Eğitim Sitesi

Acenta Nedir? Acenta Hakkında Kısaca Bilgi

Acenta Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Acenta:

Aracı kurum ile imzalanan acentalık sözleşmesi çerçevesinde, sermaye piyasası araçlarına ilişkin alım ve satım emirlerinin aracı kuruma iletilmesine ve gerçekleşen emirlerin tasfiyesine aracılık eden bankalardır.

 

Hukuk Terimi Olarak Acenta:

Ticari mümessil ticari vekil, satış memuru veya müstahdem gibi bir sıfatı olmaksızın bir sözleşmeye dayanarak belirli bir bölge içinde daimi bir suretle ticari bir işletmeyi ilgilendiren akidlerde aracılık etmeyi veya bunları o işletme adına yapmayı meslek edinen kimse (TTK 116 vd.)

 

Denizcilik Terimi Olarak Acenta:

Deniz işletmelerinin, gemilerini çalıştırırken limanlardaki bürokrasi işlerinde, gemi ve personelinin ihtiyaçlarını teminde aracı olarak kullandığı anlaşmalı veya temsilci kuruluşlardır.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Özkaynak Verimliliği: Bir şirketin özkaynağını kullanarak oluşturduğu net kar rakamını gösterir.

    Kotasyon: Bir menkul kıymetin tanımlanarak resmi borsa listesine kabul edilmesidir. Kotasyon aynı zamanda yabancı para veya menkul kıymetler için verilen en yüksek satın alma ve en düşük satma fiyatını ifade eder.

    Aktif: Bir işletmenin, firmanın sahip olduğu varlık.

    Kliring (takas): 1- Genellikle mali kurumlar arasında kimin kime ne kadar borcu olduğunun hesaplanması. 2- Çekte belirtilen meblağın ödenmesi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü