Eğitim Sitesi

Uzay Mühendisi Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Uzay Mühendisi Hakkında Bilgi

Uzay Mühendisi Hakkında Bilgi

Uzay Mühendisi

TANIM

 

Hava ve uzay araçlarının tasarımı ve yapımı, bunların uzaya gönderilmesi, araçların yerden izlenmesi, araçlarla haberleşme vb. işleri yapan kişidir.

 

GÖREVLER

 

Sivil ve askeri kuruluşlarda;

▪ Yer çevresinde yörüngeye konulacak insanlı ve insansız uydu ve diğer uzay araçları ile bunları yörüngeye koyacak roketler üzerinde araştırmalar ve deneyler yapar,

▪ Uydularla haberleşme amacıyla çalışmalar yapar,

▪ Bunun yanında, akademik kuruluşlarda şu proje ve endüstriyel faaliyetleri yürütür:

▪ Sayısal akışkanlar dinamiği olanaklarının geliştirilmesi,

▪ Dış yapı-gövde aerodinamiği etkileşimi,

▪ Yapay zeka geliştirme,

▪ Hava-uzay elektroniği ve optik sistemler,

▪ Telemanipülatör tasarımı ve kontrolü,

▪ Lazer ile ölçüm ve izleme sistemleri,

▪ Uydu dinamiği ve kontrolü ,

▪ Paralel ve gerçek zamanda veri işleme,

▪ Robot tasarımı ve robot teknolojileri,

▪ Uydu izleme anteni vb,

▪ Gerçek zamanlı yapay zeka yazılım araçları,

▪ Robot projesi danışmanlığı.

 

KULLANILAN ALET

VE MALZEMELER

 

▪ Laboratuvar araç ve gereçleri (mikroskop, kimyasal maddeler, deney tüpü, elektronik ölçü ve deney aletleri, mikroelektronik ve mikromekanik cihazlar),

▪ Teleskop,

▪ Bilgisayar vb.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

Uzay Mühendisi olmak isteyenlerin;

▪ Matematik ve Fen bilimlerine, özellikle fizik ve astronomiye ilgi duyan ve bu alanda başarılı,

▪ Bilimsel meraka sahip, araştırmacı,

▪ Yeniliklere açık,

▪ Görme duyusu ve belleği güçlü,

▪ İnce ayrıntıları görebilen, yoğun dikkat gösterebilen

kimseler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Uzay Mühendisleri, uydu yer istasyonlarında, uzay ve bilgi teknolojileri laboratuarlarında, akademik eğitim kurumlarında ve diğer sivil ve askeri kuruluşlarda, uzay teknolojisinin gereksinimi olan temiz ortamlarda görev yapmaktadırlar.

 

Araştırma laboratuvarlarında genellikle sayısal verilerle çalışılır.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN

VERİLDİĞİ YERLER

 

Meslek Eğitimi; İstanbul Teknik Üniversitesi, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi "Uzay Mühendisliği" bölümünde verilmektedir.

 

ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI

OLUNMASI GEREKEN DERSLER

▪ Fizik,

▪ Kimya,

▪ Matematik.

 

MESLEK EĞİTİMİNE

GİRİŞ KOŞULLARI

 

Meslek eğitimine başlayabilmek için;

▪ Lise veya dengi okul mezunu olmak,

▪ Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) girerek yeterli "MF-4" puanı almak,

▪ Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih bildirim formunda "Uzay Mühendisliği" lisans programı ile ilgili en az bir yüksek öğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

Bu yükseköğretim programında öğrenim görmek isteyen adaylar liselerin Fen, Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik ve Tabii Bilimler alanlarından mezun iseler YGS ve LYS sonuçlarına göre ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme işleminde diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler. (Kılavuz Tablo 3A)

 

Ancak kendi alan/kol/bölümleri dışında bir yükseköğretim programını tercih eden adayların yerleşme şansları azalmaktadır.

