Eğitim Sitesi

Ticaret Sekreteri Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Ticaret Sekreteri Hakkında Bilgi

Ticaret Sekreteri Hakkında Bilgi

Ticaret Sekreteri

TANIM

 

Büro makineleri kullanarak büro yönetimi, büro içi ve dışı iletişimi sağlama, yöneticinin günlük işlerini organize etme, belge hazırlama, dosyalama, bildirimleri ve ödemeleri izleme, işlemlerini yürütme, toplantı ve seyahatleri organize etme işlemlerini yürüten kişidir.

 

GÖREVLER

 

- İş yerinde sözel ve telefonla iletişimi sağlar,

- Yöneticinin günlük çalışma programını düzenler,

- Yöneticiyi günlük faaliyetler hakkında bilgilendirir,

- Mesaj kanallarını kullanarak mesajları iletir,

- Belge akışını izler,

- Dosyalama ve arşivleme yapar,

- Yazışma yapar,

- İş programı hazırlar ve uygular,

- Toplantı organizasyonlarını yapar,

- Randevuları düzenler,

- Bilgisayarda dosya oluşturur,

- Bilgisayarda yazı hazırlar,

- Seyahat organizasyonu yapar,

- Bildirimleri ve ödemeleri izler.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 

- Kırtasiye malzemeleri, ( kağıt, kalem, vb. )

- Bilgisayar, fax, telex, daktilo ve hesap makinesi,

- Telefon ve diğer büro malzemeleri.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

Ticaret Sekreteri olmak isteyenlerin;

- Ayrıntılara dikkat edebilme yeteneğine,

- Güçlü görsel ve işitsel belleğe sahip,

- Sır saklayabilen, sorumluluk sahibi,

- Düzgün ve akıcı bir dille konuşabilen,

- Nazik, güleryüzlü, insanlarla kolay iletişim kurabilen,

- Problemler karşısında çabuk ve doğru karar verebilen

kimseler olmaları gerekir.

Yabancı dil bilmek meslekte başarıyı artıran bir etkendir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Ticaret Sekreteri büroda görev yapar. Yapılacak işin özelliğine göre zaman zaman açık alanda da görev alabilir. Çalışma saatleri genellikle düzenlidir. Ancak, birlikte çalıştığı kişinin iş yoğunluğuna bağlı olarak hafta sonu çalışması veya akşam geç saatlere kadar çalışma söz konusu olabilir. Çalışmaları hem veriler (yazılar vb.) hem de insan ilişkileri ile ilgilidir. Çalışırken yöneticilerle ve ziyaretçilerle iletişimde bulunur.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Ticaret Sekreterliği önemi ve etkinliği giderek artan bir meslek olduğundan, iş bulma olanağı oldukça geniştir. İş hayatının her alanında ve özel sektör işletmelerinin hemen hemen büyük çoğunluğunda sekreter çalıştırılmaktadır. Ayrıca her ticari kuruluş, dosyalama ve arşivleme yapmak zorunda olduğundan bu işleri de sekreterler yapmaktadır. Bu nedenle, nitelikli ve her türlü mesleki bilgiyle (bilgisayar, fax, yabancı dil vb.) donatılmış sekreterler işveren tarafından talep edilmektedir. Özellikle, yurtdışı bağlantılı çalışan işyerleri yabancı dil bilen nitelikli elemanlara ihtiyaç duymaktadır.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

 

Mesleğin eğitimi ;

- Meslek liseleri, teknik liseler, anadolu meslek liseleri ve anadolu teknik liselerinin "Büro Yönetimi ve Sekreterlik" alanı "Ticaret Sekreterliği" dalında verilmektedir.

- Ayrıca yaygın meslekî ve teknik eğitim programları yoluyla da bu alan/dalda eğitim almak isteyenlere örgün eğitime denk mesleki eğitim verilebilmektedir.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

 

- Meslek liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak,

- Anadolu meslek ve anadolu teknik liselerine girebilmek için ise ilköğretim okullarının 6-7-8. sınıflarında yapılacak olan "Seviye Belirleme Sınavlarının" (SBS) sonucuna, yıl sonu ders ortalamaları ile belirlenen Yıl Sonu Başarı Puanının (YBP) eklenmesi ile elde edilecek olan yeterli Genel Orta Öğretim Yerleştirme Puanına (G-OYP) sahip olmak gerekmektedir.

-Ortaöğretim kurumlarında; ders yılı sonunda veya ortalama yükseltme sınavları sonucuna göre 10 uncu sınıfa geçen ve teknik liseye geçiş şartlarını taşıyanlar teknik lise programlarına geçiş için başvurabilir. Teknik lise programına geçmek isteyen öğrencilerden gerekli koşulları taşıyanların başvuru formları, kurum müdürlüğünce onaylanarak ders kesiminden ortalama yükseltme sınavlarının bitimini izleyen beş iş günü içinde öğrencilere verilir. Teknik lise ve doğrudan alana kayıt yapılan programlar dışındaki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında;

a) 10 uncu sınıfa geçen öğrenciler, alan seçimi için ders kesiminden itibaren ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarının bitimini izleyen onuncu iş günü çalışma saati bitimine kadar öğrenim görmek istediği meslek alanının bulunduğu kurum müdürlüğüne başvururlar.

b) Başvuru süresi sonunda öğrenciler, Alana Yöneltme Tavsiye Formu ve Öğrenci Tercihlerini Değerlendirme ve Yerleştirme Formu kullanılarak belirlenen alana yerleştirme puanı esas olmak üzere tercih ettikleri alanlara göre sıralanırlar. Alana yerleştirmede, ilgili alanın kontenjanı göz önünde bulundurulur. Bu puanlara göre yapılacak sıralama ile kontenjan kadar öğrencinin asıl ve yedek olmak üzere listeleri düzenlenir. Alana geçiş yapacak öğrencilerin kayıt-kabulleri, ağustos ayının üçüncü haftasında başlayıp ay sonuna kadar bitirilecek şekilde planlanır ve yıllık çalışma takviminde gösterilir.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

 

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. 9.sınıfın (lise 1) dersleri genel liseler ve meslek liselerinde ortaktır. 9.sınıfın sonunda öğrenci alanını belirler. 9 ve 10. sınıflarda ortak dersler ile alan ortak dersleri, 11 ve 12. sınıflarda ise dallara özel dersler öncelikli olarak okutulmaktadır. Alanda yer alan tüm dallara yönelik ortak yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10 ve 11. sınıfta verilmektedir. 12. sınıfta diplomaya götüren dala ait yeterlikleri içeren dersler yer almaktadır. 10. sınıfın sonunda bölgesel ve sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı, öğretmen ve fizikî kapasitesi ile öğrencilerin mesleki yeterlikleri de dikkate alınarak dal seçimi yapılır.

Ortak dersler

Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak bilgisi, Tarih, TC İnkılap tarihi ve Atatürkçülük, Coğrafya, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Sağlık Bilgisi, Felsefe, Yabancı Dil, Beden Eğitimi, Milli Güvenlik Bilgisi, Trafik ve İlkyardım, Tanıtım ve Yönlendirme.

Alan ortak dersleri

Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Matematik, Mesleki Gelişim, İletişim, İş Programı, Bilgisayarda Ofis Programları, Bilgisayarda Yazı, Yabancı Dil.

Dal dersleri

İşletmelerde Beceri Eğitimi, Diksiyon, Organizasyon, Dosyalama ve Arşivleme, Sunum, Yazışma, Ticaret Hizmetleri, Hukuk Hizmetleri, Tıp Hizmetleri, Mesleki Yabancı Dil, Yabancı Dil.

 

MESLEKTE İLERLEME

 

Meslek liselerinin "Büro Yönetimi ve Sekreterlik" alanı Ticaret Sekreterliği dalından mezun olanlar istedikleri takdirde Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Büro Yönetimi ve Sekreterlik (Açıköğretim), Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, İnsan Kaynakları, Orta Kademe Yöneticilik, Diş Teknik Sekreterliği, Hastane Yönetimi ve Organizasyon, Odyometri, Optisyenlik, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık Kurumları İşletmeciliği (Açıköğretim), Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik, Tıbbi Mümessillik ve Pazarlama önlisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip olmaları halinde yerleştirilmektedirler.

 

Ayrıca mezunlar ÖSYM tarafından yapılan ÖSS'ye girip başarılı olmaları ve üniversitelerin Büro Yönetimi Öğretmenliği, İnsan Kaynakları Yönetimi (Uygulamalı Bilimler Y.O.), Sağlık Yönetimi (Uygulamalı Bilimler Y.O.) lisans programlarını tercih etmeleri halinde ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

 

Meslek eğitiminden sonra ticaret sekreteri çalıştığı iş yerinde seminerlere, yabancı dil kurslarına, hızlı okuma ve yazma kurslarına, bilgisayar kurslarına vb. katılarak kendini geliştirebilir. Bu meslekte birimler arası geçişler söz konusu olabilir.

 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

 

Mesleki Eğitim Kanunu gereğince işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin % 30'dan az olmamak üzere bir ücret ödenmektedir.

Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır. İşletmelerin sağladığı diğer sosyal imkanlardan yararlanmaktadır.

 

Eğitim sonrası kazanç, çalışılan işyerlerinin büyüklüğüne ve kişinin tecrübesine vb. göre değişmektedir. Kamu sektöründe göreve başlanıldığı takdirde genel lise mezunlarına göre bir üst dereceden ücret alırlar.

 

Özel işyerlerinde, niteliği yüksek elemanlar oldukça yüksek ücretlerle çalışmaktadırlar.

 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

 

- İlgili eğitim kurumları,

- Türkiye iş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Bilgi Merkezleri,

- Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu il ve şube müdürlükleri

add

tag ticaret sekreteri meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları

Ticaret Sekreteri Hakkında Yorum Yazın...

  

Ticaret Sekreteri Hakkında Yorumlar

buğra ...güzel miiii 2016-01-20

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Ticaret Sekreteri Hakkında Bilgi