Eğitim Sitesi

Erkek Terzisi Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Erkek Terzisi Hakkında Bilgi

Erkek Terzisi Hakkında Bilgi

Erkek Terzisi

TANIM

 

Müşterinin isteklerine göre; takım elbise, gömlek, palto, kostüm ve benzeri giyim eşyasını diken, değiştiren, onaran kişidir.

 

GÖREVLER

 

- Müşterinin beden ölçülerini alır,

- Müşterinin beğendiği modele ve alınan beden ölçüsüne göre bir kalıp çıkarır,

- Kalıbı kumaşın üzerine koyarak işaretler,

- Kumaşı keser, kesilen parçaları önce iğreti olarak (teğelle) birleştirir,

- Teğelli giysiyi müşteriye giydirerek isteğe ve bedene uyup uymadığına bakar,

- Gerekli değişiklikleri işaretler ve yeniden prova eder,

- Elbisenin tela ve vatkalarını yerleştirir,

- Son halini alan giysiye makine dikişi çeker,

- El dikişlerini yapar ve ütüler (ilik açar, düğme diker),

- Bazı hallerde bir süre giyilmiş giysilerin biçimini değiştirir, eskiyen yerlerini onarır.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 

Dikiş makinesi, terzi ütüsü, dikiş makası, dikiş masası (biçki), yaka yastığı, kol yastığı, ayaklı yastık, prova aynası, prova için paravan, ütü masası, makas, mezro, toplu iğne, ölçü defteri, yüksük, dikiş iğnesi ve makine iğnesi, çizgi taşı, gönye, riga, boy cetveli (1 metrelik).

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

- Görme keskinliğine,

- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneklerine,

- El ve parmak becerisine sahip, gözünü-ellerini ve ayaklarını eşgüdümle kullanabilen,

- Düzenli, sabırlı kimseler olmaları gerekir. Tasarım gücüne sahip olma ve yaratıcılık meslekte ilerlemeyi kolaylaştıran özelliklerdir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Erkek terzileri atölyelerde çalışırlar ve birinci derecede nesnelerle (kumaş, makine vb.) ilgilenirler. Çalışma ortamı kumaş ve iplik liflerinin oluşması yüzünden biraz kirli, ütü buharından dolayı nemlidir. Erkek terzisi eğer bir işverene bağlı olarak çalışıyorsa, haftada 6 tam gün görev yapar. Erkek terziliği bağımsız çalışmaya olanak veren bir meslektir. Kişi bağımsız çalışıyorsa, çalışma saatlerini kendisi belirleyebilir.

Erkek terzileri çalışırken; müşterilerle, meslektaşlarıyla, işverenlerle, kalfa ve çıraklarla iletişimde bulunurlar.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

- Erkek terzileri, genellikle terzihanelerde, modaevlerinde, konfeksiyon atölyelerinde çalışabilirler. Kendi işyerlerini açabilirler.

- Daha modern teknik ve makinelerle hazır giyim ve konfeksiyona ağırlık verilen ülkemizde ısmarlama elbiseye istek günden güne azalmakta olsa da ısmarlama elbiseye olan ihtiyaç nedeniyle varlığını devam ettiren bir meslektir. Özellikle kaliteli ürünler çıkartan terzilere olan talep devam etmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde "Giyim Üretimi Teknolojisi" alanı "Erkek Terziliği" dalında verilmektedir.

Ayrıca, meslek liselerinde aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

 

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;

- En az ilköğretim okulu mezunu olmak,

- 14 yaşını doldurmuş olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.

- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,

- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

Meslek lisesinde mesleğin eğitimini görmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve meslek liselerine giriş şartlarını taşımak gerekmektedir.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

 

Erkek terziliği mesleğinin eğitim süresi mesleki eğitim merkezlerinde ilköğretimden sonra 3 yıl, lise ve daha üst düzeyde genel eğitimden sonra ise 1,5 yıldır. Meslek liselerinde ise eğitim süresi 4 yıldır.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde haftada 1 gün teorik eğitim, işyerinde 5 gün pratik eğitim verilmektedir. Eğitim dönemi içerisinde genel kültür derslerinin yanısıra Mesleki Resim, Kalıp Hazırlama ve Model Geliştirme Teknikleri ve Meslek Bilgisi dersleri verilir. Mesleki eğitim merkezlerindeki meslek eğitimiyle ilgili ayrıntılı bilgiler H- Ek Bilgiler bölümünde yer almaktadır.

 

MESLEKTE İLERLEME

 

- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Ustalık eğitimi 176 saat olup, bu eğitimde İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği, İş ve İnsan İlişkileri, Çalışma Hukuku, İşletme Bilgisi, Sigorta ve Vergi Mevzuatı, Muhasebe ve Ekonomi derslerinin yanı sıra İleri Meslek Bilgisi derslerini alırlar. 1 yıl sonunda ustalık sınavlarına katılabilirler.

- Ustalık için öngörülen teorik eğitime devam etmeyenler ise bir işyerinde 5 yıl çalıştıktan sonra (çalıştıklarını SGK primleri ile belgelemek şartıyla) ustalık sınavına katılabilirler. Ustalık belgesi alanlar mesleki eğitim merkezlerinde 40 saatlik iş pedagojisi kurs programını tamamlayıp sınavda başarılı olduktan sonra "Usta Öğreticilik" belgesi alabilirler.

- Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.

- İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve teknik açıköğretim lisesine devam ederek, meslek lisesi diploması alabilirler.

 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

 

Meslek liselerinde işletmelerde beceri eğitimi ve mesleki eğitim merkezlerinde çıraklık eğitimi gören öğrencilere eğitimleri süresince asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret verilir.

Pratik eğitimleri boyunca iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır.

Meslek hayatına atıldıktan sonra kazanç parça başına ücrettir. Alınan siparişe göre ücret düzeyinde değişmeler olmaktadır. Özellikle piyasada tutunan terzilerin oldukça fazla gelir elde ettiği bilinmektedir.

 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

 

- İlgili Eğitim Kurumları,

- Meslek Elemanları,

- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,

- Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

add

tag erkek terzisi meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları

Erkek Terzisi Hakkında Yorum Yazın...

  

Erkek Terzisi Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Erkek Terzisi Hakkında Bilgi