Eğitim Sitesi

Ekonomik Faaliyetler, ders ve çalışma notu

Ekonomik Faaliyetler

 

Ekonomik Faaliyetler


İnsanlar, yaşayabilmek için çeşitli işler yaparlar. Hayvanlardan ve topraktan yararlanırlar, ticaretle uğraşırlar veya çeşitli iş yerlerinde çalışırlar. Bunlara Ekonomik Faaliyet denir.

 

Bir bölgedeki ekonomik faaliyetleri o bölgenin coğrafi yapısı, yer altı ve yer üstü zenginlikleri, iklimi, ulaşım yolları belirler. Bölgede tarıma elverişli toprakların olması o bölgede tarım yapılmasına imkân sağlar. Bölgede yetiştirilen ürünleri de o bölgenin iklimi belirler, ekonomik faaliyetleri, ulaşım yolları, ticaret ve turizmi etkiler.


İnsanların geçimlerini sağlayabilmek için uğraştıkları Ekonomik Faaliyetler şunlardır: Tarım, Hayvancılık, Sanayi, Ticaret, Madencilik, Turizm, Ormancılık Ulaşım,Hizmet sektörü(bankacılık, eğitim, sağlık vb.) gibi ekonomik faaliyetler insanların geçimlerini sağladıkları başlıca iş alanlarıdır.

 

Toprağın ekilmesi ve işlenmesi yoluyla topraktan faydalanma işlerinin bütününe tarım denir. Tarım denilince ilk akla tarla, bağ ve bahçe işleri gelir.Ancak hayvancılık ve ormancılık faaliyetlerini de tarım faaliyetleri içerisinde sayabiliriz.Bu faaliyetler sonucu elde edilen ürünlere tarım ürünleri denir. Tarım, ülkemiz için çok önemli bir geçim kaynağıdır. Ülkemizin kırsal kesiminde yaşayan bir çok insanımızın en önemli geçim kaynağıdır.

 

Ekonomide üç temel faaliyet alanı vardır. Bunlar üretim,dağıtım ve tüketimdir.

 

Üretim: İnsanların ihtiyaç duyduğu mal ya da hizmetin meydana getirilmesidir. Buğday yetiştirmek, ekmek yapmak, mobilya yapmak birer üretim faaliyetidir.
 

Dağıtım: Ürünlerin tüketiciye ulaşması için üretildiği yerden malın alınıp satılacağı yere taşınması olayıdır.
 

Tüketim:İnsanların ihtiyaçları olan ürünleri satın alarak kullanması olayına tüketim adı verilir. Ekmek, makarna, peynir, sebze meyvelerin satın alınıp yenmesi, mağazalardan çeşitli giyim eşyası almak, mobilya ve beyaz eşya alıp kullanmak gibi faaliyetleri tüketime örnek olarak verebiliriz.
 

İhracat: Bir ülkenin ürettiği malları başka bir ülkeye veya ülkelere satmasıdır.
 

İthalat:Başka bir ülkeden mal getirme veya satın alma işidir.

adddersimiz.com

tag ekonomik faaliyetler ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları sosyal bilgiler ders notları 5. sınıf ders notları 5. sınıf sosyal bilgiler üretim dağıtım tüketim

Benzer Sosyal Bilgiler Grubu Ders Notları

Ekonomik Faaliyetler Hakkında Yorum Yazın...

  

Ekonomik Faaliyetler Hakkında Yazılan Yorumlar

Yahya Kocaman Çok teşekkürler yarın sınavda olacakta 2024-03-17

Berfin Bence çok ama çok iyi olmuş 2023-04-03

Maşallah Bence çok iyi ama turizm,hayvancılık,ormancılık,sanayi, hizmet tarım gibi faktörleri açıklamamışlar 2021-04-19

öğrenci teşekkür ederim çok güzel olmuş 2020-11-11

Merve SEVAL ÇOOOOOOOOK GÜZEL OLMUUUUUUUUUŞ 2015-11-12

Yazılan son 5 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 5 yorum yazılmış.

Ekonomik Faaliyetler Ders Notu