Eğitim Sitesi

AE Lock (Otomatik Poz Kilidi ) Nedir? AE Lock (Otomatik Poz Kilidi ) Hakkında Kısaca Bilgi

AE Lock (Otomatik Poz Kilidi ) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak AE Lock (Otomatik Poz Kilidi ):

Otomatik pozlamayı kilitleme anlamına gelir. Amaç poz ölçümünden sonra değişmemesini sağlamaktır. Otomatik pozun alınması için makine ölçüm yapılacak nesne veya alana doğrultulur, deklanşöre yarım basılı tutarak bu değerlerin değişmemesi sağlanır ve kompozisyon ayarlanır, çekimin tamamlanması için deklanşöre tam basılır. (Auto Exposure-lock)

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Telekonvertör: Fotoğraf makinesi ile objektif arasına yerleştirilerek odak uzaklığını artıran optik aksesuar. Günümüzde en yaygın olarak 2x ve 1.4x kullanılmaktadır. Fotoğrafı çekilecek konuyu 1.4 katından 2 katına kadar büyültebilen ve fotoğraf makinesinin gövdesi ile objektif arasına takılan bir optik araç.

    CMS (Color Management System): Monitör ile baskı çıktısı arasındaki renk kalibrasyonunu oluşturan bir yazılım programıdır.

    Multi Zone Focusing: Bu özellik Nikon D1, Nikon Coolpix 990 ve Casio QV-4000 gibi bazı modellerde var olan bir özelliktir. Kadraj genelde 9 bölgeye bölünmüş olup sizin çekmek istediğiniz obje hangi bölgede yer alıyor ise onu seçebilir ve odaklamanın sadece o bölgeye göre yapılmasını sağlamış olursunuz.

    Telemetre: Objenin fotoğraf makinesine olan uzaklığını İki farklı pozisyondan görüntüsünü alarak belirleyen sistemdir. Obje net değilken her iki görüntü de vizörden görülebilir, netleme yapıldığında ise iki görüntü üst üste binerek tek görüntüymüş gibi net olarak görünür. (Bu kavram gerçek anlamda telemetreli vizörü olmayan kompakt makineler için de kullanılmaktadır)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü