Eğitim Sitesi

Sabit Disk, ders ve çalışma notu

Sabit Disk

Sabit Disk

Kalıcı olması istenen verilerin manyetik olarak saklandığı veri saklama birimleridir.İstenildiğinde silinebilen bu veriler işletim sistemi dosyaları,klasörler ve çeşitli uygulama dosyaları olabilir.Tüm bu saklama işlemleri sabitdiskin yapısını oluşturan manyetik disk tabakaları,elektrik motoru ve mili,okuma yazma kafaları ve  elektronik devreler gibi bileşenlerin çalışmalarıyla gerçekleştirilir.

Bir sabit diskin performansını etkileyen en önemli kavramlar şunlardır:
Dönüş Hızı: Sabitdisk plakalarının saniyedeki dönüş sayısını ifade eder(7200 rpm,5400rpm vb.). RPM (Rotates Per Second, dakikadaji dönüş hızı) birimiyle ifade edilir.

Erişim Süresi: Okuma/yazma kafasının disk üzerindeki bir noktaya ulaşması için geçen süreyi ifade eder."ms" (mili saniye) cinsinden ifade edilir.(20 ms,10 ms vb.)

Veri Aktarım Hızı: Sabitdiskin saniyede aktarabildiği veri miktarıdır. Kullanılan arabirime ve diskin özelliklerine göre değişir.

Sabitdisklerde kapasiteyi plakalardaki veri yoğunluğu ve plaka sayısı belirler. Gelişen teknolojiyle 40 GB'tan 2000 GB'a kadar kapasiteye sahip sabitdiskler bulunmaktadır.Sabitdisklerde veri aktarım hızlarını etkileyen faktör bilgisayara bağlanırken kullandıkları arabirimlerdir.Günümüzde daha çok IDE ve SCSI arabirimleri kullanılmakla beraber;IDE arabirime sahip diskler daha çok masaüstü sistemlerde,SCSI'ler ise daha hızlı ve masraflı oldukları için sunucu ve iş istasyonu sistemlerinde tercih edilmektedir.
Sabitdiskler bilgisayarın çalışma performansı için en önemli bileşenlerden biridir.

addnotbak.com

tag Sabit Disk Sabitdisk bilgisayar parçaları bilgisayar ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları

Benzer Bilişim Teknolojileri ve Yazılım / Bilgisayar Ders Notları

Sabit Disk Hakkında Yorum Yazın...

  

Sabit Disk Hakkında Yazılan Yorumlar

nehir çok güzel 2017-01-04

Sa Super 2016-11-29

Yazılan son 2 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 2 yorum yazılmış.

Sabit Disk Ders Notu