Eğitim Sitesi

Ad Fiil Nedir? Ad Fiil Hakkında Kısaca Bilgi

Ad Fiil Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ad Fiil:

Ad-fiil: Fiilin kök ve gövdelerine getirilen belirli eklerle fiilin bir ad gibi kullanılması; ad gibi kullanılan fiil. Türkçe mak, ma, -ış/-uş ekleriyle yapılan üç türlü ad-fiil vardır: anlaş-mak, çalış-ma, görün-üş vb. Ad fiiller zaman ve kişi göstermezler.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Eylemler (Fiiller): İş, oluş, hareket, durum ve kılış bildiren; zaman ve kişi eklerine göre çekimlenebilen; zaman ve kişi ekleriyle çekimlenmesi halinde cümle içinde yüklem görevi üstlenen sözcüklere eylem (fiil) denir. Örnek : bak-, sus-, büyü-, ağla-, koş- Gel-di-m kopar-ı-yor-uz Gel (eylem kökü) kopar (eylem gövdesi) -di (zaman eki) -yor (zaman eki) -m (1. Tekil kişi eki) -uz (1. Çoğul kişi eki)

    Çatı: 1-Fiillerin özne ve nesne alıp almamaları yönüyle incelenmesine çatı denir. 2-Öznenin eylemi yapmasına, eylemin etkisinde kalmasına, eylemle ilgili olmasına ya da bir varlığı etkileyip etkilememesine göre eylemin bildirdiği durum.

    Somut Ad: Gösterdikleri, belirttikleri nesneler duyular yoluyla algılanan ve maddi varlıklara ad olan kelime türü: taş, insan vb.

    Zarf Tümleci: Cümlede yüklemin anlamını zaman, tarz, ölçü, yer, yön vb. bakımlardan daha belirgin duruma getiren, sınırlayan, kelime ve kelime gruplarından oluşan tümleç: Bunları kendisi iyice tahlil etmişti. (A.H.Tanpınar, Huzur, s.166) gibi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü