Eğitim Sitesi

Sindirim Sistemi Organları ve Görevleri, ders ve çalışma notu

Sindirim Sistemi Organları ve Görevleri

İnsanda Sindirim Sistemi

sindrim

Sindirim
Besinlerin vücudumuzda kana karışabilecek kadar küçük parçalara ayrılmasını sağlayan değişimlerin tümüne sindirim denir. Sindirim, vücudumuzdaki pek çok organın birlikte çalışması sonucu gerçekleşir. Ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsak şeklinde sıralanan bu organlar sindirim kanalını oluşturur.

 

Sindirim Sistemi Organları

Ağız:

Sindirim ağızda başlar. Ağızda; dişler, dil ve tükürük sıvısı bulunur. Besinler dişler tarafından küçük parçalara ayrılır. Dil, besinlerin ağız içerisinde hareket ettirilmesine ve yutulmasına yardım eder. Tükürük sıvısı ise besinlerin yumuşatılmasını sağlar.

 

Yutak:

Sindirim kanalında ağızdan sonra yutak yer alır. Yutak, besinlerin ağızdan yemek borusuna iletilmesinde görevlidir.

 

Yemek Borusu:

Yutak ile mide arasında yer alan yemek borusu, yapısında bulunan kasların hareketleri sayesinde besinlerin mideye iletilmesini sağlar.

 

Mide:

Mide kasılıp gevşeme hareketleri yaparak besinleri çalkalarken mide tarafından salgılanan sıvılar besinlerin sindirilmesini sağlar.

 

İnce Bağırsak:

Besinler mideden sonra uzun, ince ve kıvrımlı bir yapıya sahip olan ince bağırsağa iletilir. İnce bağırsağa sindirilmeden gelen besinler, buraya salgılanan sıvılar tarafından sindirilir. Sindirilen besinler ince bağırsakta emilerek kana karışır.

 

Kalın Bağırsak:

İnce bağırsakta sindirilmeyen besinler, posa hâlinde kalın bağırsağa geçer. Posanın içinde bulunan su ve mineraller, kalın bağırsak tarafından emilir. Burada; su, vitamin ve minerallerin emilimi tamamlanır. Kalan artık maddeler ise anüsten dışarı atılır.

adddersimiz.com

tag İnsanda Sindirim Sistemi fen ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim fen bilimleri fen ve teknoloji Sindirim Sistemi Organları ağız yutak yemek borusu mide ince bağırsak kalın bağırsak

Benzer Fen Bilimleri Ders Notları

Sindirim Sistemi Organları ve Görevleri Hakkında Yorum Yazın...

  

Sindirim Sistemi Organları ve Görevleri Hakkında Yazılan Yorumlar

Hk Çok teşekkürler 2019-11-27

sude..m.. çok teşekkürler 2019-11-07

OREO TEŞŞEKKÜRLER İNŞ SINAVDAN YÜKSEK ALIRIM İNŞ YUKARIDA YAZANLARI EZBERLERİM BAŞARILAR DİLERİM VE YENİDEN TEŞŞEKÜR EDERİM ELİNİZE VE EMEĞİNİZE SAĞLIK 2019-11-05

MsY Çok teşekkür ederim çok güzel yazılmış ve kısa bilgi olduğu için defterime kolayca sığdı.Teşekkürler ve iyi günler yeni bilgilerinizi bekleyeceğim.. 2019-10-30

tyrb6gnyg mütiş anlatıyo hemen not etmeye başlıyorum 2019-10-25

KEAS SAĞOLUN İŞİME COK YARADI 2019-10-24

Yunus emre Çok güzel 2019-10-23

.. Çok uzun bune yaaaaaa 2019-10-22

Lilaa Harika ödev için kısa ve net oldu teşekkürler 2019-10-17

Erv Çok güzel yazılmış 2019-10-13

Yazılan son 10 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 10 yorum yazılmış.

Sindirim Sistemi Organları ve Görevleri Ders Notu