Eğitim Sitesi

Fizik Tedavi Teknikeri Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Fizik Tedavi Teknikeri Hakkında Bilgi

Fizik Tedavi Teknikeri Hakkında Bilgi

Fizik Tedavi Teknikeri

FİZİK TEDAVİ TEKNİKERİ

 

Hasta veya özürlü bireylerin yaşantılarını, her yönüyle sağlam insanlara benzetmek amacıyla, fizik tedavi ve egzersiz uygulamalarını, fizik tedavi doktoru ve fizyoterapist denetimi ile birlikte yapan kişidir.

 

GÖREVLER

 

▪ Fizik tedavi doktorunun teşhis ve tedavi programına göre;

▪ Hastalara, hastalık çeşidine göre fizik tedavi uygulaması yapmak için ilgili aletleri hazırlar,

▪ Hastaya elektroterapi, fizyoterapist olmadığı durumlarda egzersiz ve rehabilitasyon gibi tedavi yöntemleri uygular,fizyoterapist olduğunda ise fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının istemine göre uygun olarak fizyoterapist tarafından verilen görevleri yapar,

▪ Fiziksel ve fonksiyonel performans/kapasite, günlük yaşam aktiviteleri, ağrı, duyu, yardımcı araç-gereç, ortez-protezlere yönelik ölçme ve değerlendirme yöntemleri ışığında fizyoterapistin belirlediği rehabilitasyon programını uygular,

▪ Tedaviye yönelik özel egzersiz ve eğitim programları, fiziksel uygunluk eğitimi, ısı-ışık hidroterapi, elektroterapi, mekanik ve manuel tedaviler, masaj, bağımsız hareketi kolaylaştırıcı düzenlemeler ve mesleki rehabilitasyon yaklaşımlarını uygulayarak sağlıklı, hasta ve özürlü kişilere fizyoterapi rehabilitasyon hizmeti verir,

▪ Felçli hastalar için özel tedavi tekniklerini kullanır,

▪ Sırt ve boyun kireçlenmeleri olanların önce vücutlarının rahatsız bölgelerini ısı veren aletlerle ısıtır, daha sonra çeşitli aletlerle veya elle uyarır, sertlikleri yumuşatır,

▪ Sürekli akım cihazları ile felçli hastaların sinirlerini gevşetir,

▪ Felçli hastaları, sıcak su havuzuna yatırarak ve aletlerle hastanın vücuduna su fışkırtarak özürlü bölgenin uyarılmasını sağlar,

▪ Vücudun hareket yetisi azalmış kısımlarını güçlendirici egzersizler uygular,

▪ İşlev yetersizliği giderilemeyen veya tümüyle yok olan organların desteklenmesi için takılan yardımcı cihazların (protez veya ortezlerin) kullanımını hastaya öğretir.

 

KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

 

▪ Enfraruj, ultrasyon,

▪ Traksiyon aleti,

▪ Baker, elektrikli stimulasyon aleti,

▪ Tens, parafin

▪ Kum torbaları, ağırlıklar,

▪ Servikal traksiyon aleti,vakum,

▪ Lumbal traksiyon aleti,

▪ Isı-ışık ajanları, elektriksel modaliteler,

▪ Protez-ortez ve yardımcı araç-gereçler,

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

Fizik tedavi teknikeri olmak isteyenlerin;

▪ Fen bilimlerine, özellikle biyoloji ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı,

▪ Bedence güçlü ve dayanıklı,

▪ Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,

▪ El ve parmak becerileri gelişmiş,

▪ Başkalarını anlayabilen ve onlara yardım etmekten hoşlanan,

▪ Sabırlı, sevecen, dikkatli ve sorumluluk sahibi

kimseler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Fizik tedavi teknikerleri hastanelerde ve rehabilitasyon merkezlerinde, özel sağlık kurumlarında, özel eğitim merkezleri, spor/sağlık merkezleri, profesyonel ve amatör spor klüpleri, huzur evleri, kaplıca/termal tesislerinde vs. görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz ve sessizdir. Genellikle ayakta ve çeşitli aletleri kullanarak görevlerini yürütürler. Görev sırasında hastalarla, hekimlerle ve fizyoterapistlerle koordinasyon içindedirler.

 

MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

 

Meslek eğitimi, meslek yüksekokullarının "Fizik Tedavi" bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının "İş ve Uğraşı terapisi" olarak değişmesi nedeniyle, " Fizik Tedavi" adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle D- Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler " Fizik Tedavi" bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır. Bakınız İş ve Uğraşı Terapisi meslek bilgi dosyasına.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULARI

 

Mesleğin eğitimine girebilmek için,

▪ Lise veya dengi okul mezunu olmak,

▪ Meslek liselerinin, ÖSYS Kılavuzunda belirtilen bölümlerinden mezun olanlar "Fizik Tedavi"" önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler.

▪ Ayrıca mezunlar, yükseköğretime giriş sınavlarında başarılı oldukları takdirde, ÖSYS Kılavuzunda belirtilen programlara yerleştirilebilirler.

 

EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ

 

Eğitim süresi ön lisans düzeyinde iki yıldır.Eğitim süresince; mesleğin gerektirdiği nitelikler göz önünde bulundurularak teorik ve uygulamaya yönelik bilgiler verilir.

 

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA

 

Eğitimini başarıyla tamamlayanlara "Fizik Tedavi" önlisans diploması verilmektedir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, Sağlık Bakanlığı, belediye ve üniversite araştırma hastanelerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, özel kliniklerde, spor kulüplerinde, huzurevlerinde çalışabilirler.

 

Büyük oranlarda artan trafik ve diğer iş kazaları sonrasında, fonksiyon bozukluklarının kalıcı hale gelmesinin önlenmesi, kişinin bağımsızlığının kazandırılması konusunda bu elemanlara büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir.

 

Özürlüleri topluma kazandırmanın onları üretken işlerde çalıştırmanın bilincine varıldıkça bu alanda çalışanların önemi giderek artmakta ve daha fazla elemana gereksinim duyulmaktadır.

 

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİ

 

Mesleki eğitim süresince isteyen öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağlamış olduğu öğrenim kredisi ve yurt hizmetlerinden faydalanırlar Vakıfların kamu, özel kurum ve kuruluşlarının sağladığı burslardan yararlanabilirler.

 

EĞİTİM SONRASI

 

Eğitim sonunda devlet hastanelerinin fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümlerinde çalışanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aylık alırlar. Hastane döner sermayesinden yaralanabilirler.

 

Özel fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışıldığında ücretler anlaşmalara göre belirlenmektedir. İlk işe başlayışta asgari ücretin 2 katı civarında ücret almakta, zamanla bu ücret artabilmektedir.

 

MESLEKTE İLERLEME

MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME

 

"Fizik Tedavi" önlisans programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, "Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavında(DGS)" başarılı oldukları takdirde; ÖSYS kılavuzunda belirtilen programlara kontenjan dâhilinde dikey geçiş yapabilirler.

 

İŞ HAYATINDA İLERLEME

-

EK BİLGİLER

GÖREV

 

▪ İş organizasyonu yapar,

▪ Çevre koruma önlemleri alır,

▪ İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular,

▪ Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır,

▪ Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.

 

KAYNAKÇA

 

▪ Meslek elemanları,

▪ Cum.Ünv.Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu,

▪ Özel Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri ( Move Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi), (Pozitif Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi) , (Sinerji Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, (Özel Vital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, (Fizyomer Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi) ,

▪ Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar

 

AYRINTILI BİLGİ İÇİN

 

İlgili eğitim kurumları,

Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr

Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, http://www.osym.gov.tr/

Bünyesinde "Meslek Bilgi Merkezi" Bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri

add

tag FİZİK TEDAVİ TEKNİKERİ meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları

Fizik Tedavi Teknikeri Hakkında Yorum Yazın...

  

Fizik Tedavi Teknikeri Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Fizik Tedavi Teknikeri Hakkında Bilgi