Eğitim Sitesi

Aksesuar Nedir? Aksesuar Hakkında Kısaca Bilgi

Aksesuar Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Aksesuar:

Sanat eserinde ikinci derecede kalan şeyler, detay, ayrıntı.

 

Tiyatro Terimi Olarak Aksesuar:

Tiyatro sahnesinde kullanılan eşya. Dekor için yararlanılan nesneler.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Aksesuar:

Bitki, abajur, vazo vs. gibi küçük dekorasyon objeleri.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Aksesuar:

Bir aletin temel fonksiyonunun görülmesi ile ilgili bulunmayan fakat onun fonksiyonuna ayrı bir kolaylık veya özellik kazandıran ilâve parçalar.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Aksesuar:

Çevre düzeni ve/veya kostümde tamamlayıcı unsur olarak bulunan veya dansçı tarafından fiilen kullanılan; kullanım şekline göre dekor ya da kostüm tasarımının parçası kabul edilen nesne veya şey.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Çizgi (Line): Nokta olarak başlarlar ve her yönde "düz, kıvrımlı, kırık, kalın-ince, koyu-açık" olabilirler.

    Düzlem: Mekânın iki boyutlu, düşey ya da yatay bir uzantısı. Mimari kompozisyonlarda somut değeri olsa da, resim'de mekân ve hareket yanılsamasının ön koşuludur. Heykel'de ise çok yalın geometrik biçimler dışında düzlem çokça ilgilenilen bir öğe değildir. Resimde tuvalin yüzeyi resimdeki mekanın en yakın boyutu olarak hissedilmekle birlikte, bu yüzeyin alt bölümü izleyiciye en yakın, en üstüyse en uzak mekanı içeren bir yer düzlemi olarak da yanılsanır. Derinlik yanılsamasını amaçlayan kompozisyon'larda ön plan, orta plan, arka plan anlatımları bunları algılatan farklı derinlik düzlemlerinin vurgulanmasıyla oluşturulur.

    Semantik: (anlambilim) Soyut göstergelerin ve gösterge sistemlerinin içerikleriyle ilgilenir. Bu terim, felsefe, psikoloji, matematik, filoloji vb. de kullanılmaktadır.

    İzlenimcilik: Empresyonizm olarak da bilinir. 19.yy.ın ikinci yarısında Fransa'da oluşan izlenimcilik akım, görsel sanatların yanısıra edebiyat ve müzik dallarında da etkili olmuş ayrıca döneminde bir yaşam ve düşünce biçimi olarak gelişmiş ve 20.Yüzyıl sanat kuramlarıyla akımlarını büyük ölçüde etkilemiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü