Eğitim Sitesi

Adlaşmış Sıfat Nedir? Adlaşmış Sıfat Hakkında Kısaca Bilgi

Adlaşmış Sıfat Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Adlaşmış Sıfat:

Nitelediği ad düşmüş sıfat.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Mecaz Anlamlı Sözcükler: Sözcüğün gerçek anlamının dışında kullanılmasıyla kazandığı anlama mecaz anlam denir. Örnek: Saatler akıp geçiyor gidiyor, zavallı üç işçi hala işlerini bitiremiyorlardı. (Saatler akıp geçiyor.) Eşi ölünce, bütün işleri Ayşe Hanım'ın üstüne yıktılar.

    Ad-Fiil Grubu: -mak, -ma, -ış/-uş ekleriyle kurulmuş ve grup sonunda yüklem görevi almış bir ad-fiil ile bunun anlamını tamamlayan özne, nesne, zarf ve yer tamlayıcısı ögelerinden oluşan kelime grubu: Çitlembik çalmak için yüksek duvarları aşarak bu bahçeye bir defacık girmek. (Ö. Seyfettin, İlk Düşen Ak, s.83).

    Zincirleme Sıfat Tamlaması: Bir sıfat tamlamasının tamlanan durumundaki kelimesinin +lı/+lı, +sız/+suz vb. sıfat yapım ekleriyle sıfat durumuna sokulması veya tamlananın sıfatının 3. şahıs iyelik ekli kelimelere ağlanmasıyla kurulan tamlama türü: Keskin kokulu ve tadı sert baharat burada hemen her yemeğe katılıyor. (F.R.Atay, Gezerek Gördüklerim: İç Sokak, s.143) vb.

    Masal: Olağanüstü olaylarla süslü, olağanüstü kişilerin başından geçen, zaman ve yer kavramları belirli olmayan düşsel öykülerdir. Masalda eğiticilik ve öğreticilik esastır. Masallardaki olaylar gerçeğe uymaz. Kahramanlar olağanüstü özelliklere sahiptir. Masalın geçtiği yer ve zaman belirsizdir. Masallar ulusal özellik taşımaz, evrenseldir.Daha detaylı bilgi için MasalSitesi.com

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü