Eğitim Sitesi

Çocuklara Ödevlerinde Yardım Etmek İsteyenler İçin Pratik Bilgiler

Ana Sayfa > Rehberlik Yazıları > Çocuklara Ödevlerinde Yardım Etmek İsteyenler İçin Pratik Bilgiler

Çocuklara Ödevlerinde Yardım Etmek İsteyenler İçin Pratik Bilgiler

ÇOCUKLARA ÖDEVLERİNDE YARDIM ETMEK İSTEYENLER İÇİN PRATİK BİLGİLER

 

▪ İlkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıfa giden çocuklar için duygusal ihtiyaçların giderilmesi son derece önemlidir. Bu nedenle okuldan geldiklerinde dinlenme saatlerini onlarla konuşarak, sohbet ederek, onların hoşuna giden oyunlarına eşlik ederek değerlendirirseniz onları önemsediğinizi hissedecek ve mutlu olacaktır. Böylelikle çocuklarımızın duygusal ihtiyaçlarını doyurmuş oluruz.

 

▪ Ödevin yapılması gereken saatlerde; çocuğun çalışması gereken ortama yakın yerlerde Televizyon, radyo, yüksek sesle konuşan bir grup gibi belirli uyarıcılar dikkatin toparlanmasını ve ilginin sadece çalışılması gereken ödevine yönlendirilmesini zorlaştırır.

 

▪ Eğer iki ya da daha fazla çocuğunuz varsa ödev yapmaya çalışan, aynı zamanlarda çalışmalarını engellemek yerine; farklı iki mekanda çalışmalarını sağlamak daha yararlı olabilmektedir. Ayrı odanız yoksa odanın farklı iki köşesinde ödev yaptırabilirsiniz.

 

▪ Ödevin yapılma zamanını ayarlamak için çocuğunuzla birlikte verimli bir zaman dilimi ayarlamaya çalışın. Birlikte bir zaman aralığı belirleyip, dinlenme payı bırakarak, her gün uygulanabilecek bir program oluşturun. Bu durum onun çalışma faaliyetleri ile ilgili sahiplenme duygusunu pekiştirecek ve duruma ilgisini arttıracaktır. Eğer çocuk ödev planlamasını kendi başına yapabiliyorsa; bu konuda onu yüreklendirmekten çekinmeyin.

 

▪ Saat ayarlaması yapmakta zorlanan çocuklar için genel ifadeler kullanmak işe yarar. "Akşam yemeğinden önce ödevini bitir oldu mu tatlı kızım" gibi. "ödevin saat sekizde bitsin" keskin bir ifadeyken, "yemekten önce bitsin" daha yumuşak bir talep gibi görünür ve daha az can sıkar.

 

▪ Ödevi başarıyla bitirmesi ve yanlışlarının az olması, en az onun kadar bizim de gerçekleşmesini istediğimiz bir durumdur. Ancak hataların yapılmaya başlanması çocuk için başarısız sıfatını kazanmasını, dolayısıyla kendini yetersiz hissetmesini gerektirecek bir durum olmamalıdır. Onun başarısı gösterdiği çaba ile değerlendirilmelidir. Harcadığı zamanı ve emeği takdir ederek, yanlışlarını daha fazla çaba sarf ederek düzeltebileceğini göstermek önemlidir.

 

▪ Dersle ilgili başarının tek göstergesi ödevler olamayacağı için; değerlendirmenin tamamının bizim tarafımızdan yapılmaması da gereklidir. Öğretmenin değerlendirmesinin önemine yapılan vurgu; ödevlerini yapmaktan kaçınan bir çocuk için sorumluluk hissedebileceği bir hal oluşturabilmektedir.

 

▪ Ödevlerin yapılması konusunda çocuğunuzla karşı karşıya gelmeniz, durumu bir çatışma olarak görmesine ve bu durumu gerektiğinde bir koz olarak kullanmasına yol açabilir. Bunun dışında, çocuğun bu konuyu çatışma içinde yaşaması; sarf ettiği çabaya rağmen başarısız olarak hissetmesine ve sizden gelen uyarıları ceza olarak görmesine sebep olabilir. Bu durumda yapılması gereken, ilgili ve destekleyici bir tutumla başarıların ortaya çıkartılmasına çalışmaktır.

 

▪ Çocuğun ödevlerini onun yerine sakın siz yapmayın ! En tipik hata. Ona yardım etmek demek, soruları çözüp ona ezberden yazdırmak demek değil sevgili anne/babalar! Sorularla, yönlendirmelerle cevabı onun bulmasını sağlamak gerekir.

 

▪ Ödev yaptırmak için rüşvet önermeyin. "Ama bunları bitirmen gerekiyor! Sen öğrencisin ve ödevlerini yapman gerekiyor! Diye ifade edin. Ödevlerini bitirdiğinde yanağından öpmek, tatlı cümlelerle takdir etmek ve istediği güzel bir keki birlikte yiyerek keyif yapmak gibi duygusal ödüller verin.

 

Çocuğun beklenen plan içerisinde yaptığı çalışmanın sonucunda anne babadan bir beklentisi olabilir. Bu durumda kendi istediği bir faaliyeti her zamanki şekliyle gerçekleştirmesine izin vermek; yapılan çalışmanın olumlu bir kazanıma dönüşmesine yardımcı olacaktır. Ancak bu durumun kazanıma dönüşmesinde; ona yaptıklarından dolayı onaylayıcı ifadelerde bulunmak ve övmek, olumlu duygularının pekişmesine katkı sağlayacaktır. Ödevi bitince para vermek, kısıtlamalardan ödün vermek vs. gibi rüşvetçi hediyeler kesinlikle olmamalıdır. Çocuğun ödev yapması kendi başına birçok yönü kapsayan bir durumdur. Hem akademik becerilerinde bir gelişmenin olması, hem de şimdiki hayatı ve yetişkin yaşamı için sorumluluk duygusunun gelişmesinde etkili olmaktadır. Çocuğun bu kazanımları elde etmekte güçlük yaşadığı fark edildiğinde okullarda rehberlik servisine başvurulabilirsiniz.

 

add

tag Çocuklar Ödevlerinde Yardım Pratik Bilgiler Veliler Anne Baba Rehberlik

Çocuklara Ödevlerinde Yardım Etmek İsteyenler İçin Pratik Bilgiler Hakkında Yorum Yazın...

  

Çocuklara Ödevlerinde Yardım Etmek İsteyenler İçin Pratik Bilgiler Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Rehberlik Yazıları

Çocuklara Ödevlerinde Yardım Etmek İsteyenler İçin Pratik Bilgiler