Eğitim Sitesi

Aforoz Nedir? Aforoz Hakkında Kısaca Bilgi

Aforoz Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Aforoz:

Hıristiyanlıkta kilise tarafından verilen “cemaatten kovulma” cezası. Aforoz edilen kişi cemaatten uzaklaştırılır. Kilise birliğinden çıkartılır. Hristiyanlığın ilk dönemlerinden beri uygulanan bu ceza; dinden ayrılanlara, büyük günah işleyenlere, kilisenin dogmalarına karşı gelenlere ve bilim adamlarına verilmiştir. Orta Çağ’da bu ceza kilise yöneticileri tarafından, devleti idare edenlere bir baskı aracı olarak kullanılmıştır.

 

Tarih Terimi Olarak Aforoz:

1. Hıristiyanlık gibi bazı dinlerde, dine ve dinsel kurumlarla otoritelere karşı ağır suç işleyenlere kilise tarafından verilen cemaatten çıkarılma cezasıdır. Aforoz edilenlerin dinsel törenlere katılması yasaklanır ve kilise üyeliği hakları elinden alınır. Katolik Kilisesi özellikle bu yetkisini bir silah olarak kullanmış ve Ortaçağ Avrupası'nda büyük bir güç haline gelmiştir.

2. Hıristiyanlık dininde papa ve kiliseye karşı gelenlere kilise tarafından verilen Hıristiyanlıktan çıkarma cezası.

3. Hıristiyanlıkta kilisece verilen, din kardeşleri arasından ve kiliseden kovma cezası.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Aforoz:

Hristiyanlıkta kilise tarafından verilen cemaatten kovma cezası.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Hayat: Allah'ın Subûtî Sıfatı. Diri ve canlı olmak demektir. Yüce Allah diridir ve canlıdır. Allah ezelî ve ebedî bir hayata sahiptir.

    Mağdur: 1- Haksızlığa uğramış (kimse), kıygın. 2- Bakımsız; çaresiz; yoksul.

    Câhiliye Dönemi: Peygamber (sav)' den önce Arapların yaşadığı döneme verilen isim.

    Aleyküm Selâm (Aleykümselâm): "Selam, barış, esenlik, güven, huzur sizin de üzerinize olsun." anlamında “selamün aleyküm” cümlesine verilen cevap. Aleykümselam biçimindeki dua cümlesi “ve rahmetullahi ve berekâtühü” (Allah’ın acıması, rahmeti, bereketi ve bolluğu üzerinize olsun.) kelimeleri eklenerek de söylenebilir. “Size birisi selam verdiği zaman siz de onu (ve aleykümselam ve rahmetullah) diyerek daha güzeliyle veya aynısıyla selamlayınız.” (Kur’an-ı Kerim 4/86)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü