Eğitim Sitesi

Tarım İşletmeciliği Ve Pazarlama Meslek Elemanı Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Tarım İşletmeciliği Ve Pazarlama Meslek Elemanı Hakkında Bilgi

Tarım İşletmeciliği Ve Pazarlama Meslek Elemanı Hakkında Bilgi

Tarım İşletmeciliği Ve Pazarlama Meslek Elemanı

TANIM

 

Tarım işletmelerinde günümüz koşullarına göre, işletme ve pazarlama olanaklarını bilen ve bu doğrultuda verimliliğin arttırılması için çalışan kişidir.

 

GÖREVLER

 

Tarımda hazırlanan yatırım ve üretim planlarında ziraat mühendislerine yardımcı olur,

Tarımsal üretimde kullanılan üretim faktörlerinin (girdilerin) optimum düzeyde kullanılmasını sağlar,

Ar-Ge çalışmaları yapar ve istatistiki olarak değerlendirir,

Tarım işletmelerinde proje hazırlanmasına yardımcı olur,

Üretilen ürünlerin muhafazası, pazarlaması, depolanması, taşınması, satılması, aşamalarında görev yapar,

Tarım işletmelerinde muhasebe kayıtlarını düzenleme, finansman ve ürün pazarlama alanlarında çalışır,

Yeni yasal düzenlemelere göre gıda sektöründe belirli ölçekteki işletmelerde sorumlu eleman olarak görev alabilir,

Gıda sektöründe ekonomik anlamda verimliliği arttırmak için çalışır,

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 

Bilgisayar programları,

Fatura ve sevk irsaliyesi.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

Tarım işletmeciliği ve pazarlama meslek elemanı olmak isteyenlerin;

▪ Matematik, ekonomi, işletme, istatistik ve ticarete ilgi duyan,

▪ Hayvan ve bitki yetiştirme ilgisi olan,

▪ Sabırlı, hoşgörülü ve dışa dönük,

▪ Ekip çalışmasına yatkın,

▪ Bedenen sağlam ve uzun süre ayakta durabilen,

▪ Seyahat engeli olmayan ve araç kullanabilen

kimseler olması gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Tarım işletmeciliği ve pazarlama meslek elemanı; bağ, bahçe, deniz, göl, arazi ve doğa gibi açık alanlarda görev yapabileceği gibi büro ortamı gibi kapalı ortamlarda da çalışabilir. Birinci derecede uğraş konusu bitkiler ve hayvanlardır. Yapılan faaliyetlerin başında inceleme, ölçme ve veri toplama, sınıflama, hesaplama ve değerlendirme gelmektedir. Diğer çalışanlar, müşteriler, çiftçiler ve yöneticiler ile sürekli iletişim halindedir. Mesleği icra ederken şehirlerarası seyahat gerekebileceği gibi mevsimlik çalışma da söz konusu olabilir.

 

MESLEĞİN EĞİTİMİ

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

 

Meslek eğitimi, aşağıdaki meslek yüksekokullarının "Tarım İşletmeciliği ve Pazarlama " bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının "Pazarlama" olarak değişmesi nedeniyle, " Tarım İşletmeciliği ve Pazarlama" adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle D- Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler "Tarım İşletmeciliği ve Pazarlama" bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.

 

Mesleğin eğitimi;

 

▪ Kocaeli Üniversitesi Arslanbey Meslek Yüksekokulu ve Trakya Üniversitesi İpsala Meslek Yüksekokulunun "Tarım İşletmeciliği ve Pazarlama" bölümünde verilmektedir.

 

ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER

 

Türkçe,

Matematik,

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

 

Meslek liselerinin; A-Grubu (Ticaret Lisesi Fen), Bankacılık, Bilgisayarlı Muhasebe, Borsa Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Ulaştırma Hizmetleri, Dış Ticaret, Emlak Komisyonculuğu, Genel Hizmetler (Demiryolu), İşletme, İşletmecilik (Demiryolu), Muhasebe, Muhasebe ve Finansman, Pazarlama, Pazarlama ve Perakende, Satış Yönetimi ve Reklamcılık, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Tesis İşletmeciliği, Ticaret, Ticaret Liselerini alan ayrımı olmadığı dönemde bitirenler ile Çay Teknolojisi, Genel Ziraat, Makine (Tarım Meslek Lisesi), Makine Tarım Teknolojisi, Peyzaj, Süs bitkileri, Tarım, Tarım Teknolojisi, Bahçecilik, Zeytin Teknolojisi, Ziraat bölümlerinden mezun olanlar "Tarım İşletmeciliği ve Pazarlama" önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

 

Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da genel liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kalan kontenjanlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Eşit Ağırlık (EA-1)" puanı almaları gerekir.

 

MESLEĞİN EĞİTİMİ

 

EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ

 

Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır.

Mesleki eğitim süresince; Tarımda Toplam Kalite, Botanik, Genel Ekonomi, Tarla bitkileri, Bahçe Bitkileri, Hayvansal Üretim, Bitki, Tarımsal Ürün Taşımacılığı, Yönetim ve Organizasyon, Tarımsal Proje Hazırlama Teknolojileri, Tarımsal Ürün İşletmeciliği, Tarımsal İşletme Planlaması, Tarımsal Kıymet Takdiri, Üretim Yönetimi, Tarımsal Pazarlama Araştırmaları, Tarımsal Kooperatifçilik, Tarımsal Kredi Finansmanı, Girişimcilik, Uluslararası Pazarlama gibi dersler okutulur.

 

Ayrıca, 30 iş günü yaz stajı zorunluluğu bulunmaktadır.

 

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE DİPLAMA VE UNVAN

 

Eğitimi başarı ile tamamlayanlara "Tarım İşletmeciliği ve Pazarlama" önlisans diploması" ve "Tarım İşletmeciliği ve Pazarlama Meslek Elemanı" unvanı verilir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Tarım işletmeciliği ve pazarlama meslek elemanları, bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretim ve pazarlaması yapılan özel işletmelerde, Tarım Bakanlığı bünyesindeki kurum ve kuruluşlarda, Tarım Kredi Kooperatiflerinde, bankaların zirai krediler bölümlerinde, verilerin toplanması ve düzenlenmesiyle ilgili olarak Türkiye İstatistik Kurumunda (TUİK), ara eleman olarak çalışırlar. Ayrıca, zirai ilaç ve tohumluk pazarlama hizmetlerinde 3 yıl çalıştıktan sonra zirai ilaç bayii açabilmektedirler. Mesleğin yapılmasında cinsiyet ayırımı yoktur. Yeni çalışma alanları olan bir meslek olduğundan gelecekte bu alanda ihtiyaç daha fazla olabilecektir.

 

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

 

EĞİTİM SÜRESİNCE

 

▪ Meslek eğitimi süresince herhangi bir kazanç söz konusu değildir. Ancak isteyen öğrencilere koşulları uyması halinde Kredi ve Yurtlar Kurumunca yüksek öğrenim ve harç kredisi verilebilmektedir.

 

▪ Kamu ve özel kurumların sağladığı burslardan yararlanabilirler.

 

EĞİTİM SONRASI

 

Meslek elemanları kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aylık alırlar. Ücretler kıdeme göre ve yıllık belirlenen oranlarda artış göstermektedir.

 

▪ Özel sektörde ise çalışılan yer, tecrübe vb. durumlara göre kazanç durumu değişiklik göstermektedir. İlk işe girişte asgari ücret düzeyinde kazanç söz konusudur. Daha sonraki kazanç ise asgari ücretin 2-3 katı arasında değişmektedir.

 

MESLEKTE İLERLEME

 

"Tarım İşletmeciliği ve Pazarlama" önlisans programını başarı ile tamamlayanlar, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) başarılı oldukları takdirde "İşletme, İşletme-Ekonomi, Lojistik Yönetimi, Pazarlama, Pazarlama Öğretmenliği, Tarım İşletmeciliği" lisans programlarına kontenjan dahilinde dikey geçiş yapabilirler. Anadolu Üniversitesinin İşletme ve İktisat bölümlerine 3. sınıftan itibaren sınavsız olarak devam edebilmektedirler.

 

BENZER MESLEKLER

 

Tarımsal İşletmeci,

Tarımsal Pazarlamacı,

İktisatçı,

İşletmeci.

 

EK BİLGİLER

 

YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI

 

▪ Meslek elemanları,

▪ Eğitim Kurumları,

▪ ÖSYM ÖSYS Sınav Kılavuzu 2010,

▪ ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu-2007,

▪ Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı 2010 Kılavuzu,

▪ Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.

 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

 

▪ İlgili eğitim kurumları,

▪ Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr

▪ Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/

▪ Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezleri

add

tag Tarım İşletmeciliği Ve Pazarlama Meslek Elemanı meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları

Tarım İşletmeciliği Ve Pazarlama Meslek Elemanı Hakkında Yorum Yazın...

  

Tarım İşletmeciliği Ve Pazarlama Meslek Elemanı Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Tarım İşletmeciliği Ve Pazarlama Meslek Elemanı Hakkında Bilgi