Eğitim Sitesi

Açık Bütçe Nedir? Açık Bütçe Hakkında Kısaca Bilgi

Açık Bütçe Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Açık Bütçe:

Gideri gelirini aşan bütçedir.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    POS Cihazı: İş yerlerinin kredi kartı kabul ederken kullandıkları elektronik cihaz. Kartın arka yüzündeki manyetik şeritteki bilgiler elektronik olarak okunarak, provizyon işlemi online yapılır.

    Türev Ürünler (Derivative Products): Getirisi başka bir kıymetin getirisine bağlanmış, diğer bir deyişle başka bir kıymetin getirisinden türetilmiş mali araçlardır. Futures ve opsiyon sözleşmeleri bu araçlara örnektir. Bu tür araçlar, döviz, faiz, altın gibi her türlü ürün üzerinden türetilebilir. Böyle bir durumda, örneğin döviz üzerine yazılan bir opsiyon kontratında, opsiyon kontratının getirisi üzerinden türetildiği dövizin piyasadaki hareketine bağlı olacaktır.

    Teminat Mektubu: Bankaların, yurtiçinde ve yurtdışında bulunan gerçek ve tüzel kişiler lehine, bir malın teslimi, bir işin yapılması ya da bir borcun ödenmesi gibi konularda muhatap kuruluşlara hitaben verdikleri garanti mektubu, belgesi. Söz konusu taahhüdün yerine getirilmemesi durumunda, mektup bedelinin kayıtsız şartsız ödenmesi yükümlülüğünü içerir.

    Tedavül: Sirkülasyon, para dolaşımı, satış miktarı. Bir paranın tedavüldeki oranı yüzde 50'yi aşarsa daha büyük bir para basıp piyasaya sürmek gerekir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü