Eğitim Sitesi

Ebeveynlerin, Çocuklarına Evde Yardım Etme Yolları

Ana Sayfa > Rehberlik Yazıları > Ebeveynlerin, Çocuklarına Evde Yardım Etme Yolları

Ebeveynlerin, Çocuklarına Evde Yardım Etme Yolları

Ebeveynlerin, Çocuklarına Evde Yardım Etme Yolları

*Çocuğunuzla her gün kesintisiz 10-15 dk. geçirmeye çalışın. Ona tüm dikkatinizi başka şeylerle bölünmeden verin. Kendisi bahsetmedikçe okuldan söz açmayın; onun yerine ilgilerinden bahsedin. Soru sormaktan ve öğüt vermekten kaçınarak, kulaklarınız, gözleriniz ve beden dilinizle dinleyin. Konuşurken onu daha iyi tanımak ve anlamak istediğinizi gösteren şunlar gibi kalıplar kullanmaya özen gösterin .

 

-" Bana ..................... hakkından bahset."

 

-"Yani, söylemek istediğin...................."

 

-"Sanki................. hakkındaki hislerin..................... gibi geldi."

 

* Eğer çocuğunuz bu zaman zarfında bir şeyden bahsetmezse, ona kendi gününüzle ilgili pozitif birşeyler anlatın.

 

* Eğer geniş bir aileniz varsa " arkadaşlık sistemi" oluşturun ve çocukları diğerleriyle bilgi paylaşımı için yüreklendirin. Yemekte herkesi o günle ilgili kendilerine ait pozitif bir olayı paylaşmaya davet edin.

 

* Çocuğunuzun video ve TV saatlerini gözetim altında tutun. Bazı çizgi filmlerde dâhil olmak üzere şiddet programlarını seyretmesine izin vermeyin. Çocuğunuzun onu eğitecek programları seçmesine yardım edin. Mümkün oldukça birlikte seyredin ve çocuğunuza bununla ilgili sorular sorun. Çocuğunuzu da size soru sorması için yüreklendirin. Eğer kimse sorunun cevabını bilmiyorsa kim bilir, çocuğunuz bunu araştırmak için motive bile olabilir.

 

* Çocuğunuzun doğuştan getirdiği yetenekleri geliştirmesine olanak sağlayın. Spor, sanat, başkalarına yardım v.s. onun kendine olan güvenini geliştirmesine yardımcı olur.

 

* Çocuğunuza asla daha iyi bir insan ya da öğrenci olması için " farklı " olması gerektiğini ima etmeyin. Okulda karşılaştığı güçlüklerden kendi iyi kişiliğini ayırmasını öğrenmesine yardımcı olun. Her fırsatta onun iyi özelliklerini vurgulamaya özen gösterin. Örn : Hangi özelliği çocuğunuzu özel kılıyor ? İnsanları güldürme yeteneği? Şarkı söyleyişi? Dürüstlüğü? Çizim kabiliyeti? Aklınıza daha ne gelirse.

 

* Çocuğunuza yönerge verirken kelimeleri seçerek kullanın. Her zaman yapmasını istediğiniz şeyi ona gösterin. Bir seferde bir yönerge verin, hepsini birden değil. Ondan ne istediğinizi ona bir örnekle açıklayıp işini zamanında yapabilmesi için pozitif motivasyon yüreklendirme kullanın.

 

* Önceden tahmin edilebilirlik, süreklilik ve rutinler çocuğun güven duygusunu arttırırlar. Uyku ve yemek zamanlarının aynı saatlerde olmasına özen gösterin. Yapılması gereken günlük işler, ev ödevleri, birlikte zaman geçirmek gibi bir yapılandırma sağlayın.

 

* Onun adına yapmak yerine, çocuğunuzun öğrenmeye çalıştığı şeyde ona yardımcı olmaya çalışın. Artık size ihtiyaç duymadığı zaman geldiğinde bunu size söylemesi için ona yol gösterin.

add

tag çocuk gelişimi ebeveynlere öneriler çocukta başarı başarılı bir aile yapısı rehberlik yazıları

Ebeveynlerin, Çocuklarına Evde Yardım Etme Yolları Hakkında Yorum Yazın...

  

Ebeveynlerin, Çocuklarına Evde Yardım Etme Yolları Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Rehberlik Yazıları

Ebeveynlerin, Çocuklarına Evde Yardım Etme Yolları