Eğitim Sitesi

Canlıların Ortak Özellikleri, ders ve çalışma notu

Canlıların Ortak Özellikleri

Canlıların Ortak Özellikleri

1.Solunum: Canlılar yaşamlarını sürdürmek için solunuma ihtiyaç duyar. Hayatsal faaliyetlerinin yerine getirebilmek için, onların enerjiye ihtiyaçları vardır ve bu enerjiyi de solunumla karşılarlar. İki çeşit solunum vardır. Bu solunum çeşitleri ; oksijenli solunum ve oksijensiz solunumdur .

2 . Beslenme : Canlılar hayatsal faaliyetlerini yerine getirebilmek için beslenmekte zorundadır.İki çeşit beslenme vardır.Bunlar;ototrof beslenme ve heterotrof beslenmedir.

3 . Üreme: Nesillerin devamlılığı için canlılar kendilerine benzer yeni bireyler meydana getirir. Bu da üreme olayı ile sağlanır. İki çeşit üreme vardır.Bunlar;eşeyli üreme ve eşeysiz üremedir.

4. Boşaltım: Metabolik faaliyetleri sonucunda oluşturdukları atık maddeleri ve bünyelerindeki fazlalıkları vücutlarından uzaklaştırırlar.Bu olay boşaltım ile sağlanır.İnsanlar ve hayvanlar; terleme,idrar ve dışkılama, bitkiler ise; terleme ve yaprak dökümü ile boşaltım yapar.

5. Hareket: Canlılarda iki çeşit hareket vardır.Bunlar pasif ve aktif harekettir.İnsanlar ve hayvanlar ; aktif olarak hareket ederler . Bitkiler ise aktif hareket edemezler,pasif olarak hareket ederler.

6 . Çevresel uyarılara tepki: Canlılar, dışarıdan gelen ses, ışık,dokunma gibi uyarılara karşı bir tepki oluştururlar . İnsanlar daha çok tepki oluştururlar.

7 . Hücresel yapı: Canlılar; tek bir tane ya da çok sayıda hücrenin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Canlılar hücre yapısına göre prokaryot ve ökaryot olmak üzere ikiye ayrılır.

8 . Organizasyon: Tek hücreli canlılarda, bir tane hücre bulunduğu için içindeki organeller ve moleküller sayesinde bütün hayatsal olaylar o hücre içinde gerçekleşir . Çok hücreli canlılarda ise basitten gelişmişe doğru oluşan bir durum söz konusudur . İnsandaki organizasyonu açıklarsak; hücre, -doku,  organ, -sistem, -organizma'dır.

adddersimiz.com

tag Canlıların Ortak Özellikleri biyoloji ders notları fen ve teknoloji ders notları fen ve teknoloji biyoloj hayvanların özellikleri hayvanların ortak özellikleri nelerdir? ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları

Benzer Biyoloji Ders Notları

Canlıların Ortak Özellikleri Hakkında Yorum Yazın...

  

Canlıların Ortak Özellikleri Hakkında Yazılan Yorumlar

Asyal Alah razı olsun 2022-07-15

Fatoş Tek kelimeyle mükkemel 2020-12-07

muhammed gayet kısa ve güzel tebriklerrr 2020-03-07

kara ejder çok yaşayın lan 2019-12-21

özser güzell biraz daha içeriği artırılabilir...! 2015-11-22

emoş ellerize saglık 2015-11-17

emine kebbaş cok güzeldi 2015-11-17

Yazılan son 7 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 7 yorum yazılmış.

Canlıların Ortak Özellikleri Ders Notu