Eğitim Sitesi

Akustik Nedir? Akustik Hakkında Kısaca Bilgi

Akustik Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Akustik:

Tiyatro, konser salonu ve benzeri kapalı yerlerin, sesleri bozmadan yansıtabilme özelliği.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Akustik:

1. Sesin özelliklerini inceleyen bilim dalı.

2. Kapalı alanda sesin dağılım biçimi.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Akustik:

1- Sesin oluş ve yayılışını inceleyen bilim dalı. Bir ortamın ses dağılım nitelikleri. Sesleşim ve Sesleşimbilim;

2- Geleneksel çalgıları elektronik çalgılardan ayrımsamak için kullanılan sözcük. Akustik gitar, elektro gitar gibi. Acoustic (İng.).

3- Sesle, sesin doğumu, özellikleri, ulaşımı ve alımı ile uğraşan fizik bilimi kolu. Yankı bilimi, ses bilimi, yankılanım.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Akustik:

Yankılanma, ses dağılımı.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Pantolon Rolü: Bir kadın tarafından oynanan erkek veya oğlan çocuğu rolü. Kesin anlamıyla pantolon rolü, sadece ya olayın kurgusunda kıyafet değiştirme olayı olduğu zaman ya da yazarın figür için rol dağıtımının gereği olarak söz konusu olur.

    Agora: Pazar yeri. Antik tiyatro yapısı ortaya çıkmadan ve Diyonizos Şenlikleri Atina'daki Akropolis'in güneydoğu yamacına alınmadan önce oyunlar pazar yerinin basamaklı tarafında oynanırdı. Seyirciler basamaklara otururdu.

    Getto Tiyatrosu: Nazi döneminde, gettolarda uygulanan tiyatro etkinlikleri. Örneğin, Polonya gettolarında üç tip tiyatro etkinliği gelişmişti: Kabare, gece kulübü ve cafe revüleri tarzında gerçekleştirilen küçük sahneli tiyatro; eğitim amaçlı, başlıcalıkla da ulusal Yahudi kimliğini koruyucu çocuk tiyatrosu; Yahudi temaları ve dilini işleyen ve savaş öncesi tiyatro geleneklerini izleyen özel tiyatro etkinlikleri. "Ari" yazarların yasak olduğu Getto Tiyatrosu, temel bir açmaz yaşıyordu; bir yanda, sanat yapma yoluyla kendini gerçekleştirme, insanlaşma; öte yanda, Nazilerin insanlıktan çıkarma politikasına uyma, insani kimliği yitirme. Nazi terörünün hem nedeni, hem de sonucunu oluşturan bu açmaz, Getto Tiyatrosu'nun ana özelliği olmuştur. Getto Tiyatrosu günümüzde oyunlara da konu olmuştur.

    Canlı Karagöz: 1- Halk dilinde Orta Oyunu'na verilen ad. 2- XIV. Yüzyıl sonlarında, gölge oyunu tipleri ve giysileri ile sahnede oyuncular tarafından oynanan oyun.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü