Eğitim Sitesi

Abajur Nedir? Abajur Hakkında Kısaca Bilgi

Abajur Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Abajur:

1. Işığı bir yere toplayarak, doğrudan doğruya gözlere vurmasını önleyecek şekilde tasarlanmış olan ve loş bir ortam oluşturmak için kullanılan lamba siperi. Ortamda dinlendirici bir etki yaratır, estetik görünüm sağlar. Salon, oturma odası, çalışma odası, yatak odası, çocuk ve genç odası gibi mekanlarda kullanılmaktadır.
2. Kalın bir dış duvarda delik şeklinde açılmış olup daha çok ışık almak için içeriye doğru genişleyen pencere.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Aksesuar: Bitki, abajur, vazo vs. gibi küçük dekorasyon objeleri.

    Sahanlık: Basamak sayısı fazla olan yüksek merdivenlerde, merdiven boyunun ortasına gelecek şekilde düzenlenen kısa bir dinlenme düzlüğüdür.

    Asıl Renk: Maddelerin gerçek rengini belirten bir terim. Asıl renkler eğiliminde olduğu rengin yönü olarak tanımlanır. Örneğin mavimsi ya da sarımsı bir yeşil veya yeşilimsi ya da kırmızımsı bir mor gibi. Gerçek renkler ayrıca sıcaklıklarının ve soğuklularının doğadaki renklere (gökyüzü mavisi deniz yeşili gibi) ya da alışıldık nesnelere (harp gemisi grisi, kremit kırmızısı gibi) olan benzerlikleriyle tanımlanırlar. Bu terim ayrıca rengin parlaklığını ya da herhangi bir öncül rengin baskın olduğu boya karışımlarını da ifade eder.

    Renkli Cam: Ergitme prosesi öncesi, cam harmanına renklendirici katkıların ilavesiyle elde edilen harmandan renkli camlardır. Muhtelif renklerdeki camlar, yalınkat camlamalarda ve yalıtım camı kombinasyonlarında düşük yansıtmalı güneş kontrol kazançları sağlarken, güneş ve ısı kontrol kaplamaları camlar ile ayna üretiminde alt cam olarak da kullanılabilirler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü