Eğitim Sitesi

Kurban Kesmenin Hükmü, Vakti ve Şekli, ders ve çalışma notu

Kurban Kesmenin Hükmü, Vakti ve Şekli

Kurban bayramı günlerinde kesilen kurbanlık hayvana "udhiye" denir. Terim olarak kurban, Allah Teâlâ'ya yaklaşmak için kurban niyetiyle belirli vakitte kesilen özel hayvanın adıdır. Kurban kesmek, zekât ve bayram namazları gibi hicretin ikinci yılında meşrû kılınmıştır.
Kurban Kesmenin Hükmü: Kurban bayramında, Allah'a yaklaşmak niyetiyle kurban kesmek hür, mukîm, müslüman zengin olan kimselere vaciptir. Zenginden maksad; temel ihtiyaçlarının dışında  nisap miktarı mala sahip olmaktır. Bu da fitre nisabıyla aynı olup, üzerinden bir yıl geçmesi şartı da aranmaz. Yani bayram sabahı 200 dirhem gümüş veya 20 miskal altın veya bunların karşılığı olan para veya ticaret malına sahip bulunan kimseye kurban vacip olur
Kurban Kesmenin Vakti ve Şekli:
Kurban kesilecek zaman, kurban bayramının birinci,ikinci ve üçüncü günüdür. Fakat birinci gününde kesmek daha faziletlidir.
Kurbanın Türü: Kurbanlar; yalnız koyun, keçi, deve ve sığır türü hayvanlardan kesilebilir. Yaban sığırı, geyik gibi yabani hayvanlarla, tavuk, horoz, kaz gibi evcil hayvanlar kurban edilemezler. Koyun ve keçi bir yaşında sığır cinsi 2 yaşında deve ise en az beş yaşında olmalıdır. Koyun ve Keçi sadece bir kişi için kurban olarak kesilebilirken sığır ve deve 7 kişiye kadar ortaklaşa kurban edilebilirler.

addnotbak.com

tag Kurban temel dini bilgiler ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım udhiye

Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Notları

Kurban Kesmenin Hükmü, Vakti ve Şekli Hakkında Yorum Yazın...

  

Kurban Kesmenin Hükmü, Vakti ve Şekli Hakkında Yazılan Yorumlar

zümral Çok güzel şeyler yazıyor bizim işimize yarıyor 2018-12-11

murat murat teşekürller size 2018-01-12

Yazılan son 2 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 2 yorum yazılmış.

Kurban Kesmenin Hükmü, Vakti ve Şekli Ders Notu