Eğitim Sitesi

Aberasyon Nedir? Aberasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Aberasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Aberasyon:

Bir nesne noktasından gelen ışınların olması gereken konumda bir nokta görüntü oluşmasında olumsuz etkisi olan mercek sistemi hatası.

 

Fizik Terimi Olarak Aberasyon:

Bir aynadaki arıza veya ışınların lensten geçtikten sonra bir noktada toplanamaması, odaklanamaması.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Aberasyon:

Çekilen fotoğrafların genellikle kenarlarında meydana gelen ve objektiflerden kaynaklanan görüntü bozulmalarıdır. Basit objektiflerde meydana gelen başlıca yedi tür görüntü bozulması söz konusudur. Objektiflerin dizaynı sırasında yapılan bazı düzeltmelerle görüntü bozulmaları önlenebilmektedir.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Aberasyon:

Normalden uzaklaşma.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Aberasyon:

Sapınç. Işığın sonlu hıza sahip olması ve Yer'in dönme ve yörünge hareketleri nedeniyle yıldızların konumlarındaki görünür değişim.

 

Mitoloji Terimi Olarak Aberasyon:

Sapınç. Işığın sonlu hıza sahip olması ve Yerin dönme ve yörünge hareketleri nedeniyle yıldızların konumlarındaki görünür değişim.

 

    Benzer Haritacılık (Kartografya) Terimleri

    Çifte Oran: Merkezsel izdüşümün değişmesi olan ve bir doğru parçası üzerinde dört noktanın uzunluklarının oluşturduğu doğru parçaların ikişer ikişer oranı.

    Dönüklük: Kameranın, ya da fotoğraf koordinat sisteminin nesne koordinat sistemi eksenlerinin çevrelerinde döndürülmesi ile oluşan duruma karşılık gelen dönük eksen durumu ve bu durumu gösteren açısal büyüklük.

    İç Bükey: Çokgenlerin ya da üç boyutlu nesnelerin geometrik niteliğini belirten ve çokgenin kenarları ya da cismin yüzeyindeki doğrulardan birinin uzantısının şekli içinde olabileceğini gösteren büyüklük.

    Derinlik: Hidrografik datum düzenlemelerinden su dibine olan düşey uzaklık.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Haritacılık (Kartografya) Terimleri Sözlüğü