Eğitim Sitesi

Akromegali Nedir? Akromegali Hakkında Kısaca Bilgi

Akromegali Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Akromegali:

İskelette kol ve bacaklar, burun, çene, el ve ayak parmaklarının fazla büyümesi. Hipofiz bezinden büyüme hormonun fazla salgılanması sonucu oluşabilir.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Akromegali:

Beyin tabanında bulunan hipofiz bezinin ön bölümünün aşırı çalışmasına bağlı bir durumdur. Büyüme tamamlanmadan, kemiklerin uzaması sona ermeden erken çağlarda baş gösterirse gigantism adı verilen dev görünüm oluşur. Bozukluk büyüme çağının bitiminden sonra baş gösterirse, el ve ayakların genişlemesi, çene ve burnun büyümesi ve sesin kalınlaştığı görülür.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Gölge Bitkileri: 1-Gelişmelerini en iyi gölgede yapan bitkiler. 2-Gölge bir ortamda büyüyen bitkiler.

    Sıcakkanlı Canlılar: 1. Vücut sıcaklığı ortam sıcaklığına göre değişmeyen hep aynı kalan canlılar. 2. Dış ortamdaki sıcaklık değişimlerine karşı vücut sıcaklığını sabit tutabilen canlılara sıcakkanlı canlılar denir.

    Parapodlar: Poliket'lerin her segmentinden yanal olarak çıkan kalın kıllı, çift yassı uzantılar.

    Parazitizm (Parazitlik ) (+/-): Birlikte yaşayan iki canlıdan biri birliktelikten yararlanırken diğeri zarar görür. Yarar sağlayan canlıya parazit (asalak) zarar gören canlıya konak canlı denir. 1. Tek Hücreli Parazitler: Virüsler, sıtma mikrobu (Plazmodyum) gibi. 2. Hayvansal Parazitler: A) Dış Parazit : Bit, pire, kene gibi hareket organı ve sindirim enzimi olan parazitlerdir. B) İç Parazit: Tenya kıl kurdu gibi hareket organı, sindirim enzimi olmayan, sadece sindirilmiş besinleri (glikoz, a.a ) kullanabilen parazitlerdir. Bu nedenle konak canlının sindirim sisteminde yaşamını sürdürebilir. 3. Bitkisel Parazitler: A) Yarı Parazit: Özel emeçleri ile konak canlının odun borularından su ve mineral alarak fotosentez yapabilen bitkilerdir. Örnek: Ökse otu B) Tam Parazit: Emeçleri ile konak bitkinin soymuk borularından organik besin alan, renksiz, fotosentez yapamayan bitkilerdir. Örnek: Küsküt

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü