Eğitim Sitesi

Ağırlık Merkezi Nedir? Ağırlık Merkezi Hakkında Kısaca Bilgi

Ağırlık Merkezi Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Ağırlık Merkezi:

Bir cismi oluşturan parçacıkları etkileyen çekim kuvvetleri bileşkesinin uygulandığı kuramsal nokta. Cisim ister Yer'de, ister başka bir gezegende olsun, her konumu için bu nokta değişmez.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Ağırlık Merkezi:

Bir üçgende üç kenarortay bir noktada kesişir. Kesim noktasına ağırlık merkezi denir. Ağırlık merkezi G ile gösterilir.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Ağırlık Merkezi:

1-(fiziksel) Bir cismin bütün noktalarına ayrı ayrı etki yapan yer çekimi kuvvetlerinden oluşmuş tek kuvvet durumundaki bileşkenin uygulama noktası.

2-(mecazi) Bir işin en önemli bölümü.

 

Atletizm Terimi Olarak Ağırlık Merkezi:

Tüm vücut ağırlığının dengelendiği nokta.Sabit yerçekiminde vücut ağırlığının vücudun iç merkezine uyguladığı baskının dengeli olması.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Yapay Uydular: Belli bir amaç için tasarlanan ve bir gezegenin yörüngesine oturtulan araçlardır. Haberleşme uyduları, uzaktan algılama uyduları, meteoroloji uyduları, keşif (casus) uyduları, atmosfer araştırma uyduları, seyir uyduları, arama ve kurtarma uyduları v.b yapay uydu çeşitleri olduğu gibi astronomik amaçlı uydular da vardır. Astronomik amaçlı üretilen uyduların tüm amacı gözlem yapmaktır. Bu nedenle astronomik yapay uydulara Uzay Gözlemevi de denir.

    Astronomik Birim (AB): Güneş'in merkeziyle, Dünya'nın merkezi arasındaki ortalama uzaklık 1 AB'dir. 1 AB = 149,6 milyon km. ● Dünya-Güneş arasındaki uzaklık : 1,00 AB ● Dünya-Ay arasındaki uzaklık : 0,0026 AB ● Mars-Güneş arasındaki uzaklık : 1,52 AB ● Jüpiter-Güneş arasındaki uzaklık : 5,20 AB ● Plüton-Güneş arasındaki uzaklık : 39,5 AB ● Dünya-Alfa Proksima Centauri arasındaki uzaklık : 274 000 AB

    Zaman Saniyesi (sn): Zaman dakikasının altmışta biri.

    Nötron: Atomu oluşturan temel parçacıklardan yüksüz olanı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü