEO (bk.) uygulamalarının ancak uzman kişilerce yapılması gerekliliğini doğurur.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Üst üste baskı: Birden fazla negatifteki görüntülerden oluşmuş baskı. Yeni bir negatif agrandisöre yerleştirildiğinde baskı kartının daha önce pozlandırılmış bölümleri maskelerle kapatılır.

    Vignetting: Objektiften kaynaklanan ve problem şeklinde algılandığından ölçümlerde dikkat edilen, ışığın düşük kaldığı alanları ifade eden bir kavramdır. Özellikle tele zum çekimlerde objektiften kaynaklanan "vignetting" yani ışığın merkezden kenarlara doğru azalması hasebiyle kararmaları ifade eder. Aynı kararmaları wide angle çekimlerde pek hissetmeyebilirsiniz.

    Otofokus Kilidi: Fotoğraf makinesinin bu özelliği ile obje için yapılan netlik ayarı sabitlenmekte ve kadraj değişse dahi netlik ayarı değişmemektedir. Bu fonksiyon genellikle deklanşör düğmesinin kendisinde bulunmaktadır.

    Kamera Obskura: Günümüz fotoğraf makinelerinin atasıdır. En basit şekliyle bir duvarında küçük bir delik bulunan karartılmış bir odadır. Bu delikten geçen ışık karşı duvarda, dışarıdaki görüntünün baş aşağı gelmiş biçimini oluşturmaktadır. Bu olaya ilk kez M.Ö. 4. yüzyılda Aristo tarafından değinilmiş, daha sonra geliştirilerek resim yapımında kullanılmıştır. 16.yy.da bu araçlara dış bükey mercekler yerleştirilmiştir. Kamera obskura' ya ışığa karşı duyarlı bir malzeme yerleştirilmesini ilk düşünen kişi 1800 lere Thomas Wedgwood olmuş, Fransız Niepce bunu gerçekleştirmiş ve ilk "fotoğrafı" 1826'da çekmeyi başarmıştır. (camera obscura / karanlık kutu)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü