Eğitim Sitesi

Tarım Ürünleri Satış Elemanı Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Tarım Ürünleri Satış Elemanı Hakkında Bilgi

Tarım Ürünleri Satış Elemanı Hakkında Bilgi

Tarım Ürünleri Satış Elemanı

TANIM

 

Bir iş yerinde tarım ürünlerinin (tohum, her türlü tahıl ürünü "arpa, yulaf, buğday, çavdar vb." kuru gıda ve bakliyat "un, bulgur, pirinç, nohut, kuru fasulye, baharat, kuruyemiş, sıvı ve katı yağlar vb." tıbbi tahıllar "kenevir, haşhaş, konserve ve dondurulmuş gıdalar vb.") satışını gerçekleştiren kişidir.

 

GÖREVLER

 

- Satışa sunulacak malları teslim alır, mal giriş kayıtlarını tutar ve etiketler,

- Müşterilerin isteklerine göre ürün kalite ve türlerinin geliştirilmesi için üretim birimlerine bilgi verir,

- Satışların yapılmasını planlar, bunun için müşteri ihtiyaçlarını saptar, yeniliklerden onları haberdar eder ve müşterilerin ürünlerle ilgili tepkilerini üretim birimlerine bildirir,

- Müşteri tiplerine uygun satış teknikleri uygular,

- Mal stoklarını kontrol ederek ilgilileri bilgilendirir,

- Alınan siparişlerin zamanında yerine getirilmesini sağlar,

- Müşterilere satış sonrası hizmetler hakkında bilgi verir.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 

- Satış belgeleri ve fiyat listesi,

- Ürün katalogları,

- Seyahat gerektiren durumlar için otomobil veya dağıtım aracı,

- Bilgisayar,

- Çeşitli tip hesap makineleri,

- Faks, teleks, telefon,

- Ürünlerle ilgili reklam broşürü, kitapçıklar ve eşantiyon ürünler.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

- İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen ve girişken,

- İkna yeteneği olan,

- Sorumluluk sahibi, mesleki bilgiyi takip edebilen,

- Teknolojik gelişmelere açık,

- Grup (ekip) çalışmasına yatkın,

- Dış görünüşüne önem veren, temiz ve düzenli kimseler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Çalışma ortamı değişkendir. Ofis içi ve dışı çalışma söz konusu olabilir. Genellikle ofis dışı ortamlarda çalışırlar. Sipariş alma, dağıtım, tanıtım ve pazarlama işleri yaptıklarından sık sık şehir içi veya dışı seyahatlerde bulunmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

- Teknolojik gelişmelerle birlikte piyasaya yeni tarımsal ürünler sunulmaktadır. Bu ürünlerin piyasada satılması ürünün kalitesi ile birlikte ürünü uygun şekilde sunan ve satabilen bilgili satış elemanlarına bağlıdır.

- Tarımsal ürünlerin satışında iyi yetişmiş nitelikli eleman gereksinimi, diğer mesleklerde olduğu gibi sektörde de kendini hissettirmektedir.

- Tarım ürünleri satış elemanları bu ürünlerin satıldığı yerlerde çalışabilir, kendi işyerlerini açabilirler.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

 

Mesleki eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde "Satış Elemanlığı" alanının altında "Tarım Ürünleri Satış Elemanlığı" bölümünde verilmektedir.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

 

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;

- En az ilköğretim okulu mezunu olmak,

- 14 yaşını doldurmuş olmak,

- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,

- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

 

- Tarım ürünleri satış elemanlığı mesleğinin eğitim süresi ilköğretimden sonra 2 yıl, lise ve daha üst düzeyde genel eğitimden sonra ise 1 yıldır. Haftada bir gün okulda teorik, beş gün işyerinde pratik eğitim şeklinde yapılır.

- Mesleki Eğitim Merkezinde yapılan teorik öğretimin 1/3' ü genel kültür dersleri, 2/3' ü ise meslek bilgisi derslerinden oluşur.

Eğitim süresince öğrencilere; Muhasebe, İş Güvenliği, Matematik ve Mesleki Matematik, Türkçe, Ekonomi ve Ticaret Bilgisi, Müşteri İlişkileri ve Satış Bilgisi, Tarım Ürünlerinin Depolanması ve Muhafaza Teknikleri, Meslek Bilgisi, Bilgi İşlem, İş Bilgisi, Toplam Kalite Yönetimi, Müşteri İlişkileri ve Satış Belgesi dersleri verilmektedir.

 

MESLEKTE İLERLEME

 

- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Ustalık eğitimi 176 saat olup, bu eğitimde İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği, İş ve İnsan İlişkileri, Çalışma Hukuku, İşletme Bilgisi, Sigorta ve Vergi Mevzuatı, Muhasebe ve Ekonomi derslerinin yanı sıra İleri Meslek Bilgisi derslerini alırlar. 1 yıl sonunda ustalık sınavlarına katılabilirler.

- Ustalık için öngörülen teorik eğitime devam etmeyenler ise bir işyerinde 5 yıl çalıştıktan sonra (çalıştıklarını SGK primleri ile belgelemek şartıyla) ustalık sınavına katılabilirler. Ustalık belgesi alanlar mesleki eğitim merkezlerinde 40 saatlik iş pedagojisi kurs programını tamamlayıp sınavda başarılı olduktan sonra "Usta Öğreticilik" belgesi alabilirler.

- Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.

- İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve teknik açıköğretim lisesine devam ederek, meslek lisesi diploması alabilirler.

 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

 

- 3308 sayılı yasa kapsamında meslek öğrenen bir kişi, yasanın öngördüğü gibi yaşına uygun asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret almaktadır. Ancak işveren isterse bu miktardan fazlasını verebilmektedir. Ayrıca işyerlerinde işçilere sağlanan ikramiye, iş elbisesi, gıda yardımı gibi yardımlardan çıraklar da yararlandırılmaktadır.

- Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri devletçe karşılanır.

- Kazanç, işyerlerinin büyüklüğüne, ücret sistemine ve kişinin yeteneğine göre değişkendir. Maaşın dışında satış üzerinden belli oranda prim uygulaması söz konusu olduğundan tatmin edici bir ücret elde edilebilir.

 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

 

- İlgili Eğitim Kurumları,

- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,

- Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri

add

tag Tarım Ürünleri Satış Elemanı meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları

Tarım Ürünleri Satış Elemanı Hakkında Yorum Yazın...

  

Tarım Ürünleri Satış Elemanı Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Tarım Ürünleri Satış Elemanı Hakkında Bilgi