Eğitim Sitesi

Moda Tasarım Teknisyeni Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Moda Tasarım Teknisyeni Hakkında Bilgi

Moda Tasarım Teknisyeni Hakkında Bilgi

Moda Tasarım Teknisyeni

TANIM

 

Giysilerin ve giysiyi tamamlayan takı, eldiven, eşarp, çanta, kemer gibi parçaların tasarımını yapan, gerektiğinde çizdiği modeli kalıba dönüştürüp ilk denemelik ürünü gerçekleştiren kişidir.

 

GÖREVLER

 

- Hazır giyim ve ısmarlama giyim ünitelerinde, uygulanabilir nitelikte giysi tasarımı yapar,

- Bu tasarıma uygun tekstil ürününü saptar veya tekstil ürününe göre model tasarımı yapar,

- Tasarımını teknik çizim ve moda grafikleri (artistik çizim) ile ifade eder,

- Bilgisayar desteğinde veya elle çizdiği modelin kalıbını hazırlar,

- Kesim planı ve malzeme hesabı yapar,

- İlk deneme üretimini gerçekleştirir,

- Tasarımlara uygun aksesuar seçimi yapar,

- Dericilik sektöründe, ayakkabı, çanta, kemer vb. modelleri tasarlar,

- Bu modellerin kalıbını hazırlayarak üretim aşamasına gelinmesini sağlar,

- Modelin kalıbını hazırlar ve gerektiğinde üretime geçilmesini sağlar,

- Farklı amaçlara yönelik koleksiyon hazırlar,

- Çağdaş moda ile kuramsal bilgilerini birleştirerek alanı ile ilgili görsel ve basılı kaynakları izler, çalışmalarına yansıtır.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 

Bilgisayar, atölye masası, çeşitli makaslar (karton kesme makası, çit makası), delme aleti (biz), sanayi tipi dikiş makinesi, 5 iplikli overlok makinesi, ilik makinesi, vakumlu ütü presi, kalıp çizme masası (pazen kaplı), buharlı el ütüsü, boya malzemeleri, kumaş vb. tekstil ürünleri, dikiş malzemeleri, çeşitli kalem ve cetveller.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

Moda Tasarım Teknisyeni olmak isteyenlerin;

- Modayla ilgili,

- Hayal gücü zengin, yaratıcı, yeniliklere açık, estetik görüşe sahip,

- Değişik modeller tasarlayabilme ve koleksiyon hazırlayabilme becerisine sahip,

- Tasarımlarını teknik ve artistik çizgilerle ifade edebilme gücüne sahip,

- Renkleri ve şekilleri ince ayrıntıları ile algılayabilen,

- Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,

- Düzenli, insanlarla iyi iletişim kurabilme ve ikna edebilme özelliğine sahip,

kimseler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Çalışma ortamı, çalıştığı yere göre farklılık gösterir. Dericilikle uğraşan işletmelerde, çalışma ortamı kokuludur. Normalde ise aydınlık ve sessizdir. Çalışırken desinatörlerle, stilistlerle, kalıpçılarla, makinecilerle ve meslektaşlarıyla iletişimde bulunur.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Moda Tasarım Teknisyenleri; hazır giyim işletmeleri, deri hazır giyim işletmeleri, deri aksesuar işletmelerinin model hazırlama, kalıp hazırlama, üretim ve kalite kontrol birimlerinde çalışabilirler.

Ülkemizde, tüm bilgilerle donatılmış, model analizi yapabilen, kalıp hazırlayan, giysi üreten, aksesuar tasarımı yapabilme becerisine sahip moda tasarımcılarına gereksinim vardır. Moda, kendini her gün yenileyen bir alandır. Dolayısıyla, eskimesi veya yok olması söz konusu değildir. Moda tasarımcısı da kendini yenileyebildiği ölçüde mesleğini devam ettirecektir.

Ayrıca, meslek elemanları kendi işyerlerini açabilirler.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

 

Meslek liselerinin Moda Tasarımı bölümlerinde verilmekte olan eğitimde yeni uygulamaya göre bu isimde alan ve dal bulunmamakta meslek liseleri, anadolu meslek liseleri ve anadolu teknik liselerinin Giyim Üretim Teknolojisi alanı Çocuk Giyim Modelistliği, Kadın Giyim Modelistliği, Erkek Giyim Modelistliği ve İç Giyim Modelistliği isimli dallarda eğitim verilmektedir. Bu dallarla ilgili bilgi edinmek için bakınız genel eğitim-öğretim dosyaları ve meslek bilgi dosyaları. Bu dosyadaki eğitimle ilgili bilgiler bu değişiklikten önceki dönemi kapsamaktadır.

Ayrıca kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri "Moda (Giysi) Tasarım" bölümlerinde bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

 

- Kız meslek liseleri ile çok programlı liselerin "Tekstil Konfeksiyon" alanına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak,

- Anadolu meslek/anadolu kız meslek liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve Milli Eğitim Bakanlığınca merkezi sistemle yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavında başarılı olmak,

- Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinin Moda (Giysi) Tasarımı bölümüne girebilmek için en az lise mezunu olmak gerekmektedir.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

 

- Anadolu kız meslek/anadolu meslek liselerinde eğitim süresi 4 yıldır.

- Kız meslek liseleri ile çok programlı liselerde 4 yıl,

- Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde ise 2 yıldır.

- Anadolu meslek/anadolu kız meslek liseleri, kız meslek liseleri ile çok programlı liselerin "Tekstil Konfeksiyon" alanında öğrenim gören öğrenciler, genel kültür derslerinin yanı sıra; temel sanat eğitimi, bilgisayar, araştırma teknikleri, girişimcilik, insan ilişkileri ve iletişim, kalite kontrol, tekstil bilgisi, üretim planlaması, temel tasarım bilgisi, uygulama teknikleri, çocuk giysi tasarım, kadın giysi tasarım, erkek giysi tasarım, kalıp ve tasarımları gibi meslek dersleri okutulmaktadır.

- Ayrıca 9. sınıfta genel kültür derslerinin yanı sıra tanıtım ve yönlendirme dersi de ilave edilmiştir.

- Anadolu kız meslek/anadolu meslek liseleri ve kız meslek liselerinde öğrenim gören öğrenciler 3308 sayılı Yasaya göre 11.sınıfta öğrenim gören öğrenciler 3 gün işletmelerde, 2 gün okulda beceri eğitimi yaparlar. Bu eğitimleri sırasında asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere ücret alırlar.

- Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinin Moda (Giyim) Tasarımı bölümünde eğitim 2 yıl süreli olup, meslek liselerine denk program uygulanmaktadır.

 

MESLEKTE İLERLEME

 

Moda Tasarım Teknisyeninin yükselmesi, kendini yenilemesine, deneyimine ve yaratıcılık gücüne bağlıdır. Unvanı değişmez, ancak çalışması ve yaratıcılığı ile piyasada aranan ve tutulan bir moda tasarımcısı olabilir.

 

Çalışma alanı geniştir. İsterse hazır giyimde, deri hazır giyimde, deri aksesuarda; model hazırlama, kalıp hazırlama, üretim veya kalite kontrol bölümlerinde çalışabilir.

 

Meslek liselerinin "Tekstil Konfeksiyon" alanından mezun olanlar, istedikleri taktirde, Deri Konfeksiyon, Kostüm Tasarımı, Moda Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Tekstil önlisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

 

Ayrıca meslek liselerinin "Tekstil Konfeksiyon" alanından mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve "Giyim Öğretmenliği", "Giyim Endüstri Öğretmenliği" ile "Hazır Giyim Öğretmenliği", "Tekstil Öğretmenliği", "Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği, Moda Tasarımı Öğretmenliği, Moda Tasarımı (Endüstriyel Sanatlar Y.O) lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

 

3308 Sayılı Meslek Eğitimi Kanunu gereğince eğitim süresince kız meslek liselerinde ve Anadolu kız meslek liselerinde öğrenim gören öğrenciler 3. sınıftan, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüsünde öğrenim görenler ise 2. sınıftan itibaren haftada 2 gün okulda, 3 gün işletmede beceri eğitimi yaparlar. Bu eğitim sırasında, öğrenciler, asgari ücretin % 30'undan az olmamak koşuluyla ücret alırlar.

Anadolu kız meslek liseleri öğrencileri ise 2. sınıf sonunda yaz stajı yaparlar.

Eğitim gören adayların hastalık, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilir, muayene ve tedavi masrafları Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanır.

İşletmelerin sağladığı diğer sosyal imkanlardan faydalanırlar.

 

Moda Tasarım Teknisyeni olarak özel bir iş yerinde işe başlayan bir kişi net asgari ücretin en az 2-3 katı civarında ücret alır. Bu kazanç işyerinin büyüklüğüne ve deneyim durumuna göre net asgari ücretin 5-6 katına çıkabilir.

 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

 

- İlgili eğitim kurumları,

- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,

- Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu il ve şube müdürlükleri

add

tag moda tasarım teknisyeni meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları

Moda Tasarım Teknisyeni Hakkında Yorum Yazın...

  

Moda Tasarım Teknisyeni Hakkında Yorumlar

Ceyda Guzell 2016-12-15

Reyyanur Bence biraz daha uzun bilgi vermelisiniz 2016-03-07

ilayda ateş çok iyi yazıyorsunuz çok iyi 2016-01-15

melek yanak süper bu hoşuma gitti yaptıgınız için teşekkürler 2015-02-04

Yazılan son 4 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 4 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Moda Tasarım Teknisyeni Hakkında Bilgi