Eğitim Sitesi

Kibirli Bilgin Masalı

Ana Sayfa > Çocuk Masalları > Kibirli Bilgin Masalı

Kibirli Bilgin Masalı

aynaVakti zamanında, memleketin bi­rinde, kendini beğenmiş, kibirli mi ki­birli, bilgin bir adam varmış. "Bu dün­yada benden fazla okuyan, benden faz­la bilgili bir kimse yok." diye övünüp duruyormuş.

 

Günlerden bir gün sihirli aynası­nın karşısına geçip: "Ayna, ayna! Söyle bana, bu dünyada benden daha bilgili, benden daha büyük bir insan var mı?" diye sormuş.

 

Kibirli bilginin beklediğinin aksine, aynada bambaşka bir gö­rüntü yansımış. Ayna: "Elbette senden daha bilgili ve senden daha üstün biri var. İşte şu gördüğün insan, gerçek bir bilgin ve üstün bir kişidir."

 

Kibirli adam, öfke ve hırsından deliye dönmüş. "Benden daha bilgili ve benden daha üstün kimse olmamalı. Daha çok okumalı, daha çok öğrenmeli!" deyip tekrar kitaplarının arasına dönmüş.

 

Aradan epeyce bir zaman geçmiş. Bu arada bizim kibirli bil­gin sürekli yeni bilgiler öğrenmiş. "Artık bu bilgiyle beni kimse geçemez." deyip aynanın karşısına geçmiş:

 

"Ayna, ayna! Söyle bana, bu dünyada benden daha bilgili, benden daha büyük bir insan var mı?" diye sormuş.

 

Ama, yine beklediğinin aksine aynada başka biri belirmiş. Öf­kesinden neredeyse gözleri dışarı fırlayacakmış. Tekrar kitapları­nın arasında kaybolmuş, iki yıl daha çalışmış. Yeterli bilgiye ulaş­tığını hissedince aynanın karşısına geçip:

 

"Ayna, ayna! Söyle bana, bu dünyada benden daha bilgili, benden daha büyük bir insan var mı?" diye sormuş.

 

Ama bir türlü beklediği cevabı alamamış. Üzgün bir şekilde tekrar kitaplarının arasına dönmüş. "Ben bir yerde yanlışlık yapı­yorum, ama nerede?" diye düşünüp taşınırken, birden aklına par­lak bir fikir gelmiş. "Gidip aynayadaki bilgili ve üstün adamı bula­yım ve ondan hiç kimsenin bilmediklerini öğreneyim." diye aynanın karşısına geçmiş:

 

"Ayna, ayna! Söyle bana, bu dünyanın en bilgili insanı kim, hemen göster bana!" demiş.

 

Aynada yavaş yavaş bir gölge belirmiş, belirmiş ... Bir de bak­mış ki aynada kendi görüntüsü var. Şaşkınlıktan ağzı bir karış açık kalmış.

 

Ayna: "Gerçek bilgi, bilmediğini bilmendir. Sen daha önce de bilgi yüklüydün ama bilge değildin. Ne zamanki kibiri bir tarafa bırakıp, tevazuyu aldın; kendinden büyüklerin olduğunun farkına vardın; tıpkı meyve veren ağaçlar gibi, meyven arttıkça dallarını yere eğdin, işte bu tevazunla bu makama ulaştın." demiş.

 

(Türk Masalı)

add

tag Kibirli Bilgin masallar eğitici masallar kibirle ilgili masal eğitici masallar

Kibirli Bilgin Masalı Hakkında Yorum Yazın...

  

Kibirli Bilgin Masalı Hakkında Yorumlar

Abdurrahman Mustafa Çelik Çok gözel 2021-01-14

Aybüke Çetin Hikayelere bayıldım,çok güzel olmuşlar... 2021-01-04

Büşra Hikayeler çok güzel 2020-04-10

Yazılan son 3 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 3 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Çocuk Masalları

Kibirli Bilgin Masalı