Eğitim Sitesi

Aktif Pasif Yönetimi Nedir? Aktif Pasif Yönetimi Hakkında Kısaca Bilgi

Aktif Pasif Yönetimi Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Aktif Pasif Yönetimi:

Banka bilançosundaki aktif ve pasif kalemler ile bilanço dışı kalemlerin düzeylerinin, bileşimlerinin ve değişimlerinin plânlanması, malî risklerin kontrol altına alınması gibi temel bazı yükümlülüklerin yerine getirilmesi suretiyle gerçekleştirilen banka yönetimi.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Kontrgaranti: Bir bankanın diğer bir bankadan aldığı harici garanti mektubuna dayanarak verdiği garanti mektubu. Garanti karşılığı garanti olarak da tanımlanabilir.

    Hissedar Değeri: Bir şirketin yönetiminin hissedarlara karlılığı ve hisse değerini artırmak ve temettü ödemek suretiyle yarattığı değer.

    Cari Hesap: En temel banka hesabı tipi. Mevduatlar genellikle hiç veya çok az faiz getirir. Fonlar çek, nakit kartı veya elektronik transfer ile çekilebilir.

    Kesin Satış: Bir menkul kıymetin doğrudan satımıdır. Merkez Bankası tarafından yürütülen Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde, para politikası uygulamasına yönelik olarak, piyasada kalıcı bir likidite (para) fazlasının olduğu düşünüldüğü durumlarda, Merkez Bankasının piyasaya kendi portföyünden menkul kıymet satmasını, karşılığında sistemden fazla parayı kesin olarak (bir daha geri verilmemek üzere) çekmesini ifade eder.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü