Eğitim Sitesi

Akarsu Nedir? Akarsu Hakkında Kısaca Bilgi

Akarsu Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Akarsu:

1- Yağışlarla yeryüzüne düşen, kaynaklardan çıkıp veya buzullardan eriyen belirli yatakta akan, sonra denize veya göle dökülen sular.

2- Belirli bir kaynaktan doğan, yağmur ve kar suları ile beslenen ve arazinin eğimine göre akıp giden sulara akarsu denir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Akarsu:

Yağmur, kaynak, buz ve kar sularının bir yatak içinde toplandıktan sonra, bir eğilim doğrultusunda akıp giden sulardır. Akarsuların en küçüğü deredir. Dereler birleşerek çayları oluşturur. Çayların birleşmesiyle de en büyük akarsu olan ırmaklar (nehirler) oluşur.
En uzun nehir Kızılırmak'tır.
Asi ve Meriç yurt dışından ülkemize gelir.
Fırat, Dicle Aras ülkemizden Yurt dışına gider.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    İz Düşüm Alan: Yer şekillerinin engebe, eğim ve yükseltilerini dikkate almadan, yer şekillerinin düz ve deniz seviyesinde olduğunu kabul ederek hesaplanan alandır. Türkiye'nin iz düşüm alanı 779.452 km² 'dir.

    Seyelan: Yağışlarda ya da kar erimelerinden sonra suların yer yüzeyinin tamamını kaplayarak akması olayı.

    Boksit: Alüminyum'un ana cevheri olan tortul kayaç. Alüminyum tesislerinde arıtılan boksitten saf alümin (alüminyum oksit) elde edilir. Daha sonra alümin elektroliz yoluyla indirgenerek alüminyum metali üretilir. Bor elementinin doğada bulunan bileşikleri. Metalürji sanayiinde, nükleer reaktörlerde, cam ve seramik sanayiinde kullanılan bor minerallerinin dünyada bilinen rezervlerinin %75 i ülkemizde yer almaktadır.

    Sel (Taşkın): Eğimli yamaçlarda, özellikle bitki örtüsünden yoksun alanlarda görülen boyları kısa, ancak aşırı eğim nedeniyle yağmurdan sonra bol su taşıyan, hızlı akışlı düzensiz akarsulardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü