Eğitim Sitesi

Koku Masalı

Ana Sayfa > Çocuk Masalları > Koku Masalı

Koku Masalı

Koku Masalı

Arkadaşım Aysu'ya gidebilmek için annemden çok zor izin almıştım. Annem; "ailesini tanımadığım, yaşantılarını bilmediğim insanların evine göndermem" diye tutturmuştu. Ne yapıp edip sonunda annemi ikna etmeyi başardım. Cumartesiyi iple çektim.

 

Aysu sınıfımıza geleli bir ay oldu. Henüz samimi bir arkadaşlığımız yoktu. Ama telefon açıp "Yarın size geliyorum," dediğimde çok sevindi.

 

Evlerinin zilini çalmamla, kapının açılıp Aysu'nun boynuma sarılması bir oldu.

 

- Belgin hoş geldin, beni çok sevindirdin, dedi. Ben de sevinmiştim ama burnum pek sevinmemişti. Çünkü Aysu'dan keskin bir ter kokusu geliyordu. Onun kollarından kurtulup uzaklaşarak içeriye girdim.

 

Aysu:

 

- Benim odama geçelim, dedi.

 

Burası küçük bir odaydı. Duvarlarda Aysu'nun sevdiği sarkıcıların fotoğrafları asılıydı. Sandalyeye oturdum, konuşmaya başladık. Oda küçük olduğu için ağır ter kokusu burnumun direğini kırıyordu. Bir şeyler yapıp geniş bir odaya geçmeliydim. Esneyerek:

 

- Aysu müsaitse salonunuzda oturabilir miyiz? Benim küçük odalarda hemen uykum gelir, dedim.

 

- Tabi! Hadi gel. Misafir odalarına geçtik. Duvarda çok güzel tablolar asılıydı. Büyük koltuğa oturdum. Aysu da gelip yanıma oturdu. Oturmasıyla ter kokusu daha da kuvvetli gelmeye başladı. Sanki burnum yanıyordu. Ayağa kalktım.

 

- Tablolarınıza yakından bakabilir miyim? diyerek odada dolaşmaya başladım. Tabloları tek tek inceledim. Sonra Aysu'ya en uzak koltuğa oturdum.

 

Az sonra Aysu limonata getirdi ve yanıma oturdu. Limonatayı çabucak içtim ve ayağa kalktım.

 

-Tuvalete gidebilir miyim?

 

Aysu, beni içinde mavi küveti olan kocaman bir banyoya götürdü.

 

-Ne kadar güzel bir banyonuz var. Ben olsam bu banyoda her gün yıkanırım.

 

-Saçlarım uzun olduğu için sık yıkanmıyorum, zor oluyor, dedi. Belli oluyor diyecektim ki dilimi tuttum. Arkadaşımın kalbini kırmamalıydım.

 

Banyonun kapısını kilitleyip elimi yüzümü yıkadım. Biraz oyalanıp döndüm. Aysu'nun annesi pasta ve meyve sularını masaya koyarken: "Hoş geldin." dedi.

 

Aysu:

 

- Gel, pastalarımızı yiyelim, sonra ders çalışırız, dedi. Masaya oturdum. Tabakta poğaça, kurabiye ve kocaman bir dilim çikolatalı yaş pasta vardı. Yaş pastaya hiç dayanamazdım. Çatalımı pastaya batırmıştım ki Aysu'nun rahatsız edici kokusu yine burnuma geldi. Yaş pastayı yemek için içim gidiyor, ağzım sulanıyor ama burnum isyan ediyordu.

 

- Şimdi canım istemiyor. Yemek yemiş çıkmıştım, daha acıkmamışım diyerek masadan kalktım.

 

Birden aklıma parlak bir fikir geldi. "Niye daha önce düşünemedim?" diye, kendi kendime kızdım.

 

- Aysu, parfüm veya kolonya var mı? Sıcakta biraz terledim. Ter kokusuna hiç dayanamam, dedim.

 

Aysu gidip bir şişe parfüm getirdi. "Kendime az parfüm sıktım, az da sana sıkalım.' deyip Aysu'nun da üzerine bolca püskürttüm. Artık kötü koku gitmişti.

 

- Aslında pastalarımızı hemen yiyebiliriz, dedim.

 

Kreması erimesin deyip pastamı yedim. Sonra ders çalışmak için masayı sildik, kitaplarımızı açıp çalışmaya başladık. Biraz sonra o malûm koku kılık değiştirip daha kötü bir şekilde burnuma gelmeye başlamıştı. Parfümün ilk sıkıldığı andaki kuvvetli kokusu gitmişti. Geride kalan koku da ter kokusuyla karışınca çok berbat oluyordu. Demek ki parfüm de ancak temiz vücutta güzel kokuyordu. Zaten matematikle aram iyi değildi. Bu şartlarda iki kere ikinin kaç ettiğini bile unutmuştum.

 

-Ders çalışmayı canım istemiyor, deyip kitapları kapattım. Masadan kalktık. Tekrar tabloları inceliyormuş gibi yapıp Aysu'nun oturmasını bekledim. Sonra da ona en uzak koltuğa oturdum.

 

Biraz rahatlamıştım. Okuldan, arkadaşlardan konuştuk, iyi bir arkadaş olarak Aysu'nun kalbini kırmadan ter kokusu hakkında uyarmam gerektiğini düşünüyordum. Teyzem, beni kokular konusunda uyarmıştı. Ben de onun öğütlerinden çok faydalanıyordum. Sözü dönüp dolaştırıp teyzeme getirdim:

 

- Aysu... Benim bir teyzem var. Tam bir koku uzmanı. Kötü kokulara asla dayanamaz.

 

- Kötü kokuya kim dayanabilir ki? dedi. Bunu fırsat bilip sözüme devam ettim:

 

- Teyzem her zaman "Üçlere dikkat ediyor musun?" diye sorar. Teyzemin üçler dediği; ağız, kol altı ve ayak temizliğidir.

 

Aysu güldü.

 

- Çok esprili bir teyzen varmış. Soğan, sarımsak yersen, ağzın kokar.

 

- Onları anladım da kol altı kokusunu anlamadım.

 

Her şey yolundaydı, işte Aysu söylemek istediğim konuya kendisi soru sorarak kapı açmıştı.

 

-Kol altı temizliğine dikkat edilmezse, insan çok kötü ter kokuyor, dedim. Teyzem "Sık sık yıkanmalı, yıkanma imkânın olmazsa boynunu, kol altlarını kolonyalı mendille veya sabunlu bezle iyice silmelisin" der.

 

-Sabunlu bez nasıl oluyor, dedi gülerek.

 

-İki parça bez veya pamuk alırsın. Birini sabunlayıp silersin, diğeriyle de sade su ile üstünden sabununu alırsın. Aysu:

 

-Ne gerek var canım buna... Ter koktuğunu fark edince gidip banyoda yıkanırsın, dedi.

 

- İşte sorun orada, dedim, insanlar kokularını duymuyorlar. Başkaları da ayıp olur diye söyleyemiyor. Teyzem: "Hava soğuk olduğunda yıkanamadığın zamanlar olur. Kalabalık sınıflarda okuyan öğrencilerin, çok koşturan hareketli insanların temizliğe çok dikkat etmeleri gerekir. Yıkanmak en güzeli. Ama yıkanamadığın zaman sık sık silinmeli, bunu alışkanlık hâline getirmelisin!"der.

 

Kalbini kırmadan anlatmıştım. Artık gönül rahatlığıyla eve dönebilirdim. Vedalaştık. Kapıdan çıktım, beş on adım gitmiştim ki Aysu:

 

- Belgin, sana bir şey söyleyeceğim, canın sıkılır diye korkuyorum.

 

- Söyle, canım sıkılmaz.

 

- Aslında söyleyecektim ama koku konusunu sen açtığın için söylüyorum. O üçlerden birine dikkat etmiyorsun, biliyor musun? dedi. Hayretle dinliyordum.

 

- Ağız kokusu. Bütün gün ağzın sarımsak koktu. Çok rahatsız oldum ama seni utandırmamak için hissettirmemeye çalıştım. Lütfen, bir daha sarımsak yedikten sonra evden çıkma! demesin mi?

 

Sarımsak mı? Doğru ya! Öğlen buraya gelmeden önce pilâvla cacık yemiştim. Annem cacığı her zaman bol sarımsaklı yapar. Nasıl da düşünememiştim. Utandım.

 

-Özür dilerim, bir daha dikkat ederim, deyip evin yolunu tuttum.

 

Sema MARAŞLI

En Güzel Hediye

add

tag masal sitesi çocuk masalları en güzel masallar koku eğitici masallar eğitici hikayeler çocuk öyküleri öğretici masallar çocuk hikayeleri

Koku Masalı Hakkında Yorum Yazın...

  

Koku Masalı Hakkında Yorumlar

sss hhhhhhhhharikaaaaaaaa 2021-11-18

Yağmur Çok anlamlıydı güzeldi anlamlıydı 2021-06-02

şerife nur çok güzel bir masal 2020-12-26

Gül Hepside çok güzel hikayelerin çocuklarıma zevkle okuyorum benim bile çocuk olasım geliyor 2020-03-28

Asya Nur AYADENK güzel 2018-03-18

sddff güzel komik 2017-08-16

medine zehra ben çok beğendim 2016-11-30

Yazılan son 7 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 7 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Çocuk Masalları

Koku Masalı