Eğitim Sitesi

İmece Masalı

Ana Sayfa > Çocuk Masalları > İmece Masalı

İmece Masalı

İmece Masalı

İmece günü, genç kızlar, delikanlılar en güzel giysilerini kuşanmışlardı. Köyün içinde birisi dolaşıyor;

 

- İmeceye! diye herkesi çağırıyordu.

 

Çoluk çocuk, kadın erkek, genç yaşlı, herkes imeceye hazırlanıyordu. Tan yeri ışırken biz, bütün köy, Kısıkgedik'i aşmış, tarlaların yoluna düşmüştük. Öndeki topluluktan bir türkü geliyordu. Şimdiye kadar bu türküyü hiç duymamıştım.

 

Derken tarlaya geldik. Büyük bir tarlanın ekini biçilecekti. Şimdi aklımda kaldığına göre tarlanın sahibi altı aydır hastaydı. Bu imece, bir yardım imecesiydi. Tarlanın ekini biçilecek, sonra harman edilecekti.

 

Orakları çeken delikanlılar, orta yaşlılar ekine hemen giriştiler. dersimiz.com Kızlar, kadınlar desteleri harmana hemencecik taşımaya başladılar. Yaşlılar harman yerinde kalmışlar, bir yandan konuşuyorlar, bir yandan da harman yapıyorlardı.

 

Bir türkü, bir kıyamettir gidiyordu, öğleye kalmadan, sıcak çökmeden kocaman tarlanın ekini biçildi; harman edildi.

 

Sonra belki on beş hayma* yaptı delikanlılar. Büyük, üstü çiçekli otlarla kaplı alanda kocaman bir kazanla düğün yemeği gibi patatesli et pişiyordu. Bir kocaman kazanda da bulgur aşı... Yemek kondu, yendi, içildi. Ama hemen köye dönülmedi.

 

Oyunlar başladı. Delikanlılar halay çektiler. Musa davul, Hüseyin de zurna çalıyordu. Hüseyin, daha sonra türlü kılıklara girip ustaca bir oyun oynadı.

 

Önce kirpi, sonra ayı, sonra sansar, tilki, çakal oldu. Her girdiği kılıkta o hayvanın huyunu suyunu alıyordu. Öylesine gerçek taklit yapıyordu ki, bu hayvanlara, millet gülmekten kırılıyordu.

 

İmece cümbüşü o gün, gün batıncaya kadar sürdü. Herkes çalışmayı, yorgunluğu unutmuştu. Eğlencenin tadı herkesin damağında kalmıştı.

 

Yaşar KEMAL

Hayma : Bağ ve bahçelerde çalı çırpıdan yapılan çardak.

add

tag İmece masal oku çocuk masalları masal sitesi öyküler oku hikaye oku eğitici masallar öğretici masallar okul öncesi masal

İmece Masalı Hakkında Yorum Yazın...

  

İmece Masalı Hakkında Yorumlar

Cansu saçan Harika çok güzel bir kikayeydi imece teşekkürler 2021-01-02

hataylı çocuk çooook güzel 2020-11-23

Zülkefil KUŞED Cok guzel duzenlenmis. Tesekkurler. 2018-12-10

NİSANUR BEN HİKAYEYİ ÇOK SEVDİM 2017-12-04

elif çooooooooooooook güzel 2017-03-30

beyza Çok güzel masal beğendim çocuklara yardimlasmayi ogretiyor 2017-03-20

Yazılan son 6 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 6 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Çocuk Masalları

İmece Masalı