Eğitim Sitesi

26. Ders : Alekhine Savunması (Orta Seviye)

Ana Sayfa > Satranç Eğitimi Yazıları > 26. Ders : Alekhine Savunması (Orta Seviye)

26. Ders : Alekhine Savunması (Orta Seviye)

Alekhine Savunması ilk olarak 1921 yılında Budapeşte'de eski Dünya Şampiyonu Alexander Alekhine tarafından Endre Steiner'e karşı oynanmış ve yaratıcısının adını almıştır. İlk yıllarında Alekhine Savunması'nı Ernst Grünfel de sıklıkla oynayanlardandır. Üst düzeyde çok sık oynanmayan Alekhine Savunması ilk kez 1972 yılında Dünya Şampiyonluğu maçında Fischer tarafından Spassky'ye karşı başarı ile kullanılmıştır. Modern zamanlarda Amerikalı Büyükusta Lev Alburt ve Vassily Ivanchuk üst düzeyde bu savunmayı uygulayanlardandır.

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

1.e4 Af6 hamleleriyle başlayan Alekhine Savunması hipermodern bir savunmadır. Siyah beyazın 2.e5 sürüşüne ve diğer piyonlarını merkeze tempo ile yönlendirmesine izin verir. Hipermodern anlayışın göstergesi olan bu oyun tarzı her ne kadar beyaz merkezi ele geçirmiş gibi görünse de merkezi kontrol etmekte zorluk çekeceği iddiasındadır.

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

 

Dört Piyon Saldırısı

 

1.e4 Af6 2.e5 Ad5 3.d4 d6 4.c4 Ab6 5.f4 hamlelerinden sonra oluşan konum (bkz diyagram) Dört Piyon Saldırısı olarak adlandırılır. Beyaz iddialı bir şekilde merkez piyonlarını (e ve d) ve merkezi destekleyen piyonlarını (c ve f) mücadeleye sokar. Beyaz bu şekilde merkezde büyük bir üstünlük elde etmiş gözükür. Klasik anlayışa uygun olan bu sürüşler "Merkeze piyon getirme fırsatını" kaçırma düşüncesinin uygulanmasıdır. Ne var ki merkezi ele geçirebilmek kadar bu büyük merkezi sağlam bir şekilde tutabilmek de önemlidir. Siyah artık tüm gücüyle ...Ac6, ...Vd7, ...0-0-0 ve ...f6 gibi hamlelerler beyazın merkezine yüklenecek. 5...dxe5 6.fxe5 Ac6 sonrasından beyaz 7.Fe3 oynamalıdır (7.Af3 ciddi bir hata olur çünkü 7...Fg4 sonrasında d4'e olan baskı dayanılmaz hale gelir. 7...Ff5 8.Ac3 e6 sonrasında siyahın çok iyi şanslar elde eder.

 

 

 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

 

Değişim Devam Yolu

 

1.e4 Af6 2.e5 Ad5 3.d4 d6 4.c4 Ab6 5.exd6 (bkz diyagram) sonrasında oluşan bu devam yolunda beyaz merkezinin uç noktası olan e5 piyonundan kurtulmak ister. Bu şekilde merkezde d4 piyonun vereceği alan üstünlüğüyle yetinmek ister. Öte yandan b6'daki at da tahtanın kenarındadır. 5...exd6 hamlesi simetriden dolayı sağlam bir konuma götürürken 5...cxd6 daha maceracı bir hamledir. İlk tercihte siyah uygun bir zamanda ...d5 sürerek merkezde durumu dengeler. İkinci tercihin ise merkezde iki piyona sahip olmak gibi bir avantajı vardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

 

Modern Devam Yolu

 

1.e4 Af6 2.e5 Ad5 3.d4 d6 4.Af3 (bkz diyagram) Günümüzde n çok tercih edilen yoldur. Beyaz e5 sürerek merkezde üstünlük iddiasını gerçekleştirir ve taş 4.Af3 hamlesi ile taş gelişimini de ihmal etmez. Böylece Dört Piyon Atak'tan farklı olarak merkezi daha rahat elinde tutabilecektir. Siyahın şimdi farklı seçenekleri var:

 

4...Fg4 ile atı açmaza almak savunmanın ruhuna uygundur. Bu sayede e5 piyonuna baskı artar. Siyah uygun zamanda ...Fxf3 yapabilir. 5.Fe2 oynanmıştır. e6 6.0-0 Fe7 7.c4 Ab6 ana devam yoludur.

 

4...g6 hamlesi fianchetto fikriyle e5 piyonuna baskı yapmaya yöneliktir. Boris Spassky ile Robert Fischer arasında oynanan Dünya Şampiyonluğu maçının 13'ncü oyununda

 

4...dxe5 Larsen Devam Yolu olarak bilinir. İsmini Danimarkalı Büyükusta Bent Larsen'den alır. 5.Axe5 Ad7 sonrasında beyazın 6.Axf7 fedası ile kuvvetli bir saldırı gerçekleştirme şansı var. Satranç tarihinin en atak oyuncularından biri kabul edilen Mikhail Tal'in bu fedayı yapmaktan sakındığını belirtmekte fayda var.

 

4...Ac6 Siyah basit gelişim hamlesiyle merkeze baskı uygular. 5.c4 Ab66.e6 ile piyon feda etmek etkilidir. sonrasında

 

 

 

 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

 

İki Piyon Saldırısı

 

1.e4 Af6 2.e5 Ad5 3.c4 Ab6 4.c5 sonrasında oluşan konum Lasker Saldırısı olarak da bilinir. Beyaz sürüşler ile alan kazanır ama d5 karesi ciddi bir şekilde zayıflar ve ...d6 sürüşü sonrasında değişmeler kaçınılmazdır. Beyaz bu değişmeler gelmeden mümkün olduğunca hızlı bir saldırı gerçekleştirmeli ve gerektiğinde piyon fedasını bile göze almalıdır. Üst düzeyde günümüzde çok tercih edilmez. Daha çok sürpriz etkisi vardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

 

İki At Savunması

 

1.e4 Af6 2.e5 Ad5 3.Ac3 devam yolunda beyaz 3...Axc3 sonrasında piyonlarının duble olmasına razı olur. Bunun karşılığında ise 4.dxc3 ile hızlı gelişimi hedefler. Bu alıştan sonra hem filin hem de vezirin önü açılır. Siyahım merkezde daha çok piyona sahip olmasından dolayı bu strateji üstünlük vermez.

 

add

tag 26. Ders Alekhine Savunması Orta Seviye

26. Ders : Alekhine Savunması (Orta Seviye) Hakkında Yorum Yazın...

  

26. Ders : Alekhine Savunması (Orta Seviye) Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Satranç Eğitimi Yazıları

26. Ders : Alekhine Savunması (Orta Seviye)