Eğitim Sitesi

Akit Nedir? Akit Hakkında Kısaca Bilgi

Akit Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Akit:

Tarafların karşılıklı beyanların alındığı resmi senet tanzimine tabi işlemine denir.

 

Hukuk Terimi Olarak Akit:

Bir işi karşılıklı olarak kararlaştırıp üstlerine alan taraflardan her biri; sözleşme veya mukavele yapan.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Akit:

Sözleşme.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Akit:

Düğüm, bağlama; iki kişi veya taraf arasında bir iş konusunda icap ve kabulü okuyarak anlaşmaya varılıp taahhütte bulunulması; örneğin alım satım akdi, evlilik akdi.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Akit:

Sözleşme, antlaşma, yeminleşme.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Aile Konutu: Aile konutu, ailenin devamlı olarak ikametine ayrılan konuttur. Medeni Kanunun 19. Maddesinde aile konutunun bulunduğu yere "yerleşim yeri" adı verilmiştir. Buna göre; yerleşim yeri, bir ailenin sürekli kalmak niyetiyle oturduğu yerdir. Bir ailenin aynı zamanda birden fazla yerleşim yeri olamaz. Demek ki, bir ailenin birden fazla aile konutu olamaz. Medeni Kanunun 19. Maddesinde sözü edilen yerleşim yerindeki konut, "aile konutudur." Bir aile pek çok yerde konut sahibi olabilir, ancak bunlardan sadece birisi medeni kanunun aradığı anlamda aile konutu dur.

    İştira (Alım) Hakkı: Bir taşınmaz malı belli bir bedelle belli bir süre içinde malikinden satın alabilmek hakkıdır. Bu niteliği ile satış vaadine benzer. Ancak satış vaadinin azami süresi beş yıl olduğu halde bu hak şerh tarihinden itibaren on sene süreyle hüküm ve sonuç doğurur. Bu süre sonunda malikin talebi ile terkin edilebilir

    Gabari: Yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliği.

    İhtiyati Haciz: İhtiyati hacze mahkeme tarafından karar verilir (İİK.258). Bu mahkeme kararına istinaden icra müdürlüğünce tapuya ihtiyati haciz müzekkeresi yazılır. İhtiyati haczin hüküm ve sonuçları icrai hacizlerde olduğu gibidir. Taşınmazın tedavülüne (el değiştirmesine) ve üzerinde hak kurulmasına engel değildir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü