Yarıyıl tatili bugün başlıyor
Okul öncesi eğitim kurumları ile ilk ve orta dereceli okullarda okuyan yaklaşık 18 milyon öğrenci, bugün karne alarak 2 hafta sürecek yarıyıl tatiline girecek.
Okul öncesinde 1 milyon 181 bin 143, ilkokulda 5 milyon 360 bin 703, ortaokulda 4 milyon 873 bin 431, ortaöğretimde 4 milyon 244 bin 699 öğrenci ile açık öğretim okullarında okuyanlar dahil olmak üzere 17 milyon 535 bin 236 öğrenci yarıyıl tatiline girecek. Bakanlıkta görev yapan 985 bin 362 öğretmen de yarıyıl tatili yapacak.
Ayrıca, kamplarda 80 bin, devlet okullarında 70 bin, şehirlerdeki geçici eğitim merkezlerinde 165 bin olmak üzere 315 bin Suriyeli öğrenci de yarıyıl tatiline başlayacak. Diyarbakır ve Şırnak'a bağlı 3 ilçedeki 81 bini aşkın öğrenci ise terör saldırılar nedeniyle karne sevinci yaşayamayacak.
30 bin öğretmen ataması yapılacak
Bakanlık, yarıyıl tatilinde 30 bin öğretmenin atamasını da gerçekleştirilecek. Öğretmen ataması için başvurular 2-8 Şubat'ta alınacak, atamalar 11 Şubat'ta yapılacak.
'Düşük notu cezalandırmayın'
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Yolga Tahiroğlu, velilerin çocuklarının karnelerindeki düşük notlar nedeniyle cezalandırıcı tutumlardan kaçınmalarını istedi.
Tahiroğlu, yaptığı açıklamada, çocuğunun karnesini beğenmeyen bir ebeveynin çocukla iletişime geçtiğinde ona yansıyan davranışlarının, sözlerinin, duyguların dozajının iyi ayarlaması gerektiğini ifade etti.
Velilerin çocuğun başarı düzeyini iyileştirmeyi amaçlamaları gerektiğini belirten Tahiroğlu, şunları söyledi:''Notları için çocuğa ceza vermek, kıyaslamak, rencide etmek onun başarısını artırmaktan çok başarmak için gereken motivasyonunu ve kendine olan güvenini yok edecektir. Olumsuz yaklaşımlar amaca destek değil köstek olur. Ceza veren bir ebeveynin çocuktan beklediği şey aslında eğitim dönemi boyunca derslerini iyi tutmak gibi bir hedef benimseyip, bunun için yapılması gerekenleri aylar boyunca düzenli ve motive biçimde sürdürmesi, iyi organize olmasıdır. Yani çocuktan amaca yönelik davranışı sürdürmek için üst düzey bir organizasyon ve iç denetim talep edilmektedir.''
Tahiroğlu, velilerin sadece kötü karneye değil iyi karneye de nasıl tepki verdiğinin önemli olduğunu aktararak, karne için büyük, maddi değeri yüksek ödüllerden, hediyelerden kaçınılmasını önerdi.
Tahiroğlu, iyi karne getiren çocuğun kendi sorumluluklarını özenle ve başarıyla yerine getirdiğini vurgulayarak, "Bu durumun elbette övgüyü, ödülü hak ediyor. Ancak bunun dozu çok önemli. En büyük ödül sevgi ile yakın iletişim ve ilgidir.
Karneyle ilgili memnuniyetimizden bahsederken notlara odaklanmak yerine, bir dönem boyunca gösterdiği çaba ve emeğe odaklanmak, elinden geleni yaptığı için hissettiğimiz gururdan bahsetmek gerekir.
Bu tutum başarı ve motivasyonun devamı için en pahalı hediyeden çok daha yararlıdır'' değerlendirmesinde bulundu.
AA
güncel eğitim haberleri yarıyıl sömestr tatili karne MEB okul öğretmenler öğrenciler
tarihli haber
Dersimiz.com Haber