Eğitim Sitesi

Açıklamalarıyla 20 Türk Atasözü, ders ve çalışma notu

Açıklamalarıyla 20 Türk Atasözü

AÇIKLAMALARIYLA ATASÖZLERİ (20 TANE)

 

1-İt derisinden post olmaz: Yaratılış gereği aşağılık olan kimse, yüce bir amaca hizmet edemez. Gerek arkadaşlarına, gerekse inanılan amaca ihanet eder. Bayağı, adi malzeme ile de kaliteli, güzel şeyler yapılamaz.

 

2-Karga şakırdamış, bülbülüm sanmış: Bir ustayı taklit eden akılsız kendini usta sanır.

 

3-At, adımına göre değil, adamına göre yürür: Atın yürüyüşü binicisinin yönetimine bağlı olduğu gibi bir işin gidişi de iş başındakinin bilgisine ve çabasına bağlıdır.

 

4- Zayi olan koyunun kuyruğu büyük olur: Elden kaçırılan fırsat gözde büyük olur.

 

5- İyi gitmeyince kişinin işi, muhallebi yerken kırılır dişi: İnsanın işi bir kez ters gitmeye görsün en sıradan işlerinde bile terslikle karşılaşır.

 

6- Böyle gelmiş böyle gider: Öteden beri süre gelen durum, kurulu düzen, halk arasında yaşayan gelenek ve görenekler kolay kolay değişmez.

 

7- Hastaya döşek sorulmaz: İnsana, çok gereksinim duyduğu bir şeyin gerekli olup olmadığı sorulmaz..Mümkünse en kısa sürede kişinin gereksinimi giderilmelidir.

 

8-Her kapının bir anahtarı vardır: Her güç işin bir çözümü vardır.

 

9- Nefesine güvenen borazancı başı olur: Kişi başarabileceğine inanıyorsa büyük işlere girmelidir.

 

10- Mal malamatı örter: Zengin insanların kusurları önemsenmez.

 

11- Kaş ile göz gerisi söz: Güzellik ve yakışıklılık her şeyden önce kaşlarda ve gözlerde olmalıdır. Göz ve kaşlar etkileyici olduktan sonra, vücudun diğer yerlerinin güzelliği pek önemli değildir.

 

12- Baş, dil ile tartılır: Kişilerin ne kadar akıllı, ne kadar düşünceli oldukları söyledikleri sözlerle ölçülür. Çünkü konuşmaların tutarlı ve yerinde olup olmaması böyle bir ölçüm için en elverişli yolların başında gelir.

 

13-Dertsiz baş olmaz: Hemen herkesin az veya çok bir derdi vardır. Dertsiz insanın düşünülmesi mümkün değildir. İnsan bunu bilmeli ve karamsarlığa kapılmadan dertlerini azaltmaya çalışmalıdır. Maddi zorlukların aşılması dertlerin bittiği anlamına gelmez. Yaşam sorunlarla doludur.

 

14- İş olacağına varır: Bir iş, şartlar neyi gerektiriyorsa o yönde gelişir; ne olacaksa olur. İnsanlar, olup biten üzerinde az çok etkili olmakla birlikte, bunların sonuçları üzerinde etkili olmazlar. Bundan dolayı işlerin şu ya da bu şekilde yürümemekte olmasına boş yere üzülmemeli, elden gelen gayret sarf  edildikten sonra Allah’a güvenilmelidir.

 

15-Var varlatır yok söyletir: Nice bayağı insanlar vardır ki sırf zengin oldukları için adamdan sayılırlar. Varlık ve güç, kişiye yüksekten atma ve varlığını arttırma gücü verir. Yokluk ise ancak sızlanmaya, yakınmaya yol açar.

 

16- Eden bulur,inleyen ölür: Bir durumun nasıl sonuç doğuracağı, işin başında belli olur: başkasına kötülük edenin başına kötü işler gelir; inlemekten kendini alamayacak kadar ağır olan hasta ölür.

 

17-Atlasa kıl yapışmaz: Dürüst, temiz, kötülükten uzak, işinde başarılı kimseler hakkında söylenen karalayıcı sözler, yapılan iftiralar havada kalır; boşuna söylenmiş olur, onlara bu sözlerin kötülüğü bulaşmaz.

 

18-Ecele çare bulunmaz: Hayatta her sorunun bir çaresi, çözüm yolu bulunabilir. Çaresi bulunamayan tek şey ölümdür. Bu yüzden insanların ölüm gerçeğini hatırdan çıkarmamaları gerekmektedir.

 

19- İnsanın kıymetini insan bilir: Bir insanın ne kadar kıymetli ve değerli ancak kendisi gibi kişiler ölçebilir. Aynı nitelikte olmayan insanlar onun kıymetini bilecek insan değildir.

 

20- Veren eli herkes öper: Yardımını esirgemeyen, eli açık olan kimseye herkes saygı gösterir. Asıl erdemli olan, bulupta veremeyenlere ve bunun ıstırabını yüreğinde hissedenlere de saygı gösterir.

 

Atasözleri hakkında daha fazla bilgi edinmek ve diğer atasözlerinin açıklamalarını öğrenmek için ATASÖZLERİ SÖZLÜĞÜ sayfasını ziyaret edin.

addEnes Altın

tag Açıklamalı 20 Türk Atasözü Türkçe ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları Enes Altın

Benzer Türkçe Ders Notları

Açıklamalarıyla 20 Türk Atasözü Hakkında Yorum Yazın...

  

Açıklamalarıyla 20 Türk Atasözü Hakkında Yazılan Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Açıklamalarıyla 20 Türk Atasözü Ders Notu