Eğitim Sitesi

15- Sultan Birinci Mustafa Han (Kısaca)

Ana Sayfa > Osmanlı ve Padişahlar Hakkında Bilgiler > 15- Sultan Birinci Mustafa Han (Kısaca)

15- Sultan Birinci Mustafa Han (Kısaca)

15- Sultan Birinci Mustafa Han (Kısaca)

Babası: Üçüncü Murad

Annesi: Handan Hanım

Doğumu: 1592

Vefatı: 20 Ocak 1639

Saltanatı:1617-1623 (5 Sene)

 

Birinci Mustafa güzel yüzlü seyrek sakallı, sarı benizli ve iri gözlü bir padişah idi.

 

İki defa padişahlığa çıkarıldı. Her ikisi de çok kısa sürdü. Sultan Birinci Ahmed vefat edince, İkinci Osman'ın padişahlığa çıkması gerekirken, henüz sebebi belirlenmemiş nedenlerle akli dengesi bozuk olduğu halde Birinci Mustafa tahta çıkarıldı. Fakat saltanatı üç ayı henüz geçmişti ki, Şeyhülislâmın fetvası üzerine tahttan indirildi. Yerine İkinci Osman (Genç Osman) tahta çıktı.

 

1622 senesinde yine bir entrika ile tahtan indirilen Genç Osman'ın yerine tekrar (I. Mustafa) geçti. Yedikule'de şehit edilen Genç Osman'ın yerine ikinci defa tahta çıkarıldı. Hâlbuki akli dengesi yine yerinde değildi.

 

Zamanında tarihteki meşhur Sultanahmet vakası meydana geldi. Halktan bir yiğit "Sultan Osman'ı niçin öldürdünüz?" diye askerlerin üzerine yürüdü. Çeşitli manevralarla tam 80 kişinin ölmesine sebep oldu. Bir müddet sonra Kapıkulu sipahileri ayaklandı. Genç Osman'ı öldürdüğü bilinen Davut Paşa idam edildi. dersimiz.com

 

8 Ocak 1623 tarihinde devlet erkânını toplanarak karar verip aklen yetersiz olan İkinci Mustafa'yı tahttan indirdiler. Yerine Dördüncü Murad'ı tahta çıkardılar. Şeyhülislâm Esad Efendi'nin, tahttan indirilmesine vermiş olduğu fetvasında: "Akli dengesi bozuk olanın Hilafeti Caiz olmaz" dedi.

 

Birinci Mustafa tahttan indirildikten 16 sene sonra vefat etti. Ayasofya Camii avlusunda defnolundu. Vefatında 47 yaşında idi. (Allah rahmet eylesin)

 

Çocuğu yoktu.

add

tag Osmanlı Osmanlı padişahları padişah hayatları padişah çocukları Sultan Birinci Mustafa Sultan Birinci Mustafa hayatı

15- Sultan Birinci Mustafa Han (Kısaca) Hakkında Yorum Yazın...

  

15- Sultan Birinci Mustafa Han (Kısaca) Hakkında Yorumlar

Emre Erarslan başarılı :D 100 aldım kısa ve öz 2018-03-21

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Osmanlı ve Padişahlar Hakkında Bilgiler

15- Sultan Birinci Mustafa Han (Kısaca)