Eğitim Sitesi

Abstre Nedir? Abstre Hakkında Kısaca Bilgi

Abstre Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Abstre:

Bir kitabın özeti.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Abstre:

Soyutlama ya da soyutlaştırma. Nesne biçimini resme uygun hâle getirmek için yapılan biçim değiştirme, tanınmayacak hâle getirme, absraction.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Diyalog: İki kişinin karşılıklı konuşmasını tanımlayan Yunanca sözcük. Roman, hikaye, tiyatro gibi türlerde kahramanların karşılıklı konuşmalarının olduğu gibi yazılmasını ifade eder. En çok dram türünde görülür ve üsluba canlılık katar. Devrik cümleler kullanmaya elverişlidir. Örneğin Eflatun'un diyalogları ünlüdür.

    Taştir: Bir gazelde her beytin iki mısrasının arasına iki veya üç mısra ekleyerek manzume meydana getirmek. Divan edebiyatı nazım şeklidir. Kelime, Arapça "bir şeyin yarısı, iki cüzünden bir cüzü" anlamındaki şatr kökünden gelir. Taştirde, aynı vezin ve kafiyede, araya iki mısra girerse terb-i mutarraf, üç mısra girerse tahmis-i mutarraf olur. Edebiyatımızda XVIII. yüzyıldan sonra örnekleri görülen taştir çok az kullanılan bir şekildir. En çok Halveti şeyhlerinden Aydi Baba yazmıştır.

    Yeni Roman: Fransa'da 1950 yılından sonra 19. yüzyıl romanının topluma dönük gerçekliğine karşı; metne, yazınsallığa dönük bir gerçekçilik anlayışını savunan roman türü.

    Lirizm: İnsan duygularının çok etkili ve coşkun olarak anlatılması.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü