Eğitim Sitesi

Keloğlan Ve Kart Öküz Masalı

Ana Sayfa > Çocuk Masalları > Keloğlan Ve Kart Öküz Masalı

Keloğlan Ve Kart Öküz Masalı

Keloğlan Ve Kart Öküz Masalı

Günün birinde evlerinde oturmuş tatlı tatlı konuşurlarken, Keloğlan, anasına:

 

"Ana, şu öküzü keselim, komşuları davet edelim... Bir güzel, yiyip içip eğlensinler. Sonra sırayla onlar da bizi davet ederler. Böylece geçinip, gideriz" demiş.

 

Ana oğul karar vermişler, varları yokları olan kart öküzü kesmişler ve komşularını davet etmişler. Yemişler, içmişler, eğlenmişler.

 

Aradan günler gelip geçmiş. Hiç kimse Keloğlan ve anasını yemeğe davet etmemiş. Bu duruma Keloğlan epeyce öfkelenmiş. "Elbet bir gün acısını sizden çıkarırım!" diye düşünmüş.

 

Aç kaldıkları için Keloğlan öküzün derisini pazara satmaya götürmüş. Pazarda tüccarın biri Keloğlan ile pazarlık edip anlaşmış, deriyi almış.

 

Tüccar, Keloğlan'a deriyi taşıyamayacağını, evine dek taşımasını söylemiş. Keloğlan da deriyi eşeğin sırtına yüklemiş, tüccarla birlikte evin yolunu tutmuşlar. Vakit oldukça geçmiş. Bu nedenle tüccar, Keloğlan'ı akşam yemeğine davet etmiş.

 

Yemekte Keloğlan'ın önüne su gibi bir tas çorba, bir de taş gibi ekmek koymuşlar. Keloğlan önüne konan çorbayı içmeye çalışırken, aniden eşeği anırmaya başlamış. Tüccar:

 

"Bu eşek neden anırır?" demiş. Keloğlan:

 

"Dolapta mis gibi tavuk dururken sana niye bu çorbayı veriyorlar diye bana sesleniyor" demiş.

 

Tüccar şaşırmış, utanmış. Karısı kıpkırmızı olmuş. Hemen dolaptan tavuğu çıkarmış, Keloğlan'ın önüne koymuş. Bu sırada eşek tekrar anırmaya başlamış. Anırdıkça ev sahibi ne kadar yemek varsa sofraya getirmiş. Yemeği yerken de tüccar, Keloğlan'la sıkı bir pazarlığa girmiş. Bu eşekle bütün varlığını değiştirmeyi önermiş. Keloğlan razı olmuş. Bundan sonra Keloğlan köyüne dönmüş.

 

Komşularına: "Ah! Hiç sormayın, kart öküzümün derisi öyle para etti ki... " demiş. Bir yandan da gülüp eğlenirmiş.

 

Komşuları, Keloğlanın söylediklerini işitince hemen öküzlerini kesmişler. Derilerini yüzmüşler, sonra birer birer pazarın yolunu tutmuşlar.

 

Akşam olmuş, ne yapmışlarsa derileri hiç alan çıkmamış. Islak öküz derileriyle Pazar yerinde kala kalmışlar. Aralarında Keloğlan'ı öldürmeye karar vermişler...

 

Günlerden bir gün Keloğlan'ı bir köşede yakalayıp, bir çuvalın içine koymuşlar. Sonra çuvalın ağzını bağlayıp bir derenin kenarına getirmişler. Tam dereye atacakları sırada içlerinden biri:

 

"Aman, namaz vakti. Namazımızı kaçırmayalım... Kıldıktan sonra atalım! " demiş.

 

Bunun üzerine biraz uzaklaşıp derede abdest alıp namaza durmuşlar. Tam o sırada Keloğlan'ın bulunduğu yerden çobanın birisi sürüsüyle geçiyormuş. Çuval, çobanın dikkatini çekmiş. Hemen çuvalı çözmüş, Keloğlan'ı karşısında görünce şaşırmış. Şaşkınlığı biraz geçtikten sonra:

 

"Ne işin var bu çuvalın içinde?" diye sormuş. Keloğlan:

 

"Hiç canım!.. Komşularımdan biri beni kızıyla evlendirmek istiyor. Ben de evlenmek istemiyorum. işte bu yüzden namazdan sonra beni dereye atacaklar. İstersen benim yerime çuvala sen gir, dünya güzeli bir kızla evlenirsin!.. " demiş.

 

Çoban evlenme hayaliyle Keloğlan'ın önerisini kabul etmiş, çuvala girmiş. Keloğlan da çuvalın ağzını bağlamış. Sürüyü önüne katmış, evinin yolunu tutmuş... Bu arada komşuları gelip çuvalı almışlar. O sırada çuvaldan "Beni dereye atmayın! Kızınızla evleneceğim" diye ses gelmiş.

 

Komşuları iyice öfkelenmişler ve çuvalı derenin en derin yerine atmışlar...

 

Köye dönmüşler... Köyde Keloğlan'la karşılaşmışlar!.. Şaşkınlıklarından ne yapacaklarını, ne diyeceklerini bilememişler.

 

Keloğlan:

 

"Aman, aman! Suyun altında bir koyun sürüsü var, bir koyun bolluğu var ki, sormayın... Ne iyi ettiniz de beni dereye attınız!.." demiş.

 

Bu sözleri duyan komşuları hemen dereye koşmuşlar, dereye atlamışlar ... Derenin derinliklerinde hepsi de tek tek boğulup gitmişler.

 

Keloğlan ise, sürüye çobanlık yaparak hayatına devam etmiş.

add

tag Keloğlan Kart Öküz masal oku masal sitesi masallar en güzel masallar masal sitesi masal arşivi masal kitabı Keloğlan Masalları

Keloğlan Ve Kart Öküz Masalı Hakkında Yorum Yazın...

  

Keloğlan Ve Kart Öküz Masalı Hakkında Yorumlar

Ekin Çok bilgilendirici çocuklar helede 3. 4 5.sınıflar için 2020-01-02

Mert Taşkıran Çoooooooooooooook beyendim 2019-11-27

Mert Çok güzel hikaye 2019-11-27

Naz Bence çok güzel 2019-09-23

Kamil seyreksektiren Tamamda cobanin günahı ne ? Kele yardim etti kurtardi.. keleoglan onu dereye attirdi.. bu kelin doğasına aykiri.. duzeltin bu masalı 2019-07-22

Levent ASLAN Bu çok güzel keloğlan In favorisiyim 2018-12-31

Murat Kizim cok begendi mukemmel diyor 2018-01-03

zeynep Bu nasıl masal çocuğa okurken zorlandım hiç olmamıs keloglanla uyuşmamış 2017-12-10

Nilay Çok güzel bir masaymış 2017-09-08

amine çok güzel hayatımda bunun kadar güzel hikaye görmedim 2016-05-09

tahsin kikic Guzel bir masalmis 2016-04-05

Müco Çooooook beyendim! 2016-03-28

berrin külekci Beğenmedim keloğlanın kişiliğine aykırı buldum 2016-02-12

Buban Keloglan bu masalda haksizlik ediyor ve hic kahraman gibi davranmiyor 2016-02-07

melek sedef bozkaya ben daha okumadım ama çok güzele benziyor 2016-02-02

beril Çok bebeksi bence yaa ama kibritçi kızı tercih ederim 2016-01-20

bk Bence hukuki iki iki çok mamış 2016-01-20

NURSEL. ÖRER Çoooooooooooook. güüüüüüüzel. bir. hikayeydi. ama. çooooooooook. olmamış 2015-12-05

Ceren bandıran Cok güzel olmuş 2015-11-22

Yazılan son 19 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 19 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Çocuk Masalları

Keloğlan Ve Kart Öküz Masalı