Eğitim Sitesi

Manikürcü - Pedikürcü Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Manikürcü - Pedikürcü Hakkında Bilgi

Manikürcü - Pedikürcü Hakkında Bilgi

Manikürcü - Pedikürcü

TANIM

 

Kişinin sağlık, temizlik ve güzelliğini tamamlayan el ve ayak

bakımını yapan kişidir.

 

GÖREVLER

 

- Çalışacağı bölümün temizliğini ve düzenini sağlar,

- Kullanılan aletleri sterilize ederek kontrolünü yapar, araç- gereci hazırlar,

- Müşteriyi karşılar, bilgi alır,

- Müşterinin el ve ayaklarını inceler,

- Manikür (El bakımı )yapar, bunun için önce varsa tırnaktaki ojeyi/cilayı siler, tırnak keser, törpü yapar , tırnak etrafındaki ölü tabakayı tırnaktan ayırır, ölü derileri alır, rotüş törpüsü yapar, el masajı yapar , tırnağa oje/cila sürer,

- Manikür uygulaması sonrası isteğe göre tırnağa süsleme yapar,

- Uzun tırnak isteniyorsa protez tırnak uygular,

- Pedikür (ayak bakımı ) yapar, el bakımındaki işlemler dışında ayak topuğunu temizler, basit tırnak batığı ve nasır problemlerini giderir,

- Müşteriye kendisinin yapabileceği bakım hakkında tavsiye ve uyarılarda bulunur.

- Müşterinin depilasyon (geçici kıl yok etme) ihtiyacı olması halinde depilasyoncuya yönlendirir.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 

- Küvetler ( el ve ayak için)

- Makaslar ( Tırnak makası, Et makası)

- Pensler ( Et pensi, Tırnak pensi)

- Tırnak süsleme kiti

- Protez tırnak uygulama seti,

- Manikür çubuğu ve fırçası,

- Elektrikli tırnak törpü cihazı,

- Törpüler ( El- ayak)

- Parmak arası törpüsü,

- Ayak parmak ayırma süngeri,

- Kağıt havlu, peçete

- Pamuk,

- Tonik

- Yağlar ( Vazelin, nemlendirici krem, badem yağı)

- Ponza taşı

- Tabure,Sedye

- Terlik-galoş

- Tıbbi ve dogal ilaçlar

- Aseton, oje, cila

- Bone

- Eldiven,Maske

- Parafin

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Manikürcü - Pedikürcü olmak isteyenlerin;

 

- Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, görme problemi olmayan,

- Bakımlı, titiz ve dikkatli ,

- Güler yüzlü, sabırlı, sevecen,

- Sır saklayabilen,

- Yenilikleri takip edebilen,

- Müşterilerin duygularına, ihtiyaçlarına anlayışla yaklaşabilen,

kimseler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Cilt bakımı ve güzellik salonu gibi kapalı ortamlarda genellikle oturarak çalışırlar, çalışma esnasında iş önlüğü giyilmiş, eldiven ve maskeli olarak, bel ve boyunlarını eğerek çalışırlar. Çalışma ortamı çoğunlukla sessiz, temiz ve hijyeniktir. Manikürcü-Pedikürcü müşterinin el ve ayak tırnak bakımının uygulanması sırasında müşteriyle sözel iletişim halinde işini yürütür.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

- Çalışma alanı geniş bir meslek olup, meslek elemanları Kuaför Salonlarında, Güzellik ve Cilt Bakım Salonlarında , TV Stüdyolarında, Turistik Otellerde çalışma imkanlarının yanı sıra kendilerine iş yeri açarak iş sahibi olmaları nedeniyle işsiz kalma problemleri yoktur. Çalışanların % 80-90 'ı bayandır.

-Manikürcülük/Pedikürcülük mesleği yakın zamana kadar daha çok kuaför salonlarında ek bir iş olarak kuaförün dışında farklı kişiler tarafından icra edilirken, son yıllarda kuaförlükten ayrılarak cilt bakımı ve güzellik salonlarında yapılan temel işlerden biri haline gelmiştir. Bu mesleği icra edenlerin işin gereği olarak hijyen, sağlık kuralları, kan ve diğer yollarla geçen cilt ve deri hastalıkları vb. konularda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir..Bu mesleği icra edenlerin ayrıca doktora başvurulması gereken durumların farkında olmaları, bu hallerde müşteriye durumu anlatarak müdahale etmeden doktora gidilmesi hususunda tavsiyede bulunmaları beklenmektedir. Hemen her meslekte olduğu gibi bu meslekte de nitelikli, iyi eğitim görmüş eleman sıkıntısı olduğu gözlenmektedir.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

 

Bu mesleğin eğitimi ; Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüleri, Halk Eğitim Merkezlerinde kurs olarak , Anadolu Kız Meslek/Anadolu Meslek Liseleri ve Kız Meslek Liselerinin" Cilt Bakımı ve Kuaförlük" bölümünde ve Mesleki Eğitim Merkezlerinin Cilt Bakımı ve Güzellik bölümlerinde ders olarak verilmektedir.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

 

- Anadolu Meslek/Anadolu Kız Meslek Liseleri "Cilt Bakımı ve Kuaförlük"alanına girebilmek için İlköğretim Okulu mezunu olmak ve Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve yerleştirme Sınavında başarılı olmak gerekmektedir

- .Kız Meslek/Meslek Liselerine ve Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak yeterlidir.

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;

- En az ilköğretim okulu mezunu olmak,

- 14 yaşını doldurmuş olmak,

- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık

sözleşmesi imzalamak gerekmektedir.

Halk Eğitim Merkezlerinde kursa katılmak için en az İlköğretim çağı dışında olmak ve 15 kişilik grubun oluşması gerekmektedir.

 

EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ

 

Meslek Liselerinde eğitim süresi 4 yıl,Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerinde 2 yıl, Mesleki Eğitim Merkezlerinde ilköğretim okulu mezunları için 3 yıl, lise veya dengi okul mezunları için 1,5 yıl sürelidir.

- Meslek Liselerinde son sınıfta, Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerinde 2. Sınıfta 3308 Sayılı Yasa'ya göre 3 gün işletmelerde, 2 gün okulda eğitim görmekte, Mesleki Eğitim Merkezlerine gelen öğrenciler de 5 gün işletmelerde, 1 gün Mesleki Eğitim Merkezinde eğitim görmektedirler.

- Mesleki Eğitim Merkezlerinde çırak öğrenciler teorik eğitim diliminde; Türkçe, Matematik, Meslek Matematiği, İşletme Bilgisi ve Kooperatifçilik, Toplam Kalite Yönetimi gibi genel bilgi dersleri ile Teknik Resim, İş Güvenliği, Meslek Resmi, Meslek Bilgisi, Meslek Sağlık Bilgisi gibi meslek dersleri alırlar.

- Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerinde genel kültür derslerinin yanı sıra, mesleki anatomi-fizyoloji, mesleki kimya, makine bilgisi, seçmeli ders olarak da mesleki resim, estetik, tırnak bakımı, el ve ayak masajı, cilt bakımı ve uygulaması, elektrik bilgisi dersleri verilmektedir.

- Meslek Liselerinde öğrencilere, teorik ve pratik eğitimde, Manikür-Pedikür ile ilgili temel tanımlar, teknik terimler, temel bilgi ve beceriler kazandırılır. Alanıyla ilgili araç ve gereçler tanıtılır, kullanımları ve basit onarımları öğretilir. Müşterilerin isteğine uygun manikür-pedikür uygulama becerisi kazandırılır. Ayrıca, manikür-pedikür yapımında, uygulama işlemleriyle ilgili bilgilendirme, iş güvenliği ilkeleri ve meslekle ilgili genel sağlık kuralları öğretilmektedir.

 

MESLEKTE İLERLEME

 

Meslekte ilerleme kişilerin ustalık belgesi almaları ve kendi işyerlerini açmalarıyla mümkündür.Ayrıca zaman içinde tanınmaları da ilerleme olarak görülebilir.

 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

 

EĞİTİM SÜRESİNCE

Meslek Lisesi ve Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitim gören öğrencilere işletmelerdeki mesleki eğitim süresince yaşlarına uygun asgari ücretin % 30 undan az olmamak üzere ücret ödenir.

 

EĞİTİM SONRASI

 

-Kendi işini kuranların işyerinin bulunduğu bölgeye göre kazanç miktarı değişmektedir. Buna mesleki birikim, meslekteki başarı ve kişisel özellikler de etki etmektedir.

- İşyerlerinde çalışanlara işverence müşteri sayısına göre prim verilmekte olup, zaman zaman da müşteri tarafından bahşiş verilmektedir.

 

AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

 

- İlgili Eğitim Kurumları,

- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi

Merkezi,

- Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri,

-Kuaförler Derneği.

add

tag manikürcü pedikürccü meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları

Manikürcü - Pedikürcü Hakkında Yorum Yazın...

  

Manikürcü - Pedikürcü Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Manikürcü - Pedikürcü Hakkında Bilgi