Eğitim Sitesi

Ahitname Nedir? Ahitname Hakkında Kısaca Bilgi

Ahitname Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ahitname:

Antlaşma belgesi,antlaşma.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Ahitname:

İki hükümet arasında sulh ve asayişe, siyasi, ticari vs. işlere dair imzalanan mukavelelerle, devletçe muhtelif hususlar için siyasi olarak tanzim edilen resmi evrak için kullanılan tabirdi. Biri Arapça diğer Farsça iki kelimeden meydana gelen bu tabir, söz vermek, üzerine almak anlamlarını taşımaktaydı.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Ahitname:

1. Antlaşma belgesi, antlaşma, anlaşma, sözleşme, mukavele.

2. Yazılı emir ve talimat; bazı şahıs ve gruplara tanınan hak ve imtiyazları, yabancılarla yapılan anlaşma hükümlerini içeren belge.

3. Hz. Peygamber’in, halife ve hükümdarların emriyle çeşitli kademelerdeki yönetici ve memurlarla ilgili olarak düzenlenen tayin kararı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Cilalı Taş Devri (Neolitik devir): Kaba ve Yontma Taş çağlarından sonra gelen dönemdir. Buzul çağından çıkıldığı için insanlar mağaraları terletmiş, su kenarlarına yerleşerek kulübeler yapmaya başlamışlardır.İlk dokuma ürünleri, çanak çömlek yapımı, tarım ve hayvancılık ile mezar kültürünün başlaması bu dönemin önemli özellikleridir.

    Çapul: Akıncıların düşman topraklarına yaptıkları baskın niteliğindeki saldırılarla bu saldırılarda elde edilen ganimetlere verilen addır.

    Modern Devlet: Merkezi otoritenin olduğu ve siyasi gücü iktidarın topladığı devlet anlayışıdır. Birey yada toplum hakkında kapsayıcı nitelikte kurallar koyma yetkisine sahiptir.

    Hatt-I Hümayun: Osmanlı Padişahlarının yazdığı en büyük devlet emri ve buyrukları.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü