Eğitim Sitesi

Toprak Horizonları (Katmanları), ders ve çalışma notu

Toprak Horizonları (Katmanları)

 

Toprak Horizonları (Katmanları)

Hrizyon2

 

A Katmanı

 

Toprağın en üst kısmıdır. Humusu çok olduğu için rengi koyudur (Kahverengiden siyaha kadar). Bu katmanın üst kısmı taze organik maddece çok zengindir. A katmanı içerisinde bolca bitki kökü ve çeşitli organizmalar bulunur. Toprağın en aktif olan kısmı A katmanıdır.

 

B Katmanı


A katmanının altında yer almaktadır. B katmanı A katmanından daha açık renktedir. Çünkü içinde fazla humus yoktur. Fazla bitki kökü ve canlı bulunmaz. A horizonunun erozyonla kaybedilmesi nedeniyle ortaya çıkan bu tabakada tarım yapılırsa fazla ürün elde edilemez. 

C Katmanı


B katmanının altında yer almaktadır. C katmanı henüz ayrışmaya yeni başlamış olan ana materyaldir. Ana materyal toprağın oluştuğu ana maddedir. C katmanında hiç organik madde ya da mikroorganizma yoktur. Bitki kökü ve artıkları bulunmaz. Bu tabaka zamanla ayrışarak B katmanına dönüşür.

 

D Katmanı

 

Bazı topraklarda C katmanı altında D katmanı bulunabilmektedir. D Katmanı toprağın oluştuğu ana kayadır. Ana kaya tamamen katı ve henüz hiç ayrışmamıştır. Ana kaya zamanla parçalanıp, ayrışarak bazı değişikliklere uğrar ve önce C katmanını oluşturur. Ardından, süren değişikliklerle B katmanına ve en sonra da tarımsal toprak olan A katmanına dönüşür. Ancak bu değişiklikler çok uzun yıllarda gerçekleşmektedir. 

adddersimiz.com

tag toprak horizyon toprak horizyonları toprak katmanları katman coğrafya coğrafya ders notları ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları

Benzer Coğrafya Ders Notları

Toprak Horizonları (Katmanları) Hakkında Yorum Yazın...

  

Toprak Horizonları (Katmanları) Hakkında Yazılan Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Toprak Horizonları (Katmanları) Ders Notu