Eğitim Sitesi

Yay iş yapılarak sıkıştırılır, ders ve çalışma notu

Yay iş yapılarak sıkıştırılır

Yay iş yapılarak sıkıştırılırBir saati kurarken saatin yayına kuvvet uygulayarak sıkışmasını sağlarız. Böylece saatin yayının sıkışması için bir iş yapmış oluruz. Yapılan bu iş sonucu, aktarılan enerji saat yayında depolanmıştır. Depo edilen bu enerji, bir süre saatin çarklarının hareketini sağlar.

Bir yayı sıkıştırmak için kuvvet uygulamamız gerekir.Yayı sıkıştıran kuvvet, bir iş yapmış demektir.Herhangi bir sürecin iş olarak tanımlanabilmesi o sürecin hedefine bağlıdır.

İnşaatta çalışan işçiler kas gücüyle iş yaparlar.Öğrenciler masa başında ödevlerini yaparlar. Bazen tiyatroda rol gereği hareketsiz kalan aktör de kendi işini yapmaktadır. Bir işçi hareketsiz kaldığında ustabaşı, işçinin iş yapmadığı kanaatine varır. Oysa tiyatro yönetmeni, hareketsiz durmasını söylediği aktörün hareket etmesini, aktörün işini yapmaması olarak değerlendirir. Çünkü ustabaşı ve tiyatro yönetmeninin hedefleri farklıdır. Günlük yaşamda hareketsizlik, yerine ve amacına göre bazen iş olmakta, bazen de iş olmamaktadır.

İş yapmanın hedefi enerji aktarımıdır. Kuvvet uygulayarak gerçekleştirilen enerji alışverişine iş denir. Kuvveti uygulayan sisteme iş yapıyor, kuvvetin etkisinde bulunan sisteme ise üzerinde iş yapılıyor denir.

Fen anlamında iş yapılabilmesi için kuvvetin uygulandığı cismin yer değiştirmesi gerekmektedir.

addEditör 3

tag yaylar iş v eenerji fen ve teknoloji ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları

Benzer Fen Bilimleri Ders Notları

Yay iş yapılarak sıkıştırılır Hakkında Yorum Yazın...

  

Yay iş yapılarak sıkıştırılır Hakkında Yazılan Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yay iş yapılarak sıkıştırılır Ders Notu