Eğitim Sitesi

Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı Hakkında Bilgi

Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı Hakkında Bilgi

Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı

TANIM

 

Otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan kişidir.

 

GÖREVLER

 

▪ Müşterilerin isteklerini alır,

▪ İstekler doğrultusunda maliyeti hesaplar ve müşteriye bildirir,

▪ Alınan istekler doğrultusunda malzemeyi satın alma, pişirme ve müşteriye iletme işlerinde görevli üniteleri görevleri doğrultusunda bilgilendirerek hizmetin zamanında ve kaliteli olarak yerine getirilmesini sağlar,

▪ Hizmetin yerine getirilmesinde oluşabilecek aksaklıklara müdahale eder, hizmet sonrası şikayet, dilek ve önerilerin alınmasını sağlar,

▪ Gıda ile ilgili kanun, tüzük ve yönetmelikleri takip eder ve gereğini yapar.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 

Bilgisayar, faks, telefon vb.,

Diğer büro malzemeleri,

Yiyecek-içecek hazırlama ve servis araç-gereçleri.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

Yiyecek içecek işletmeciliği meslek elemanı olmak isteyenlerin;

▪ Bir işi planlayıp uygulamaya koyabilen,

▪ Koku ve tat alma duyumları gelişmiş,

▪ Çabuk ve düzenli çalışabilen,

▪ Dikkatli ve titiz,

▪ Sorumluluk duygusu güçlü

kimseler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Yiyecek ve içecek işletmeciliği meslek elemanı, genellikle büro ortamında veya kapalı mekânlarda (mutfak, bulaşıkhane, depolama yerleri, restoran ve otellerin servis ve bar kısımları) çalışır. Zaman zaman açık alanda da çalışabilir. Çalışma saatleri düzenli olmayabilir. Akşam, gece ve tatil günleri de çalışmak durumunda kalabilir. Çalışırken mutfak personeli, servis personeli, teknik servis ve müşterilerle iletişim halindedir.

 

MESLEK EĞİTİMİ

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Meslek eğitimi, aşağıda adı verilen üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının "Yiyecek İçecek İşletmeciliği" bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının "İkram Hizmetleri" olarak değişmesi nedeniyle, "Yiyecek İçecek İşletmeciliği" adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle D- Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler "Yiyecek İçecek İşletmeciliği" bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.

 

▪ Ege Üniversitesi (İzmir) Çeşme MYO.

▪ Kocaeli Üniversitesi (Kocaeli) Derbent MYO.

 

ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER

 

Türkçe,

Matematik,

Yabancı Dil.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

 

Meslek eğitimine başlayabilmek için; en az lise veya dengi okul mezunu olmak ve Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli "Eşit Ağırlıklı (EA)" puanı almak gerekir.

 

Meslek liselerinin "Ağırlama ve Gıda Teknolojisi", "Aşçılık", "Mutfak", "Servis, servis Hizmetleri",ve "Turizm Endüstrisi" bölümlerinden mezun olanlar "Yiyecek İçecek İşletmeciliği" ön lisans programına başvurduklarında ortaöğretim başarı puanları 0.65 ile çarpılarak ÖSS puanlarına eklendiğinden, diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

 

Meslek eğitiminin süresi 2 yıldır.

 

Eğitim süresince öğrenciler; Turizm Endüstrisine Giriş, Turizm Sosyolojisi, Ticari Matematik, Ekonomi, İşletme, Gıda Teknolojisi, Mesleki İngilizce, Yiyecek-İçecek Hazırlama ve Pişirme, Yiyecek-İçecek Hizmetleri Yönetimi, Yiyecek-İçecek Ekipman Bilgisi, Pazarlama, Menü Planlama, İçecek Bilgisi ve Bar Yönetimi, Yiyecek İçecek Satın Alma ve Kontrol, Bilgisayar, Türk Mutfağı, Tatlı ve Pasta Bilgisi, Mesleki İngilizce, Restoran İşletmeciliği, Catering (İkram Hizmetleri), Yiyecek İçecek İşletmelerinde Halkla İlişkiler gibi dersler alırlar.

 

Ayrıca, Dünya Mutfakları ile ilgili seminer çalışması ve 2 ay yaz stajı yaptırılır.

 

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE DİPLOMA VE UNVAN

 

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Yiyecek İçecek İşletmeciliği" Ön Lisans Diploması" ve "Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı" unvanı verilir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Yiyecek içecek işletmeciliği programını bitiren kişilerin çalışma alanları oldukça geniş sayılabilir. Turizm bölgeleri ve büyük şehirler ağırlıklı olmak üzere otel,restoran, pastane, yemek fabrikası, bar, fast-food, catering (ikram hizmetleri), konaklama tesisler vb. gibi yiyecek-içecek üretimi ve tüketimiyle ilgili işyerlerinde çalışabilirler.

 

Yabancı dil bilgisi olanların iş bulma şansı daha yüksektir.

 

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

 

EĞİTİM SÜRESİNCE

 

Eğitim süresince öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı kredi olanaklarından yararlanabilirler. Ayrıca staj yapan öğrenciler staj süresince, işletmenin belirlediği miktarda ücret elde ederler.

 

EĞİTİM SONRASI

 

Eğitim sonrası ücret işe ilk girişte ortalama olarak asgari ücretin 1,5-2 katı düzeyindedir. Deneyim, hizmet süresi ve işletmenin büyüklüğü alınan ücret üzerinde önemli bir etkendir.

 

MESLEKTE İLERLEME

 

Yiyecek İçecek İşletmeciliği ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarılı oldukları taktirde Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği, Aile ve Tüketici Bilimleri, Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği, Beslenme ve Diyetetik Lisans Programlarından birine Dikey Geçiş yapabilirler.

 

BENZER MESLEKLER

 

Mutfak yönetimi meslek elemanı,

Gıda teknolojisi teknikeri.

EK BİLGİLER

 

YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI

 

▪ Meslek elemanları,

▪ Ege Üniversitesi Çeşme Meslek Yüksekokulu (Yiyecek İçecek İşletmeciliği Programı),

▪ Ege Üniversitesi Rehberi 1999-2000,

▪ Üniversiteler Yükseköğrenim Programları ve Üniversiteler Rehberi (Prof. Dr. Yıldız KUZGUN) ÖSYM Yayınları Ankara 2000,

▪ Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı 2010 Kılavuzu,

▪ ÖSYM ÖSYS Sınav Kılavuzu 2010,

▪ MEDAK (Meslek Danışma Komisyonu) üyesi kuruluşlar.

 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

 

▪ İlgili eğitim kurumları,

▪ Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr

▪ Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/

▪ Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezleri

add

tag yiyecek içecek işletmeciliği meslek elemanı meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları

Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı Hakkında Yorum Yazın...

  

Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı Hakkında Yorumlar

Misafir Bu bölümü aşcılığa ilgisi olmayan okumasın olmak isteyende okumasın gitsin bi otelde işe başlasın daha iyi kariyer yapar bu bölümün 4 yıllığından mezun olmuş biri olarak söylüyorum boş bi bölüm 2019-01-03

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı Hakkında Bilgi