Eğitim Sitesi

Sosyolojinin Diğer Bilimlerle İlişkisi (Sosyoloji), ders ve çalışma notu

Sosyolojinin Diğer Bilimlerle İlişkisi (Sosyoloji)

C. SOSYOLOJİNİN DİĞER BİLİMLERLE İLİŞKİSİ

 

1. Sosyoloji - Tarih :

Tarih, geçmişte yaşanan olayları tek tek, belgelere dayanarak, yer ve zaman bildirerek ele alır. Sosyoloji ise tek tek yaşanan tarihsel olayların ortak noktalarından hareketle genellemelere ulaşır. Geçmişte yaşamış insan toplulukları hakkında bilgi edinir.

 

2. Sosyoloji - Psikoloji :

Psikoloji, insan ve hayvan davranışlarını inceleyen pozitif bir bilimdir. Toplum ise tek tek bireylerin ortaya koyduğu sosyal ilişkilerden oluşur. Aynı zamanda bireyler ortaya koydukları toplum kültürünün bir üyesi olarak yaşarlar. Bu durum sosyolojinin, psikolojiden tamamen bağımsız olmadığını gösterir.

 

3. Sosyoloji - Antropoloji :

Antropoloji, toplumların ırk yapıları ve kültürleriyle ilgilenir. Kültür bir toplumun yaşayış tarzını belirttiğinden ve ırkların da toplumsal yaşantıyla ilişkisi olduğundan dolayı, antropoloji sosyolojiyle yakından ilişkilidir.

 

4. Sosyoloji - Hukuk :

Hukuk, insanlar arası ilişkiyi düzenleyerek toplum düzenini sağlamaya çalışır. Toplumun düzeni, konusu toplum olan sosyolojiyle yakından ilişkilidir.

 

5. Sosyoloji - Ekonomi :

Ekonomik faaliyetler, üretim, tüketim, bölüşüm ve değişim ilişkilerinden oluşur. Topluma faydalı olmaya yönelik yapılan bu ekonomik faaliyetler toplumsal ilişkilerin büyük bir bölümünü oluşturur ve toplum hayatını önemli derecede etkiler.

 

6. Sosyoloji - Siyaset :

Siyaset yönetim ilişkilerini konu edinir. Toplumun yönetimi de sosyolojiyle ilişkilidir.


7. Sosyoloji - Coğrafya :

Yeryüzü şekilleri, doğa kaynakları, bitki örtüsü, iklim vs. coğrafyanın konusu olduğu kadar, toplumsal yaşantının belirleyici unsurlarıdır. Bu bakımdan sosyolojiyle ilgilidir.

adddersimiz.com

tag Sosyoloji Diğer Bilimlerle İlişkisi ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları Sosyoloji-Tarih Sosyoloji-Psikoloji Sosyoloji-Antropoloji Sosyoloji-Hukuk Sosyoloji-Ekonomi Sosyoloji-Siyaset Sosyoloji-Coğrafya

Benzer Sosyoloji Ders Notları

Sosyolojinin Diğer Bilimlerle İlişkisi (Sosyoloji) Hakkında Yorum Yazın...

  

Sosyolojinin Diğer Bilimlerle İlişkisi (Sosyoloji) Hakkında Yazılan Yorumlar

Baho Güzeldi 2019-11-12

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

Sosyolojinin Diğer Bilimlerle İlişkisi (Sosyoloji) Ders Notu