Eğitim Sitesi

Gazaltı Kaynakçısı Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Gazaltı Kaynakçısı Hakkında Bilgi

Gazaltı Kaynakçısı Hakkında Bilgi

GAZALTI KAYNAKÇISI

 

Gazaltı kaynakçısı, mesleğin gerektirdiği özel kaynak-araç gereçleri kullanarak demir, çelik ve diğer metallerin kesim, dolgu, montaj ve birleştirme işlemlerini yapan kişidir.

 

GÖREVLER

 

▪ Çalışma alanını işe hazırlar,

▪ Koruyucu gaz/plazma gazını cihaza bağlar, kaynak telini temin eder,işle ilgili rapor tutar,

▪ Gazaltı kaynağı için ön hazırlık yapar (Soğutma sıvı seviyesi, devri daimini ve tel sürme makaralarını kontrol etmek vb)

▪ Kaynak teline uygun değişiklikleri yapar (tel sürme makarası, spiral vb) ,

▪ Gazaltı kaynağı yapar, akım üretecini çalıştırıp arkı başlatır, kaynak ark kararlılığını gözlem altında tutar, kaynak pasolar arası sıcaklığını kontrol eder, pasolar arasında iş parçasının temizliğini yapar, pasolar arasında torç temizliğini yapar,

▪ Kaynak dikişini gözle kontrol eder, kaynak dikiş yüksekliğini kontrol eder, kaynak hatalarını giderir, iş parçasının temizliğini yapar, kaynak avadanlıklarını toplar, kaynaklanmış iş parçasının bir sonraki istasyona gitmesini sağlar, artan kaynak telini ambara iade eder, kaynak istasyonunun temizliğini yapar,

▪ Gazaltı kaynak akım üreteci ve kaynak düzeneğinin günlük ve periyodik bakımını yapar.

 

KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

 

AC akım ünitesi ,Anahtar takımı , Baret ,Bariyer ,Basınçlı hava üreteçleri ,CO2 gazı için ısıtıcı, Çadır , Çelik burunlu ayakkabı , DC akım ünitesi , Debi ölçer , Deri önlük ,Eldiven, Emniyet gözlüğü ,Gönye İzolasyon battaniyesi, Kaynak birleştirme mastarı,Kaynak çekici , düzeneği (masası), mastarı, kumpası, Keski, Koruyucu gaz tüpleri, Kulak tıkacı, Maske Ön ısıtma düzeneği, Pense Pozisyonerler, Spiral taş motoru, Şerit metre, Tel fırça, Tel sürme düzeneği Termocupıl Tornavida, Tozluk, Yan keski , Akım temas memesi, Çizecek, Isı tebeşirleri, İşaret kalemleri, Kaynak teli Koruyucu gaz nozulu (memesi) , Seramik halka (fiber), Torç koruyucu sprey/pasta ,

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

Gazaltı kaynakçısı olmak isteyenlerin;

- Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,

- Belli bir noktaya dikkatini yoğunlaştırabilen,

- Şekil ilişkilerini görebilen,

- Yapılacak işi zihninde canlandırma ve tasarımı kağıt üzerine çizebilme,

- Mekanik ilişkileri görebilme yeteneğine sahip,

kimseler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Gazaltı kaynakçıları; fabrika ve atölye gibi kapalı ortamlarda çalışabilecekleri gibi açık mekanda da çalışırlar. Çalışma ortamı gürültülü ve kirlidir. Ayrıca kaynak makinesinden ve kesme lambasından çıkan ışık ve gaz cildi, gözü rahatsız edebilir. Kaynak işlemi sırasında kullanılan gazın yanıcı ve patlayıcı bir gaz olması nedeniyle kişinin dikkatli olması gerekir. Gerekli havalandırma sağlandığında ve koruyucu önlemler alındığında herhangi bir tehlike söz konusu olmaz. Kaynakçı eğilerek, çömelerek veya ayakta çalışmak durumundadır ve çalışırken birinci derecede malzeme ve aletlerle ilgilidir. Uzun süre ve elle yapılan kaynak işlemi bedensel olarak yorucu olabilir. Gazaltı kaynakçılığı, gerekli önlemler alındığı sürece, diğer kaynak yöntemlerinde görülen iş sağlığı ve iş güvenliğini tehlikeye atan riskleri taşımamaktadır. Ancak, zaman zaman metal buharı, açıkta yanmakta olan arkın yaymış olduğu ultraviyole ışınlar ve elektriksel tehlikeler gibi sebeplerle iş kazaları meydana gelebilmektedir.

 

MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

 

Mesleğin eğitimi; halk eğitim merkezleri ile Mesleki Eğitim Merkezleri bünyesinde çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimleri, metal teknolojisi meslek alanında, kaynakçılık meslek dalı altında verilmektedir.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

 

Her yaş, eğitim, sosyal statü ve kültür düzeyindeki herkes katılabilir. 18 yaşından küçükler, velilerin izniyle katılabilir. İlköğretim çağındakiler, devam ettikleri okul saatleri dışındaki serbest zamanlarda, istedikleri kursa devam edebilir. Yabancı uyruklular, valiliğin izni ile etkinliklere katılabilir. Gerektiğinde, belirli yaş ve eğitim seviyesi, uygulanacak programın özelliğine göre aranır. Bu durum Halk Eğitimi Merkezleri'nce duyurularla belirtilir.

 

Mesleki eğitim merkezlerinde eğitimi yapılamayan yörelerde geleneksel eğitim şekli olan usta-çırak usulünde ise kişi bir işyerinde veya atölyede usta nezaretinde çalışarak mesleği öğrenmeye çalışır.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

 

Mesleğin eğitimi Halk eğitim merkezlerinde 360/208 saattir. Eğitim süresince gazaltı kaynakçılığı konusunda bilgiler verilmektedir.

 

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA

 

Meslek eğitimini tamamlayanlara "Kurs Bitirme Belgesi" verilmektedir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Meslek elemanlarının çalışma alanları küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Kamu ve özel kuruluşlara ait fabrikalarda ve atölyelerde çalışabilecekleri gibi kendi işyerlerini de açabilirler.

Metal sanayi işletmelerinde, oto sanayi, gemi, uçak sanayi, kazan ve kapı, pencere imalathanelerinde çalışırlar.

Meslek eğitimine başlamadan önce öğrenci ilgili işyeri ile çıraklık sözleşmesi imzaladığından eğitim tamamlandıktan sonra da genellikle aynı işyeri tarafından istihdam edilmektedir.

Usta unvanını alanlar ise kendi adlarına bağımsız işyeri açabilmektedirler. Hemen hemen her alanda (oto, inşaat, gemi, uçak sanayi vb.) çalışma imkanı bulabilmektedirler. Bu nedenle, kaynakçılık mesleğinde istihdam sorunu bulunmamaktadır.

 

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

-

EĞİTİM SONRASI

 

Mesleki eğitim tamamlandıktan sonra işçinin deneyime ve işletmenin yapısına göre asgari ücretin 2-3 katı arasında değişen kazanç elde edilmektedir.

 

Usta unvanını aldıktan sonra kendi bağımsız işyerini açanların kazanç durumu ise yapılan işin çokluğu ve kalitesine göre değişmektedir.

 

MESLEKTE İLERLEME

MESLEKI EĞITIMDE İLERLEME

-

İŞ HAYATINDA İLERLEME

 

Meslekte ilerleme daha büyük firmalarda çalışma şeklinde gerçekleşmektedir.

 

BENZER MESLEKLER

 

▪ Oksijen kaynakçısı,

▪ Örtülü Elektrot ark kaynakçısı,

▪ Soğuk demirci

 

EK BİLGİLER

GÖREV

 

▪ İş organizasyonu yapar,

▪ Çevre koruma önlemleri alır,

▪ İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular,

▪ Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır,

▪ Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.

 

KAYNAKÇA

 

▪ Meslek elemanları,

▪ 3308 Sayılı Kanun,

▪ Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar

 

AYRINTILI BİLGİ İÇİN

 

▪ İlgili eğitim kurumları,

▪ Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr

▪ Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/

▪ T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, http://www.osym.gov.tr/

▪ Bünyesinde "Meslek Bilgi Merkezi" Bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri

add

tag GAZALTI KAYNAKÇISI meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları

Gazaltı Kaynakçısı Hakkında Yorum Yazın...

  

Gazaltı Kaynakçısı Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Gazaltı Kaynakçısı Hakkında Bilgi