 

Meslek Yüksekokullarının "Bilgi Güvenliği Teknolojisi, Bilgi Teknolojileri, Bilgisayar, Bilgisayar Donanımı, Bilgisayar Operatörlüğü, Bilgisayar Operatörlüğü ve Teknikeri, Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Teknolojisi, Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama, Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri, Bilişim ve İletişim Teknolojisi, Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayar Destekli Teknik Çizim, Elektrik, Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı, Elektrik-Elektronik, Elektrik-Elektronik Teknikerliği, Elektronik, Elektronik Haberleşme, Elektronik Haberleşme Teknolojisi, Elektronik Teknolojisi, Endüstriyel Elektronik, Haberleşme, Haberleşme Teknolojisi, Mekatronik, Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri, Telekomünikasyon, Uçak Elektrik ve Elektroniği, Uçak Elektroniği" bölümlerinden mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş sınavını kazanırlarsa Uluslararası Finans bölümüne dikey geçiş yapabilirler.

 

EĞİTİM SÜRESİ

VE İÇERİĞİ

 

Meslek eğitim süresi 4 yıl olup, yabancı dil hazırlık sınıfı okunması durumunda 5 yıl eğitim görülmektedir. Eğitim süresince mühendislik dersleri ağırlıklı bir eğitim verilmektedir. Teorik eğitimin yanı sıra laboratuar çalışmaları oldukça yoğundur.

 

Öğrenciler ilk yıl; Matematik, Cebir, Fizik, Uzay Mühendisliğine Giriş gibi temel dersleri alırlar. İkinci sınıftan itibaren ise doğrudan uzay mühendisliğine yönelik dersleri almaya başlarlar.

Ders konuları; Temel Bilimler, Temel Mühendislik, Temel Bilgisayar ve Programlama, Yapı, Akışkanlar, Elektronik ve Haberleşme, Yapay Zeka, Uzay Çevresi, Uydu ve Roketler hakkındadır.

Lisans ders programındaki belli başlı temel dersler şunlardır; Matematik, Fizik, Kimya, Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, İletişim Sistemleri, Uzay Mühendisliği, Mukavemet, Mekanik, Astronomi, Yabancı Dil ile diğer mühendislik dersleri.

 

EĞİTİM SONUNDA ALINAN

BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

 

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Lisans" diploması ve "Uzay Mühendisi" unvanı alırlar.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Uzay Mühendisleri, uydu yer istasyonlarında, ABD ve Avrupa'daki Hava-Uzay Müh. bölümleri olan üniversitelerde, uzay ve bilgi teknolojileri laboratuvarlarında, askeri kuruluşlarda, TÜBİTAK, ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, Marmara Araştırma Enstitüsü, TAI (TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayi), TEI (TUSAŞ Motor Sanayi), THY ve özel havayolları, ARÇELİK, NETAŞ, TEKFEN, ELIAR, DATACORE, İTÜ-UHUZAM, INTA, Hava İkmal Bakım Merkezleri, otomotiv endüstrisi vb. kuruluşlarda, ileri teknoloji firmalarında kolayca çalışma imkanı bulmaktadırlar. Ayrıca her zaman için serbest çalışma imkanları vardır.

 

Uzay mühendislerinin iş bulma şansı ülkemizin uzay araştırmalarındaki ilerlemesine bağlı bulunmaktadır.

 

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

 

EĞİTİM SÜRESİNCE

 

Meslek eğitimi süresince kazanç yoktur. Koşulları uyan öğrenciler geri ödemek koşulu ile Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun öğrenim ve harç kredi imkanlarından yararlanabilirler. Ayrıca diğer kamu ve özel kurum ve kuruluşların ve üniversitelerin verdiği kredi ve burslardan yararlanabilirler.

 

EĞİTİM SONRASI

 

Kamu kuruluşlarında çalışanlar, çalıştıkları kurumun statüsüne göre teknik hizmetler sınıfından ücret alırlar. Ayrıca devletin belirlediği zam oranında ücret artışı yapılmaktadır.

 

Özel işyerinde çalışanlar ise, çalışma süresine, işyerinin ücret politikasına ve konumuna göre değişik ücret almaktadırlar.

 

MESLEKTE İLERLEME

 

Meslek elemanlarından üniversitede görev yapanlar, araştırma görevlisi, doktor, yardımcı doçent, doçent ve profesör gibi akademik unvanlar alabilirler. Ayrıca; gerek yurt içi ve gerekse yurt dışında çeşitli projelerde ve endüstriyel faaliyetlerde görev alarak çeşitli pozisyonlarda çalışırlar.

 

Yurt içi ve yurt dışındaki eğitim merkezlerinde mesleki bilgi ve deneyimleri geliştirerek mesleki ilerlemeleri mümkündür.

 

Yüksek teknolojiye dayalı disiplinler arası bir eğitim içerdiğinden çeşitli uluslar arası kuruluşlarda nitelikli ve yüksek ekonomik getirili işlerde çalışma olanakları mevcuttur. Uzay mühendisliği uygulamaları sürekli gelişen ileri teknolojiler ile paralellik gösterdiğinden mesleki ilerleme kişinin sürekli yenilikleri izlemesiyle mümkündür. 2000'li yılların ileri teknoloji çağı olması nedeniyle Uzay Mühendisliği de araştırma konuları ve teknolojik gelişmeleri içermektedir.

 

BENZER MESLEKLER

 

▪ Astronom,

▪ Uçak mühendisi.

 

EK BİLGİLER

 

YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI

 

▪ Meslek elemanları,

▪ İstanbul Teknik Üniversitesi, Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlileri,

▪ Üniversiteler Yükseköğretim Programları ve Meslekler Rehberi, (Prof. Dr. Yıldız KUZGUN) 2000,

▪ ÖSYS Başvuru Kılavuzu 2010,

▪ ÖSYM Meslek Yüksekokulları ile Açık öğretim ön lisans programları Mezunlarının lisans eğitimine Dikey Geçiş Sınavı Kılavuzu 2010,

▪ MEDAK (Meslek Danışma Komisyonu) üyesi kuruluşlar.

 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

 

▪ İlgili eğitim kurumları,

▪ Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr

▪ Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/

▪ Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezleri

add

tag uzay mühendisi meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları

Uzay Mühendisi Hakkında Yorum Yazın...

  

Uzay Mühendisi Hakkında Yorumlar

Gizem BİLGİLER GERÇEKTEN AŞIRI İYİ. BU MESLEĞİ ÇOK AMA ÇOK İSTİYORUM. BU HAYATTA EN ÇOK DİKKATİMİ ÇEKEN ŞEY UZAYLA ALAKALI HERŞEYDİR. HABERLERİ DİNLEMEYİ SEVMEM AMA UZAY LAFI GEÇTİMİ HEMEN PÜR DİKKATLE İZLEMEYE BAŞLARIM. BU MESLEĞİ BİLMEDEN ÖNCE MİMAR OLMAK İSTİYORDUM AMA BU MESLEĞİ TANIYINCA BÜTÜN O MİMARLIK İSTEYİM YOK OLDU VE SADECE UZAY MÜHENDİSİ OLMAK İSTEDİM. BU MESLEĞİN GEREKENLERİNE DE BAKTIM VE BANA TAM UYUYO MATEMATİĞİM VE FENİM BİLİMLE İLGİLİ OLAN ŞEYLERİM ÇOK İYİDİR. İNCE AYRINTILARIDA GÖREBİLİYORUM AMA DAHA ÇOK BUNA ÇALIŞMAM LAZIM BENCE. YABANCI DİLE İSE DİYECEĞİM TEK ÇEY ÇALIŞMALIYIM. YABANCI DİL ÇOĞUNUZ GİBİ EN ZOR DERSİM AMA EĞER BU MESLEĞİ KAZANMAM İÇİN LAZIMSA ÖĞRENİRİM. NE KADAR ZOR OLURSA OLSUN. BİTİŞİ GÜZEL OLAN Bİ YOLCULUĞUN YOLU ZORDUR AMA SONUNA ULAŞINCA DEĞDİĞİNİ ANLIYOSUNUZ VE HİÇ Bİ ŞEKİLDE PİŞMAN OLMUYOSUNUZ AMA SEN BU YOLUN SONUNU GERÇEKTEN İSTİYOMUSUN BENCE BU EN ÖNEMLİ SORU. 2021-03-25

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Uzay Mühendisi Hakkında Bilgi