Eğitim Sitesi

Futbolcu Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Futbolcu Hakkında Bilgi

Futbolcu Hakkında Bilgi

Futbolcu

TANIM

 

Kafa veya ayak vuruşları ile topu karşı kaleye atma kuralına dayanan ve onbirer kişiden oluşan iki takım arasında oynanan futbol oyununu kurallara bağlı olarak gerçekleştiren sporcu kişidir.

 

GÖREVLER

 

▪ Dayanıklılık, hız, fizik-kondisyon ve psikolojik olarak karşılaşmalara hazırlanır.

▪ Spor eğitimcisi (Antrenör) veya teknik direktörün hazırladığı antrenman programları çerçevesinde bireysel ve takım antrenmanlarına katılır,

▪ Maç takviminde (Fikstür) belirtilen şehiriçi ve şehirdışı maçlara katılır,

▪ Bedensel sağlığını korur ve fiziksel sakatlıklarının tedavisini yaptırır,

▪ Futbolun ve sporcunun belirlenmiş ve yazılı hale getirilmiş oyun ve disiplin kurallarına uyarak oyun stratejisini uygular,

▪ Takım arkadaşlarıyla antrenman içi ve dışında uyumlu ilişkiler geliştirir,

▪ Teknik direktör/ antrenör/ kulüp yöneticileri/ idari kadro/ sporcu arkadaşlarıyla iyi diyalog sağlar. Kadro dışında kaldığında takımına destek verir ve fiziksel ve psikolojik olarak kendini sürekli iyileştirir.

 

KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

 

▪ Çalışma aletleri, kondisyon aletleri, ağırlık, oyun topları ve çeşitli spor araç - gereçleri,

▪ Spor aksesuar ve giysileri (Eşofman, şort, tişört, yağmurluk, tozluk vb)

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

Futbolcu olmak isteyen kimselerin.

▪ Spora ve özellikle futbola ilgili ve yetenekli,

▪ Bedensel olarak güçlü ve dayanıklı,

▪ Göz, ayak eşgüdümü gelişmiş,

▪ Çevik, hızlı ve sportif zekaya, spor ahlakına ve disiplinine sahip,

▪ Hırslı ve azimli, sabırlı

▪ Dikkatli ,

▪ Ruhsal sağlığı yerinde olan

kimseler olmaları gerekmektedir

Not: Yaş olarak futbola başlama yaşının geçmemiş olması gereklidir.(İdeal başlama yaşı 5-7 dir.)

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Futbolcular; genellikle açık futbol sahalarında antrenman ve müsabaka yapmaktadır. Antrenman ve maçlar tüm mevsimlerde gerçekleştirilmektedir. Çalışma ortamı zaman zaman çamurlu, soğuk, sıcak, tozlu, stresli ortamlar olup bu koşullara dayanıklı olmaları gerekmektedir. Profesyonel futbolcular için seyahat gerektiren yoğun kamp dönemleri vardır. Genellikle düzenli ve disiplinli gündelik yaşam sürmeleri futbolculardan beklenmektedir. Futbolcular; diğer sporcu arkadaşları, antrenör, teknik direktör, klüp yöneticileri, idareciler, masörler ,malzemeciler vb kişilerle iletişim içindedirler.

 

MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

 

Meslek eğitimi;

▪ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde açılan " Futbol Eğitim Kursları" nda,

▪ Amatör ve profesyonel futbol kulüplerinin alt yapıları için oluşturulan futbol okullarında

▪ Belediyelerin düzenlediği futbol kurslarında,

▪ Çeşitli kuruluş ve üniversitelerin futbol kursu organizasyonlarında verilir.

Ancak; bu eğitime kısa süreli katılanların ötesinde bir futbol kulübü bünyesinde yeteneğinden dolayı futbolcu olmak için seçilen ve sporuna bir kulüp bünyesinde devam eden ve lisanslı olarak spor yaşantısını sürdüren kişiler "Futbolcu"olarak adlandırılır.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

 

Amatör ve profesyonel futbol kulüplerinin alt yapı seçmelerine ve çeşitli kurumların futbol kurslarına katılabilmek için genellikle en az 7 yaşında olmak ve sağlık raporu (Spor Yapmasında Sakınca Yoktur Belgesi) ile başvurmak gerekmektedir.

 

Ancak bir kulübe bağlı olarak futbol sporunu devam ettirecek yani Lisans almak isteyen amatör futbolcuların 10 yaşını bitirmiş olması şarttır. İlk kez lisans (Filiz) çıkartacak amatör futbolcunun tescil işlemlerinde aşağıdaki belgelerin futbol federasyonuna sunulması zorunludur.

a) Kulüp ve futbolcu taahhütnamesi,

b) 18 yaş altı futbolcular için veli muvafakatnamesi,

c) Nüfus Hüviyet Cüzdanının aslı (Fotoğraflı) ile birlikte arkalı önlü fotokopisi,

d) En fazla bir yıl önce çekilmiş iki adet renkli fotoğraf,

e) Fotoğraflı sağlık raporu,

f) Her sezon Federasyonca tespit edilecek lisans işlemi ücretinin yatırıldığına dair belge .

Bu belgeler kulüpler tarafından hazırlanarak, Futbol Federasyonu Bölge Müdürlüklerine, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) aracılığı ile teslim edilir. Tescil ve lisans işlemleri Futbol Federasyonu Bölge Müdürlükleri tarafından yapılır.

 

MESLEK EĞİTİMİ

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

 

Futbol eğitimi, en az 5- 7 yaş arasında başlamalıdır. Eğitimde fizik kondisyon, motor koordinasyon, futbol oyun kuralları öğretilir. Eğitimin süresi futbol yaşamı boyunca devam eder. Takım oyunu içerisinde dayanıklılık, taktik, kondisyon gibi çeşitli güç hız, spor zekası geliştirici antrenmanlara yer verilir.

 

Futbol okuluna katılan öğrencilere sporu ve özellikle futbolu sevdirmek ve futboldaki temel hareketleri öğreterek branşa yönelik fiziksel gelişmelerini ortaya çıkartmak hedeflenmektedir.

Sporcu adaylarının daha düzenli ve disiplinli yaşamalarının yanında, sosyal yaşamda daha başarılı olmaları için kayıt esnasında veli tarafından doldurulacak olan anket formlarında öğrencinin beslenme alışkanlığı, uyku düzeni ve okuldaki ders durumuna kadar birçok bilgi edinilmektedir. Bu veriler sporcu adayının dosyasına kayıt edilerek gelişmeler grup antrenörleri tarafından yakından takip edilmektedir. Kısacası antrenör, sporcu adaylarına ait bir çok bilgiyi bilerek çalışmakta ve böylece sporcu adaylarının pedagojik gelişimlerini de yakından takip etmektedir. Futbol kulüplerinin futbol altyapı spor okulunda eğitim gören futbolcu adaylarına Futbol Altyapı Takımları'na seçilme şansı tanınmaktadır. Ancak kimi büyük futbol takımı bir işletmeye dönüşerek açılan futbol okullarında çocukların spor yapmalarını desteklemekte ve öğrenciler bu futbol okullarına aylık bir ücret ödeyerek devam etmekte ve sadece çok yetenekli çocuklar alt yapı için seçilmektedirler.

 

Futbol altyapı spor okullarının genellikle amacı; örf ve adetlerine bağlı, yaratıcı düşünceye sahip, taktiksel anlayışı yüksek, azimli, süratli, çabuk, dayanıklı, teknik, kuvvetli ve rakibe, hakeme, seyirciye saygılı sporcular yetiştirmektir.

 

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

 

Lisans alan sporcu Futbolcu unvanını alır. Spor okullarında "Katılım Belgesi" verilmektedir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Futbolcular amatör ve profesyonel liglerdeki spor kulüplerinde futbol oynamakta ve transfer sonucu kulübünü değiştirmektedir. Futbolcunun genellikle sahada oynadığı yer doğrultusunda (santrefor, defans oyuncusu vb) transferi gerçekleşir. Profesyonel ve amatör futbolcu olmasına göre futbol kariyeri şekillenir. Futboldaki yeteneği ve çeşitli maçlarda kendini göstermesi ve iyi bir futbol kulübün alt yapısında başlangıç yapması, futbol kariyerini sürekli iyi yere getirir. İyi bir futbol kariyeri, sakatlık, takımının küme düşmesi, sezon sırasında performansında düşme ve/veya kendini yeterince gösterememe sonucu daha alt kümelerde futbol oynamasını beraberinde getirebilir.

 

Ancak son yıllarda lisanslı menejerlik sisteminin gelişmesiyle futbolculara ait bilgiler çeşitli yurtiçi-yurtdışı spor kulüplerine duyurulmakta ve futbolcunun bir kulüple anlaşması sağlanmaktadır. Amatör kümeden profesyonel kulübe transfer olabileceği gibi profesyonel 1.lig takımından 2.lig takımında da oynayabilir. Futbolcunun futbol sezonu içinde gösterdiği performans transfer durumunu etkilemektedir. Ayrıca futbol maç ve antrenman esnasında sakatlanma riski çok olan bir spor olduğundan sakatlanma sonucu transfer yapamama, spordan sürekli veya belirli bir süre uzak kalma riski çalışma yaşamını olumsuz etkilemektedir.

 

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

 

Spor kulüpleri bünyesinde açılan futbol okullarına kayıt olan öğrencilerden aylık ücret almakta, ancak altyapı oyuncusu olduğunda sporcunun verdiği ücret kesilmektedir.

Eğitime ilk başlandığında kulüpler ve/veya organizasyonlar sporcu adayına spor malzemeleri vermektedir.

 

EĞİTİM SONRASI

 

Lisanslı amatör futbolcuların konaklama, malzeme, sigorta ve antrenman giderleri kulüp tarafından karşılanmaktadır. Ancak profesyonel olarak futbol oynadığında ise; tüm bunların yanında ayrıca kulübünden aylık,transfer ücreti ve prim alır ve bu konuda yazılı bir anlaşması da bulunur.

Profesyonel liglerde oynayan futbolculara yapılacak ödemeler sözleşmede gösterilir. Futbolcuya yapılacak olan ödemeler ikiye ayrılır :

a) Aylık Ücret : Futbolcuya sözleşme süresince geçerli aylık ücretin mesleki faaliyetine karşılık olmak üzere sözleşmede belirlenmesi zorunludur. Aylık ücret ilgili dönem için belirlenmiş asgari ücret tutarından az olamaz ve her ayın son günü ödenir.

b) Transfer Ödemeleri : Taraflar, tip sözleşmede belirlenmesi zorunlu olan aylık ücret dışında, para veya değeri para ile ölçülebilen (aylık ödemeler, maç başı ödemeler, ev, araba, v.s.) transfer ödemelerini sözleşmede belirleyebilirler. Transfer ödemelerinin ödeme zaman ve şekilleri sözleşmede belirtilir. Transfer ödemelerinin ödeme zamanı sözleşmede belirtilmemiş ise, her ayın son günü tüm ayı kapsayacak şekilde ödenir.

 

MESLEKTE İLERLEME

MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME

-

İŞ HAYATINDA İLERLEME

 

Alt yapıda PAF Takım, Süper Genç Takım, Genç Takım, Yıldız Takım, Minik Takım olarak kariyerlerini sürdüren futbolcular yaş ve oyun gücüne göre Amatör ligden Profesyonel üçüncü lig, ikinci ve birinci lig takımlarında oynayarak ve transferleri gerçekleşerek yükselebilirler. Futbol sonrası eğitim alarak Antrenör, Teknik Direktör, Teknik ve İdari Menejer, Spor Yöneticisi veya yetenekleri doğrultusunda basında Spor Yorumcusu veya Spor Yazarı olabilirler.

Ayrıca ; Türkiye Futbol Federasyonu her yıl futbolcu yetiştirme tazminatlarını belirleyerek klüplere ekonomik katkı sağlamaktadırlar.Yetiştirme tazminatları;

Birinci Kategori : Türkiye Profesyonel Birinci Süper Ligi Kulüpleri,

İkinci Kategori : Türkiye Profesyonel İkinci Ligi A Kategorisi Kulüpleri,

Üçüncü Kategori : Türkiye Profesyonel İkinci Ligi B Kategorisi Kulüpleri,

Dördüncü Kategori : Türkiye Profesyonel Üçüncü Ligi Kulüpleri ve Amatör Liglerde Yer Alan Kulüpler olarak dört grupta verilmektedir.

Futbolcu yetiştirme tazminatı; mücadele eden takımlarda yetişen futbolculara kategorisine göre farklı olacak şekilde ve Euro cinsinden ve kulüpler tarafından ödeme günündeki Merkez Bankası Döviz Satış Kuru üzerinden Yeni Türk Lirası şeklinde yapılmaktadır

 

BENZER MESLEKLER

 

Tüm takım sporları (Kulüpte lisanslı olarak)

 

EK BİLGİLER

 

Futbola başlama yaşı artık ülkemizde 7-8'li rakamlara inmiştir. Bu sınır Avrupa'da 5-6 yaş sınırındadır. Futbola harcanan paranın giderek ülke sınırlarını aşması sonunda büyük kulüpler dışında, para vererek iyi oyuncu sağlanması giderek zorlaşmaktadır. Bu nedenle kulüpler artık kendi oyuncusunu kendisi yetiştirmektedirler. Fransa'da antrenörler sürekli taşra kulüplerini dolaşarak dersler vermekte, teknik çalışmalara küçük yaşlarda başlamakta, yıldız futbolcu olabilecekler ayırdedilmektedir. Yıldız futbolcu olmaya aday futbolcular sürekli olarak İnstitut National du Sport et de L'Education Phssique'de (İNSEP) eğitilmektedir. İNSEP bütün Fransa'da sporu yönlendirmekte ve denetlemektedir.

Futbol Kulüpleri yetenekli ve mahallede futbol oynayan iyi oyuncuyu minik kategoride seçerek kulüp kadrosuna dahil etmek ve o kulübün ve futbolun ilkelerini, doğrularını ve iyi bir eğitim verilerek istenen düzeyde elit futbolcu yaratmak konusuna önem vermeye başlamaktadırlar. Küçük yaştaki futbolcuya doğru olan herşey çok kolay öğretilebilir. Beslenme, sporcu yaşamı gibi olması gerekenler eğitim aşamasında kolayca verilebilir. Minik futbolcular ülkemizde 10 yaşına girdiğinde resmen kulübe bağlanıp lisans çıkarabilmektedir. Lisanslı oyuncunun başka bir kulübe transferi ise belli bir ücretin Federasyon hesabına yatırılması şartı ile gerçekleştiğinden bu külfet düşünülerek lisans çıkarılırken, çok dikkatli davranılmaktadır. Sonuçta o gencin başka bir kulübe aktarılması çok güç olmaktadır. Kulüplerin amatör futbolcularının futbol faaliyetine katılabilmeleri için bu talimat hükümlerine göre lisans almış olmaları ve bu lisansları her yıl vize yaptırmaları zorunludur. Lisans işlemleri kulüpler aracılığıyla Futbol Federasyonu Bölge Müdürlükleri tarafından yapılır. Lisans işlemi ile ilgili belgeler, Bölge Müdürlüklerinde saklanır. Lisanslı bir amatör futbolcu aralıksız dört sezon vize işlemi yaptırmazsa tescili iptal edilir. Serbest kalan futbolcu dilediği kulüpte lisans çıkartabilir.

Aynı sezon içerisinde, vize işlemi yapılan futbolcunun hiçbir resmi müsabakada oynamaması halinde, kulüp değiştirme ve tescil dönemleri içerisinde, lisansiyer olduğu kulübün izni alınmak suretiyle kulüp değiştirmesine izin verilir.

Amatör futbolcuların profesyonel oluşunda kulüp izni aranmaz.

18 yaşından küçük futbolcunun amatör olarak kulüp değiştirmesi için önceki kulübünün ve velisinin izninin alınması zorunludur. 18 yaşını tamamlayan futbolcular, kulüplerinin iznini almaksızın tescil dönemleri içerisinde, kulüp değiştirebilirler. Ancak 18 yaşını tamamlayan futbolcuların 23 yaşını tamamlayacağı tarihe kadar yapacakları kulüp değiştirmelerde, futbolcunun yeni kulübü tarafından, eski kulübüne Federasyonca her yıl tespit ve ilan edilen katkı payını ödemeleri ve katkı payının ödendiğini belgelendirmeleri zorunludur. 23 yaşını tamamlayan amatör futbolcuların kulüp değiştirmelerinde katkı payı ödenmez. Futbolcunun amatör statüsünde kulüp değiştirmesi, Federasyonca her sezon için tarihleri tespit edilecek kulüp değiştirme ve tescil dönemlerinden birinde mümkündür. Aynı sezon içerisinde birinci kulüp değiştirme ve tescil döneminde tescil işlemini gerçekleştiren bir futbolcunun, ikinci kulüp değiştirme ve tescil döneminde kulüp değiştirmesi mümkün değildir. Ancak, birinci kulüp değiştirme ve tescil döneminde tescil işlemini gerçekleştiren futbolcunun kulübünün hiçbir resmi müsabakasında oynamaması halinde, ikinci transfer ve tescil döneminde lisanslı olduğu kulübün izni alınmak suretiyle kulüp değiştirmesine izin verilir. İkinci kulüp değiştirme ve tescil döneminde lisans ve tescil işlemi yapılan futbolcunun, takip eden sezonun birinci kulüp değiştirme ve tescil döneminde kulüp değiştirmesi mümkündür.Amatör futbolcunun, profesyonel olması halinde Profesyonel Futbol ve Transfer Talimatı hükümleri uygulanır.

 

İlk kez lisans (Filiz) çıkaran veya kulüp değiştiren futbolcuların profesyonel olması için, tescil tarihlerinden itibaren 12 aylık bir sürenin geçmiş olması zorunludur. Tescil süresinin bitiş tarihinin bir transfer dönemine denk gelmesi halinde tescil süresi tescil tarihi olan transfer döneminin başlangıç tarihi itibari ile sona ermiş kabul edilir.Yurt dışında herhangi bir ülke federasyonunda tescilli olan futbolcuların Türkiye'de lisans ve tescil işlemlerinin yapılmasında FIFA Kuralları uygulanır.Uluslararası transferi yapılacak amatör futbolcular için kulüplerin Uluslararası Transfer ve Tescil Sertifikası'nın temini için Federasyona yazılı olarak müracaat etmeleri zorunludur.Uluslararası transferler, kulüp değiştirme ve tescil dönemlerine bağlı olarak yapılır.Silah altına alınan futbolcular terhis edilmedikçe tescilli bulundukları kulüplerin müsabakalarına katılamazlar. İl içi ve İl dışı transfer yapamazlar. Askeri sivil personel bu hükmün dışındadır. Silah altına alınarak ilk kez askeri güçlerde lisans çıkaran futbolcular terhislerinden sonra, yeni tescillerini askeri kulüplerdeki resmi yarışmalara katılıp katılmadıklarına bakılmaksızın, Federasyonca belirlenen tescil dönemlerinde diledikleri kulübe yaptırabilirler. Silah altına alınan futbolcular askeri güçler adına lisans çıkartarak müsabakalarda oynayabilirler. Silah altına alınmadan önce bir kulüpte tescilli bulunan futbolcular terhis olmak kaydı ile silah altına alınmadan önceki kulüplerine hiçbir belge aranmaksızın tescil dönemlerinin dışında da dönebilirler. Futbolcuların eğitimi ve yetiştirilmesi tazminatı 12 - 23 yaşları arasında gerçekleşir. Eğitimin 12 yaştan sonra başlaması halinde fiili başlama tarihinden itibaren hesaplama yapılmaktadır. Yetiştirme tazminatının hesaplanmasında aksi ispat edilmedikçe Federasyon kayıtları dikkate alınır. Tazminat ilke olarak 23 yaşını tamamlamasına kadar, futbolcunun profesyonel statüsünü muhafaza ederek yapacağı her kulüp değiştirmesinde ödenir.

Geçici transferlerde ise talimattaki istisna hükümleri hariç yetiştirme tazminatı ödenmez. Hesaplamalarda kulüplerin fiili yetiştirme zamanındaki kategorileri değil, ilgili transferin yapıldığı tarihte bulundukları kategorileri için belirlenen katsayı, futbolcunun o kulüpteki tüm yetiştirme süresi için esas alınır. Futbolcunun, 23 yaşını tamamlamadan önce profesyonel sözleşmesi devam etmekte iken kulüp değiştirmesi halinde de yetiştirme tazminatı ödenecektir. Bununla birlikte sözleşmelerin tek taraflı feshi halinde bu hüküm haksız fesih tazminatının uygulanmasına engel teşkil etmez. Sözleşmenin feshi kulübün haksız bir eylemine dayalı ise, söz konusu kulüp yetiştirme tazminatı talep edemez.Futbolcunun 23 yaşını tamamlaması halinde kulüp değiştirmelerinde yetiştirme tazminatı ödenmez.

 

KULÜBÜN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

 

Profesyonel futbolcu ile sözleşme imzalamış kulüpler ;

a) Sözleşmede yazılı ücreti (aylık ücret ve transfer ödemeleri) futbolculara ödemek,

b) Hastalık ve sakatlığa dair maddelerdeki esaslar dahilinde futbolcunun sağlığı ile ilgilenmek, maç, antrenman, kamp ve seyahatlerde gerekli tedbirleri almak,

c) Futbolcuların teknik bilgi alanında gelişimini sağlamak için dersler, konferanslar, kurslar tertip etmek, dergi, kitap v.s. temin etmek,

d) Federasyonun her türlü talimatlarını ve genelgelerini uygulamak,

e) Futbolcuların eğitimi ve sağlığı için belge almış teknik direktör, antrenör, masör ve doktor temin etmek,

f) Futbol ile ilgili lüzumlu spor malzemelerini temin etmek,

g) Hazırlayacakları İç Yönetmeliklerini ve Disiplin Talimatlarını 1 Ağustos - 31 Ağustos tarihleri arasında Federasyona göndermek,(Süresinde disiplin talimatlarını federasyona göndermeyen kulüplerin futbolculara sezon içerisinde verecekleri para cezaları dikkate alınmaz. Kulüpler tarafından sezon içerisinde Disiplin talimatlarının değiştirilmesi halinde, yapılan değişiklikler bir sonraki sezondan itibaren geçerli olur.)

h) Futbolcularına verdikleri para cezalarına ait kararlarını, nedenleri, miktarları ve Noterden onanmış karar örnekleri ile birlikte, karar tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde futbolcuya ve Futbol Federasyonu'na göndermek,

ı) Kadro dışı bıraktıkları futbolcuların antrenman yapabilmeleri için en az bir antrenör nezaretinde, antrenman yapabileceği bir saha göstermek,

i) Profesyonel futbolcularını 506 sayılı Kanun hükümlerine göre Sosyal Sigortalar Kurumu'na kaydettirmek, sözleşme süresince doğacak sigorta primlerini yatırmak,(Emekli Sandığına veya Bağ-Kur'a bağlı olan futbolcuların Sosyal Sigortalar Kurumu'na kayıt ettirilmesi gerekmez. Profesyonel futbolculara Sosyal Sigortalar Kurumunca iş göremezlik ödeneği ödendiği sürece kulübü tarafından ücret tediyesi yapılması mecburi değildir. Ancak, kurumca karşılanmayan kısım kulübü tarafından

 

j) Federasyonca her yıl birinci transfer döneminden önce belirlenecek esas ve limitler dahilinde, futbolcularını yurt içinde ve dışında yapacakları maçlarda, antrenmanlarda ve taşıt araçlarında meydana gelmesi muhtemel kazalar için kısmi veya daimi maluliyet ve ölüm hallerine karşı özel sigorta şirketlerine sigorta ettirmek ve sigorta poliçeleri ile sezon sonuna kadar sigorta primlerinin ödendiğine dair makbuzu tescil için süresinde Federasyona ibraz etmek,(Özel sigorta primlerinin tamamı kulüp tarafından ödenir. Bu hususta doğacak her nevi aksaklık ve eksiklikten kulüp sorumludur.)

k) Profesyonel futbolcunun, sözleşme süresi içinde, mesleki faaliyetinden doğan maluliyeti ve bu sebeple 506 Sayılı Kanun hükümlerine göre maluliyet aylığı bağlanması halinde, futbolcuya ücretinden bakiye alacağını bir ay içinde ödemek,

l) Futbolcunun mesleki faaliyetlerinden doğan hastalık ve sakatlıklarında aşağıda belirtilen hükümleri yerine getirmek ;

1- Futbolcu Sağlık Bakanlığı'na Bağlı Devlet Hastanesinde tedavi edildiği ve bu belgelendirildiği takdirde her türlü tedavi ameliyat giderleri kulübü tarafından karşılanır.

2- Kulüp, tedavi ve ameliyatı özel hastanelerde yaptırdığı takdirde tüm giderleri öder, kulübün onayı dışında futbolcu tarafından tedavi ve ameliyat özel hastanede yaptırıldığı takdirde, kulüp sadece Sağlık Bakanlığı'na Bağlı Devlet Hastanesinde belirlenen "Sağlık Bakanlığı Bütçe Uygulama Talimatında" yer alan miktarları ödemekle yükümlüdür.

3- Kulüp, tedavi ve ameliyat süresince, futbolcu futbol oynayıncaya kadar (işgöremezlik ve maluliyet hallerindeki hakları saklı kalmak kaydı ile) futbolcunun hak edişlerini ödemeye devam eder.

m) Profesyonel bir futbolcunun ölümü halinde, kanuni mirasçılarına futbolcunun tahakkuk etmiş ve henüz kulübü tarafından ödenmemiş ücreti ve sair alacaklarını ödemek,

n) Ücretin (aylık ücret veya transfer ödemesi) doğrudan futbolcuya ödenmesi sırasında vergi kesintisi yapıp vergi dairesine yatırmak, (Federasyona herhangi bir nedenle yatırılan ücret veya diğer hak edişler net olarak yatırılır. Vergi kesintisi kulüpçe yapılır.)

o) Futbolcu ile sözleşme imzalayan kulüp bu sözleşmenin geçerliliğini, sağlık muayenesinin olumlu sonuçlanması koşuluna bağlayamaz. Bu tür hususların sözleşme imzasından önce kulüp tarafından tetkiki, kulübün sorumluluğundadır. Aksi takdirde yeni kulüp eski kulüplerin ve futbolcunun sözleşmeden doğan tüm haklarını Federasyonca sözleşme tescil edilmese dahi ödemek zorundadır.

 

FUTBOLCULARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ:

 

Profesyonel futbolcular ;

a) Gerek Federasyonun, gerekse kulübün emir, talimat ve kurallarını bilmek ve bunlara uymak,

b) Federasyonun, hakemlerin, kulübün, idarecilerin ve diğer sporcuların manevi şahsiyetini rencide edecek her türlü yazılı ve sözlü beyan ve davranışlardan kaçınmak,

c) Kulübün yurt içinde ve yurt dışında yapacağı resmi ve özel her türlü futbol müsabakalarına iştirak etmek,

d) Antrenman ve çalışmalara düzenli olarak katılmak,

e) Kulübün onayı olmadan herhangi bir sportif faaliyete katılmamak,

f) Kulübün yapacağı maçlarda oynayabilmek ve kendisinden beklenen verimi ortaya koyabilmek için, özel hayatına ve sağlığına gerekli dikkat ve özeni göstermek,

g) Müsabakalara katılmak için kendisi tarafından yapılması gereken işlemleri takip etmek ve tamamlamak, gerekli belgeleri temin etmek,

h) Federasyonun ve kulübün düzenlediği kurs, ders ve konferanslara katılmak,

ı) Müsabaka içinde ve dışında gerek kulüp arkadaşları ve gerekse diğer takım oyuncularına ve hakemlere karşı şikayet ve cezayı gerektirecek her türlü hareketlerden sakınmak,

j) Milli Takımlar için verilen malzemeleri iyi kullanmak, (Aksine davrananlara yaptıkları zararlar tazmin ettirilir) yurt içi ve yurt dışı kamp, antrenman ve müsabakalarda sporculukla bağdaşmayan davranışlardan kaçınmak,

k) Geçici transfer yapması durumunda, yeni kulübüne karşı edimlerini yerine getirmek,

l) Hastalık ve sakatlık nedeni ile alınacak istirahat raporlarını beş gün içerisinde kulübüne ve Futbol Federasyonu'na bildirmek, (Bildirmediği takdirde futbolcu bir hak talebinde bulunamaz.)

 

GÖREV

 

▪ İş organizasyonu yapar,

▪ Çevre koruma önlemleri alır,

▪ İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular,

▪ Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır,

▪ Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.

 

KAYNAKÇA

 

▪ Meslek elemanları,

▪ İnternet,

▪ Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulları ile İl Disiplin Kurulları

▪ Türkiye Futbol Federasyonu,

▪ Gençlik ve Spor Müdürlüğü

▪ Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar

 

AYRINTILI BİLGİ İÇİN

 

▪ İlgili eğitim kurumları,

▪ Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr

▪ Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/

▪ T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, http://www.osym.gov.tr/

▪ Bünyesinde "Meslek Bilgi Merkezi" Bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri

add

tag futbolcu meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları

Futbolcu Hakkında Yorum Yazın...

  

Futbolcu Hakkında Yorumlar

huzeyfeayık abi valla cok guzel yazmıssin 2023-10-25

KEREM ,YKDESPİNA ödevim için bu siteyi bakarken buradan yardım aldım.Gerçekten çok güzelmiş.Teşekkürler. 2022-11-20

❤️❤️Dilara Kibar ❤️❤️ Çok uğraşmışsın , çok teşekkürler , mükemmel yazmışsın ellerine sağlık yazdığın herşeyi okudum şahane ... 2021-03-31

muhammet ali kaya helal olsun bunu yazan için çok teşekkür ederim 2020-03-10

yasin ben 10 yaşımda başladım olur mu? 2017-03-10

Arda b Çok şey anladım ödevime yardımcı oldunuz 2017-02-13

Yazılan son 6 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 6 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Futbolcu Hakkında Bilgi