Eğitim Sitesi

Alegori Nedir? Alegori Hakkında Kısaca Bilgi

Alegori Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Alegori:

1. Bir kavram ya da düşüncenin figüratif semboller hâline getirilmesi.

2. Görsel sanatlarda bir olayı, düşünceyi ya da kavramı daha iyi açıklayabilmek için kişileştirerek simgeleme.(Allegory)

3. Bir düşünce, soyut bir kavram ya da sanat dışı herhangi bir gerçekliğin figüratif bir simge hâlinde betimlenmesi.

 

Edebiyat Terimi Olarak Alegori:

1- Bir görüntü, bir yaşantı veya bir davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için göz önünde simgelerle canlandırıp dile getirme. Bir düşüncenin canlı bir varlık olarak anlatılması. Soyut bir düşünceyi heykel ya da resim ile göstermek gibi. Örneğin; Harname, Hüsn ü Aşk, Mantıku't-Tayr alegorik eserlerdir.

2- Bir düşünceyi, bir davranışı ya da eylemi daha kolay kavratabilmek için simgelerle canlandırılıp anlatılması.

3- Bir duyguyu, düşünceyi, kavramı ya da varlığı, başka bir varlık yardımıyla sembolize edip gösterme sanatı.

 

Tiyatro Terimi Olarak Alegori:

Belli bir kavram düşünce ya da ahlak kategorisinin kişileştirme yoluyla canlandırmak, alegoriyi simgeden ayırmak gerekir, çünkü simge kişisel de özeti verirken alagort genelde özeti verir; alegoride tüm ayrıntılar imgesel bütünlük içindedir.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Alegori:

Bir olayı semboller yoluyla anlatmak.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Biçimbozma (Deformasyon): Özellikle güzel sanatlar alanında, fotoğrafta ve dansta, verilenleri doğadan alan ve belirli normların ya da normal biçimlerin bulunduğu kabul edilen görüntülerde, biçimi abartarak sunma, "normal" in göstergelerini tümüyle yok etmeden değiştirme. Biçimbozma da amaç daha güçlü bir etki yaratmak ya da güçlü bir anlatım sağlamaktır.

    Salon: Fransız Krallık Resim ve Heykel Akademisi üyelerinin sergilerine verilen ad. Sözcük bu sergilerin Louvre'daki Apollon Salonu'nda açılmasından kaynaklanmaktadır. Sergi 1737'den Fransız Devrimi'ne kadar iki yılda bir, daha sonra ise, yılda bir açıldı. Akademizmin katı kurallarına bağlılığından ötürü, ileri sanatsal çabaları reddetmesi yoğun tepkilere neden olunca, 1863'te salona alınmayan sanatçılar için III. Napoleon'un buyruğuyla ayrı bir Salon des Refusés açıldı. 1881'de yeniden örgütlenen salon, hala yeni ve ilerici eğilimlere karşıt tutumunu sürdürmektedir.

    Anaerkil: Kadının üstünlüğüne dayalı toplumsal örgütlenme düzeni.

    Sütun Altlığı: Bir sütunun üzerine oturduğu kare, prizma veya silindir biçimli taban.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü