Eğitim Sitesi

Ad Aktarması (Mürsel Mecaz) Nedir? Ad Aktarması (Mürsel Mecaz) Hakkında Kısaca Bilgi

Ad Aktarması (Mürsel Mecaz) Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ad Aktarması (Mürsel Mecaz):

Bir sözü benzetme amacı gütmeden bir başka söz yerine kullanmaktır.
Sözcüklerin yeni anlamlar yüklenmesinde bir etken de ad aktarmasıdır.
Örnek :
"Sinema" için "beyaz perde"
"seçime katılmak" yerine "sandık başına gitmek"

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Takı: Ek.

    Sürerlilik Fiili: Bir fiilin -A zarf fiili şekli üzerine dur-, gör-, kal-, gel- gibi tasvirci yardımcı fiillerin getirilmesiyle kurulan, oluş ve kılışa süreklilik özelliği katan birleşik fiil: gidedurmak, okuyadurmak, çıkagelmel, bekleyegörmek vb.

    Çok Anlamlılık: Bir kelimede temel anlamla bağlantılı birden çok anlamın bulunması; bir kelimenin anlam gelişmesi yoluyla, asıl anlamıyla olan ilişkisini kaybetmeden yeni anlamlar kazanması: ağız "organ adı, kapların ve içi boş şeylerin ağız kısmı; bir suyun denize veya göle döküldüğü yer; koy, körfez gibi yerlerin açık yanı; kavşak; konuşmada bölgelere göre değişen söyleyiş biçimi vb.

    Ton: 1. Okurken ya da konuşurken sesin duyguları belirtecek biçimde çıkmasına ton denir. Tonlama kulak eğitimine bağlıdır. 2. Sesli okurken, konuşurken ya da şarkı söylerken sesimizi zaman zaman alçaltır, yükseltiriz. Yerine göre sesimiz incelir, kalınlaşır; sert ya da yumuşak çıkar. Bu yolla sese bir duygu değeri katarız. Buna tonlama denir. 3. Anlatıma düşünce, duygu, coşku, yumuşaklık, sertlik vb. özellikler kazandırmak amacıyla sesin alçalıp yükseltilmesine ve sese duyguların niteliğine uygun bir anlam kazandırılmasına tonlama diyoruz.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü